Ezért a falra ragasztott banánért 36 millió forintot fizettek

Szerző: Techet Péter
2019.12.07. 07:33

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Ezért a falra ragasztott banánért 36 millió forintot fizettek

Csütörtökön kezdődött az Art Basel – a világ egyik legfontosabb művészeti vásárának – floridai kiadása, az Art Basel Miami Beach. A szakmai sajtón kívüli világ figyelmét Maurizio Cattelan olasz alkotó egyik műve keltette fel, ugyanis nem másról van szó, mint egy falra ragasztott banánról.

Cattelan kétszer is elkészítette művét, amely a Perrotin galériában volt látható. A megnyitó után röviddel

az egyik falra ragasztott banán már el is kelt: 120 ezer dollárt, azaz nagyjából 36 millió forintot fizetett érte boldog tulajdonosa.

A galéria tulajdonosa szerint a banán önmagában egy fontos művészeti jelkép, amely egyszerre „a világkereskedelmet, a vicces többletjelentést és eleve a humort“ jelenti. Cattelan valóban a provokatív, humoros alkotásairól ismert – a mostani banános alkotása akár egyfajta provokáció is lehet éppen a művészeti vásárokkal szemben.

NYITÓKÉP: Art Basel Miami Beach

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek