+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 6. péntek, 06:01
A főállamügyész szerint a cseh miniszterelnök korrupciós ügyében eddig összegyűjtött bizonyítékok nem elegendőek sem a vádemeléshez, sem a nyomozás leállításhoz.
„A jelenleg összegyűjtött bizonyítékok nem teszik lehetővé sem a vádemelést, sem az eljárás felfüggesztését”

 

– ezzel indokolta Pavel Zeman főállamügyész (aki még véletlenül sem azonos Miloš Zeman cseh elnökkel), hogy miért rendeli el a nyomozás folytatását Andrej Babiš cseh miniszterelnök úgynevezett Gólyafészek-ügyében.

 

De miről is szól ez az ügy?

 

Pénzügyi csalásról. Arról van szó, hogy a 2000-es években felhúzott Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételű EU-s pályázatokért indulhasson, ideiglenesen leválasztotta magát az Agrofert nevű holdingról, melynek addig tagja volt. Az EU-s pénzeket a cég meg is kapta, majd a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét csatlakozott az Agrofert holdingjához.

 

Mi történt tehát?

 

Az építtető cég annak érdekében, hogy EU-s pénzeket használhasson fel a Gólyafészek építésére, kijátszotta a rendszert, így szerezve mintegy 606 millió forint értékű EU-s támogatást.

 

Az illetékes hatóságok idén tavasszal megállapították, hogy valóban pénzügyi csalás történt, és az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában vissza is fizette a cseh államnak a támogatás összegét.

 

Azonban ez sem mentette meg Babišt, a miniszterelnök feleségét, fiát és sógorát, valamint további három személyt attól, hogy az ügyben eljárás induljon ellenük. Ugyanis az Agrofert egyedüli tulajdonosa akkoriban hogy, hogy, nem, maga Babiš volt.

 

Ha Babiš nem is, de a családja fellélegezhet

 

Többek között az emiatti felháborodás is hozzájárult azokhoz az országszerte zajló tüntetésekhez, amikhez foghatót nagyságában nem látott még Csehország. A tüntetéseken rendre a miniszterelnök lemondását követelik, de a radikálisabb hangok szerint ha Babiš nem mond le magától, a cseh népnek kell őt börtönbe zárnia.

 

Szeptemberben ennek ellenére döntött úgy Jaroslav Šaroch főügyész, hogy leállítja a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az ügyészi hierarchiában Šaroch felett álló Pavel Zeman főállamügyész ezt a döntést bírálta most felül, elrendelve a nyomozás folytatását. Zeman ezt úgy indokolta, hogy Šaroch döntésének felülvizsgálatakor hiányosságokat fedezett fel mind ténybeli, mind jogi oldalról.

 

Azonban most már csak Andrej Babiš, illetve a csalásban érintett cég egyik tagja, Jana Mayerova feje fájhat, a miniszterelnök családja ellen ugyanis a főállamügyész megszüntette a nyomozást.

 

Zeman szerint esetükben semmi nyomát nem találták bűncselekményre utaló jelnek. A főállamügyész azt is kifejtette, hogy nincsenek elvárásai az újrainduló nyomozással kapcsolatban, és az ártatlanság vélelmét meg kell adni mind Babišnak, mind Mayerovának.

 

Most ugrik a majom a vízbe: közbelép-e Miloš Zeman?

 

Az ügy pikantériája, hogy maga az elnök is belefolyt az eseményekbe: Miloš Zeman még szeptember végén belebegtette, hogy amennyiben újraindítják a nyomozást – ami ugye most megtörtént –, élne alkotmányos jogával, és személyesen szüntetné meg a vizsgálatot.

 

Tenné mindezt úgy, hogy egyébként 2018 elején ennek ellenkezőjét állította. Akkor kategorikusan kijelentette: Babišnak magát kell tisztáznia, és ezért nem állítaná le a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az elnök pálfordulása óta Babiš többször kijelentette: nem kér Miloš Zeman közbeavatkozásából.

 

NYITÓKÉP: Babiš vasvillával a 2017-es kampányban. További zseniális Babiš-kontentért katt ide, az ANO Facebook-oldaláról szedtük őket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás