+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 6. péntek, 06:01
A főállamügyész szerint a cseh miniszterelnök korrupciós ügyében eddig összegyűjtött bizonyítékok nem elegendőek sem a vádemeléshez, sem a nyomozás leállításhoz.
„A jelenleg összegyűjtött bizonyítékok nem teszik lehetővé sem a vádemelést, sem az eljárás felfüggesztését”

 

– ezzel indokolta Pavel Zeman főállamügyész (aki még véletlenül sem azonos Miloš Zeman cseh elnökkel), hogy miért rendeli el a nyomozás folytatását Andrej Babiš cseh miniszterelnök úgynevezett Gólyafészek-ügyében.

 

De miről is szól ez az ügy?

 

Pénzügyi csalásról. Arról van szó, hogy a 2000-es években felhúzott Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételű EU-s pályázatokért indulhasson, ideiglenesen leválasztotta magát az Agrofert nevű holdingról, melynek addig tagja volt. Az EU-s pénzeket a cég meg is kapta, majd a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét csatlakozott az Agrofert holdingjához.

 

Mi történt tehát?

 

Az építtető cég annak érdekében, hogy EU-s pénzeket használhasson fel a Gólyafészek építésére, kijátszotta a rendszert, így szerezve mintegy 606 millió forint értékű EU-s támogatást.

 

Az illetékes hatóságok idén tavasszal megállapították, hogy valóban pénzügyi csalás történt, és az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában vissza is fizette a cseh államnak a támogatás összegét.

 

Azonban ez sem mentette meg Babišt, a miniszterelnök feleségét, fiát és sógorát, valamint további három személyt attól, hogy az ügyben eljárás induljon ellenük. Ugyanis az Agrofert egyedüli tulajdonosa akkoriban hogy, hogy, nem, maga Babiš volt.

 

Ha Babiš nem is, de a családja fellélegezhet

 

Többek között az emiatti felháborodás is hozzájárult azokhoz az országszerte zajló tüntetésekhez, amikhez foghatót nagyságában nem látott még Csehország. A tüntetéseken rendre a miniszterelnök lemondását követelik, de a radikálisabb hangok szerint ha Babiš nem mond le magától, a cseh népnek kell őt börtönbe zárnia.

 

Szeptemberben ennek ellenére döntött úgy Jaroslav Šaroch főügyész, hogy leállítja a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az ügyészi hierarchiában Šaroch felett álló Pavel Zeman főállamügyész ezt a döntést bírálta most felül, elrendelve a nyomozás folytatását. Zeman ezt úgy indokolta, hogy Šaroch döntésének felülvizsgálatakor hiányosságokat fedezett fel mind ténybeli, mind jogi oldalról.

 

Azonban most már csak Andrej Babiš, illetve a csalásban érintett cég egyik tagja, Jana Mayerova feje fájhat, a miniszterelnök családja ellen ugyanis a főállamügyész megszüntette a nyomozást.

 

Zeman szerint esetükben semmi nyomát nem találták bűncselekményre utaló jelnek. A főállamügyész azt is kifejtette, hogy nincsenek elvárásai az újrainduló nyomozással kapcsolatban, és az ártatlanság vélelmét meg kell adni mind Babišnak, mind Mayerovának.

 

Most ugrik a majom a vízbe: közbelép-e Miloš Zeman?

 

Az ügy pikantériája, hogy maga az elnök is belefolyt az eseményekbe: Miloš Zeman még szeptember végén belebegtette, hogy amennyiben újraindítják a nyomozást – ami ugye most megtörtént –, élne alkotmányos jogával, és személyesen szüntetné meg a vizsgálatot.

 

Tenné mindezt úgy, hogy egyébként 2018 elején ennek ellenkezőjét állította. Akkor kategorikusan kijelentette: Babišnak magát kell tisztáznia, és ezért nem állítaná le a nyomozást a Gólyafészek-ügyben. Az elnök pálfordulása óta Babiš többször kijelentette: nem kér Miloš Zeman közbeavatkozásából.

 

NYITÓKÉP: Babiš vasvillával a 2017-es kampányban. További zseniális Babiš-kontentért katt ide, az ANO Facebook-oldaláról szedtük őket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás