+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. december 6. péntek, 11:17
Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Bár Erdélyben változatlan módon folytatódik a népességfogyás, azon belül Székelyföldön jobb a helyzet, ott növekszik az élveszületések száma, míg a halálozásoké csökken – erről számol be az Erdélystat kutatóintézet csütörtökön.

 

Összességében Erdély nagyon fogy

 

2018 azonos időszakához képest Erdélyben a születésszám 1 százalékkal csökkent:

 

ez azt jelenti, hogy idén január és szeptember között 49 762 gyermek jött világra Erdélyben, ami 498-cal alacsonyabb a tavaly január-szeptemberi adatoknál. Halálozásból 0,8 százalékkal volt kevesebb idén, idén szeptemberig 61 973-an haltak meg, 502 fővel kevesebben, mint tavaly szeptemberig.

 

A házasodási kedv is visszaesett a régióban, az ősz elejéig 34 257 házasságot kötöttek Erdélyben, ez pedig jelentős, 7,6 százalékos visszaesést mutat a tavalyiadatokhoz képest, amikor is 2807 párral többen házasodtak. Ezen adatok ugyanakkor leginkább Erdély magyarok által alacsony arányban lakott régióiban, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, illetve Beszterce-Naszód megyékben jellemzők.

 

Szerencsére azonban Székelyföldön, azon belül is a két magyar többségű megyében, Hargitában és Kovásznában már másképp alakultak az adatok: ott

 

idén január és szeptember között az élveszületések száma 3,4 százalékkal magasabb volt a tavalyinál,

 

összesen 4077 gyermek jött világra a két székelyföldi megyében, ez pedig 135 gyermekkel több, mint tavaly szeptemberig. A halálozások száma 1,5 százalékkal csökkent, ez azt jelenti, hogy 70 fővel kevesebben haltak meg idén szeptemberig, mint tavaly addig. Élveszületésekből azonban még itt is kevesebb akad, mint halálozásokból, ugyanis a 4077 fős születésszámra 4753 fős halálozási mutató jut.

 

A házasodásszámokban is jobban áll a két magyar többségű megye a többi erdélyi területnél: itt csak 1 százalékkal csökkent idén a házasodásszám, 2240 pár házasodott össze a vizsgált időszakban.

 

A székelyföldi adatok javítják az erdélyieket

 

Ezzel tehát míg Erdély egészét nézve főként gyorsult, addig Székelyföldön lassult a népességfogyás üteme

 

– a statisztika kiemeli, az adatok a természetes fogyásra vonatkoznak, tehát a vándorlási folyamatokat nem veszik figyelembe. Mindezek alapján Székelyföldön a természetes fogyás 676 fős az idei adatok alapján, ez 23,3 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly szeptemberig (881 fő).

 

RÉSZLETES ERDÉLYI DEMOGRÁFIAI ADATOK. FORRÁS: ERDÉLYSTAT

 

Az erdélyi csökkenéshez legjelentősebben a közép-erdélyi adatok járultak hozzá, ez a régió a szintén jelentős magyar lakosságot tömörítő Kolozs és Maros megyékből áll: itt a születésszám 1,2 százalékkal csökkent, míg a halálozásoké 0,8 százalékkal nőtt. A partiumi adatok sem annyira biztatóak, mint a székelyföldiek: itt fél százalékkal csökkent az élveszületések száma, a halálozásoké pedig 0,9-cel csökkent. Házasságkötésekből mind a Partiumban, mind Közép-Erdélyben 3,6-3,6 százalékkal volt kevesebb.

 

BORÍTÓKÉP: Gergely Előd Gellért / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás