Mi a legcsibészebb dolog, amit valaha csinált? Bicikliztem a járdán, felelte Boris Johnson

Szerző: Illés Gergő
2019.12.08. 19:21

A brit miniszterelnöknek is feltették a kérdést, amivel már elődjéből is sikerült hülyét csinálni. Most Johnson úgy válaszolt, hogy ez a legcsibészebb dolog, amit hajlandó is bevallani.

Mi a legcsibészebb dolog, amit valaha csinált? Bicikliztem a járdán, felelte Boris Johnson

Mi a legnagyobb csibészség, amit valaha megtett? – ezt a kérdést tette fel a Sky News tévécsatorna Boris Johnson brit miniszterelnöknek a jövő csütörtöki brit választások előtt a Daily Mail tudósítása szerint, mire a brit miniszterelnök azt válaszolta, az, hogy a járdán biciklizett.

„Hogy is fogalmazzak, szerintem néha, mikor naponta bicikliztem – ami gyakran előfordult –  talán nem mindig tartottam tiszteletben a járdán való bicikliésről szóló szabályokat” – jelentette ki, hozzátéve, hogy „határozottan és erőteljesen” elítéli a járdán bicikliző embereket.

„Szerintem ez helytelen, habár néha én is felbicikliztem a járdára anélkül, hogy leszálltam volna, de szégyellem is magam miatta”

– fogadkozott a londoni expolgármester, akit még a világváros vezetőjeként gyakran lehetett kerékpáron kiszúrni.

Persze ez még nem jelenti azt, hogy Johnson feltétlenül igazat mondott volna, sőt: mikor a műsorvezető visszakérdezett, hogy tényleg ez lett-e volna a legnagyobb csibészség, amit valaha tett, csak annyit felelt,

„nem, nem, nem, ez egy nagyon érzékeny téma. Azt kérdezte, hogy mi a legcsibészebb dolog, amit hajlandó is vagyok beismerni”.

A „legcsibészebb dolog”-kérdésnek persze van egy vicces előzménye is: legutóbb ugyebár 2017-ben tartottak (szintén előrehozott) választásokat az Egyesült Királyságban, ahol is az azóta megbukó kormányfő Theresa May, valamint a most Johnson kihívójaként felálló munkáspárti Jeremy Corbyn mérkőztek meg egymással. Míg Corbyn óriási lemaradást behozva alig maradt el végül a Konzervatívoktól, May végigbukdácsolta a két évvel ezelőtti kampányt, és sikerült elbuknia a toryk addig stabil parlamenti többségét.

Kampányának egyik elhíresült momentuma pedig az volt, mikor az ITV hírtelevíziónak adott interjújában a kormányfőnek feltették a „legcsibészebb dolog”-kérdést. A kérdésre láthatóan fel nem készülő, és attól zavarba jövő May úgy felelt: barátaival

„búzamezőkön rohant át”, ettől viszont „a gazdák nem voltak túlságosan lenyűgözve”.

Mindenesetre jövő csütörtökön kiderül, hogy Johnson szabálysértése felháborítja-e annyira a közvéleményt, hogy elolvad a toryk választás előtti, körülbelül 8-10 százalékpontos előnye. A kampány során ugyanis a miniszterelnök – elődjével ellentétben – nem vétett szarvashibákat, sem a választási programjába nem kötöttek bele, sem a Jeremy Corbynnal való tévévitákon nem járatta le magát, sőt, ahhoz képest, hogy a vita előtt leginkább neki volt vesztenivalója, a közönség körülbelül fele-fele arányban oszlott meg Corbyn, illetve az ő alkalmasságával kapcsolatban.

Ahol a Johnson-kampány komolyabban is elcsúszhatott volna, az egy félórás interjú a BBC legendás riporterével, Andrew Neillel. Miközben az összes másik pártvezető elment beszélgetni a kőkemény kérdéseket feltevő riporterrel (Corbynt a riporter például cafatokra szedte), Johnson nem vállalta a vitát arra hivatkozva, hogy

nem tud mindenkinek megfelelni, egyébként is, ő már 118 interjút adott a kampányban az újságíróknak.

A BBC-vita visszautasításával viszont a miniszterelnök több évtizedes hagyományt tört meg, Andrew Neil pedig élő adásban be is olvasott a londoni expolgármesternek, hogy bár senki nem kényszeríthet egy politikust egy interjúra, Johnsonnak néha a világ vezetővel szemben kell érvényesíteni az érdekeit. Ehhez képest egy vele eltöltött fél óra pedig igazán nem nagy dolog, ráadásul a kormányfőnek éppenséggel lenne mire válaszolnia a műsorban.

BORÍTÓKÉP: Boris Johnson / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek