A cseh államfő mégsem állítaná le a Babiš elleni nyomozást

Szerző: Pintér Bence
2019.12.07. 17:06

A cseh elnök egy év alatt harmadszor gondolta meg magát abban az ügyben, hogy kisegítené-e Andrej Babišt az ellene folyó nyomozás kapcsán.

A cseh államfő mégsem állítaná le a Babiš elleni nyomozást

Mint arról beszámoltunk, mégis újraindult a korábban leállított nyomozás Andrej Babiš cseh miniszterelnök ellen a Gólyafészek néven elhíresült korrupciós ügyben, amely miatt az elmúlt hónapokban több tüntetés is volt a milliárdos miniszterelnök ellen. Eddig az államfő, Miloš Zeman azt hangoztatta, hogy besegít Babišnak, ha tovább folyik a nyomozás, és leállítja azt,

most azonban Zeman azt nyilatkozta, hogy mégsem fogja leállítani a kormányfő elleni nyomozást. 

Ugyanakkor szerinte nem kell lemondania Babišnak, erre az egyetlen indoka az lehetne, ha elveszítené a választást – írja az Expats.cz.

Zeman egyébként 2018 elején kerek perec kijelentette, hogy nem állítaná le a nyomozást a Gólyafészek-ügyben, hiszen ezzel szerinte nevetségessé tenné magát. Ehhez képest ugye aztán arról beszélt, hogy mégis leállítaná, most meg arról, hogy mégsem. Szerinte legutóbb rosszul fogalmazott, azt kellett volna mondania, hogy nem veti el ennek a lehetőségét.

Érdekesség, de ha Zeman mégis közbelépne, akkor a nyomozás leállítását egyébként a miniszterelnöknek is ellenjegyeznie kellene, tehát Babiš tulajdonképpen a saját felmentését szignózhatná. Babiš azonban azt nyilatkozta, hogy nem írná alá a felmentést.

De miről is szól ez az ügy?

Pénzügyi csalásról. A 2000-es években felhúzott Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételű EU-s pályázatokért indulhasson, ideiglenesen leválasztotta magát a Babiš és családja által tulajdonolt Agrofert nevű holdingról, melynek addig tagja volt. Az EU-s pénzeket a cég meg is kapta, majd a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét csatlakozott az Agrofert holdingjához.

Az építtető cég annak érdekében, hogy EU-s pénzeket használhasson fel a Gólyafészek építésére, kijátszotta a rendszert, így szerezve mintegy 606 millió forint értékű EU-s támogatást.

Az illetékes hatóságok idén tavasszal megállapították, hogy valóban pénzügyi csalás történt, és az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában vissza is fizette a cseh államnak a támogatás összegét.

FOTÓ: Szász Brigitta / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek