+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 6. péntek, 18:28
A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Bár Magyarország nem szerepel a YouGov elemzőcég legújabb, a NATO-ról készített felmérésében, így is sokatmondó adat, hogy egyes országok állampolgárai hogy viszonyulnak elvi síkon ahhoz, ha megtámadnának egy NATO-tag országot. A felmérés alapján ugyanis nem teljesen egyértelmű, hogy a lakosság támogatná a beavatkozást abban az esetben, ha mondjuk Oroszország megtámadná valamiért Romániát, a német megkérdezetteknek például csak a 31 százaléka gondolta egyértelműen azt, hogy segíteni kéne, 30 százalék azt, hogy nincs teljesen meggyőződve a segítség szükségességéről, és 30 százalék azt, hogy egyáltalán nem kellene beavatkozni, és hasonlóan vannak ezzel a franciák is.

 

Érdekes, hogy a brit és amerikai megkérdezettek sokkal jobban ragaszkodnak a NATO egyik legvonzóbb tulajdonságának számító bajtársiassághoz: mindkét országban 40 százalék mondta, hogy segíteni kéne Romániát, a briteknél csak 24, az amerikaiaknál pedig csak 18 ellenezne kifejezetten bármilyen beavatkozást.

 

Azt azért fontos kiemelni, hogy a románokkal való viszony nem feltétlenül vetíthető az egész térségre, hiszen a felmérésben szerepel például Horvátország is: őket a németek 38 százaléka segíteni ki, a franciáknál pedig ez a szám 39 százalék, míg a britek 43 százaléka mondja, hogy támogatni kell őket akár katonákkal is.

 

A legkevésbé az északiakat érdeklik a NATO dolgai: Közép-Európában a svéd megkérdezettek (Svédország amúgy nem tagja a katonai szövetségnek) közül például Horvátországnak csak 25, Romániának pedig 19 százalék segítene.

 

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy bár Törökország is NATO-tag, rajtuk a megkérdezett országok lakói alig akarnának segíteni: a németek mindössze 14 százaléka menne oda, 61 százalékuk kifejezetten ellenezné, a franciáknál ugyanez a két szám 18-48 százalék. Itt külön

 

érdemes kiemelni Finnországot, akik a statisztika alapján úgy általában véve sem folynának bele a többi tagország ügyeibe, de Törökországnak csak az öt százaléjuk segítene, míg 69 százalékok mondott egyértelmű nemet. Nem meglepő, hogy Finnország sem tagja a NATO-nak.

 

A teljes felmérés ide kattintva érhető el olyan izgalmas adatokkal, mint hogy a megkérdezettek nagyjából egytől egyik az Iszlám Államot tartják a legveszélyesebb dolognak, őket követi Észak-Korea és Irán, az USA-tól viszont senki nem fél különösebben.

 

 

via Maszol | FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás