Lelassult a népességfogyás Székelyföldön, de Erdély többi régiója nagyon fogy

Szerző: Illés Gergő
2019.12.06. 11:17

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Lelassult a népességfogyás Székelyföldön, de Erdély többi régiója nagyon fogy

Bár Erdélyben változatlan módon folytatódik a népességfogyás, azon belül Székelyföldön jobb a helyzet, ott növekszik az élveszületések száma, míg a halálozásoké csökken – erről számol be az Erdélystat kutatóintézet csütörtökön.

Összességében Erdély nagyon fogy

2018 azonos időszakához képest Erdélyben a születésszám 1 százalékkal csökkent:

ez azt jelenti, hogy idén január és szeptember között 49 762 gyermek jött világra Erdélyben, ami 498-cal alacsonyabb a tavaly január-szeptemberi adatoknál. Halálozásból 0,8 százalékkal volt kevesebb idén, idén szeptemberig 61 973-an haltak meg, 502 fővel kevesebben, mint tavaly szeptemberig.

A házasodási kedv is visszaesett a régióban, az ősz elejéig 34 257 házasságot kötöttek Erdélyben, ez pedig jelentős, 7,6 százalékos visszaesést mutat a tavalyiadatokhoz képest, amikor is 2807 párral többen házasodtak. Ezen adatok ugyanakkor leginkább Erdély magyarok által alacsony arányban lakott régióiban, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, illetve Beszterce-Naszód megyékben jellemzők.

Szerencsére azonban Székelyföldön, azon belül is a két magyar többségű megyében, Hargitában és Kovásznában már másképp alakultak az adatok: ott

idén január és szeptember között az élveszületések száma 3,4 százalékkal magasabb volt a tavalyinál,

összesen 4077 gyermek jött világra a két székelyföldi megyében, ez pedig 135 gyermekkel több, mint tavaly szeptemberig. A halálozások száma 1,5 százalékkal csökkent, ez azt jelenti, hogy 70 fővel kevesebben haltak meg idén szeptemberig, mint tavaly addig. Élveszületésekből azonban még itt is kevesebb akad, mint halálozásokból, ugyanis a 4077 fős születésszámra 4753 fős halálozási mutató jut.

A házasodásszámokban is jobban áll a két magyar többségű megye a többi erdélyi területnél: itt csak 1 százalékkal csökkent idén a házasodásszám, 2240 pár házasodott össze a vizsgált időszakban.

A székelyföldi adatok javítják az erdélyieket

Ezzel tehát míg Erdély egészét nézve főként gyorsult, addig Székelyföldön lassult a népességfogyás üteme

– a statisztika kiemeli, az adatok a természetes fogyásra vonatkoznak, tehát a vándorlási folyamatokat nem veszik figyelembe. Mindezek alapján Székelyföldön a természetes fogyás 676 fős az idei adatok alapján, ez 23,3 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly szeptemberig (881 fő).

RÉSZLETES ERDÉLYI DEMOGRÁFIAI ADATOK. FORRÁS: ERDÉLYSTAT

Az erdélyi csökkenéshez legjelentősebben a közép-erdélyi adatok járultak hozzá, ez a régió a szintén jelentős magyar lakosságot tömörítő Kolozs és Maros megyékből áll: itt a születésszám 1,2 százalékkal csökkent, míg a halálozásoké 0,8 százalékkal nőtt. A partiumi adatok sem annyira biztatóak, mint a székelyföldiek: itt fél százalékkal csökkent az élveszületések száma, a halálozásoké pedig 0,9-cel csökkent. Házasságkötésekből mind a Partiumban, mind Közép-Erdélyben 3,6-3,6 százalékkal volt kevesebb.

BORÍTÓKÉP: Gergely Előd Gellért / Azonnali

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek