+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. december 6. péntek, 11:17
Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Bár Erdélyben változatlan módon folytatódik a népességfogyás, azon belül Székelyföldön jobb a helyzet, ott növekszik az élveszületések száma, míg a halálozásoké csökken – erről számol be az Erdélystat kutatóintézet csütörtökön.

 

Összességében Erdély nagyon fogy

 

2018 azonos időszakához képest Erdélyben a születésszám 1 százalékkal csökkent:

 

ez azt jelenti, hogy idén január és szeptember között 49 762 gyermek jött világra Erdélyben, ami 498-cal alacsonyabb a tavaly január-szeptemberi adatoknál. Halálozásból 0,8 százalékkal volt kevesebb idén, idén szeptemberig 61 973-an haltak meg, 502 fővel kevesebben, mint tavaly szeptemberig.

 

A házasodási kedv is visszaesett a régióban, az ősz elejéig 34 257 házasságot kötöttek Erdélyben, ez pedig jelentős, 7,6 százalékos visszaesést mutat a tavalyiadatokhoz képest, amikor is 2807 párral többen házasodtak. Ezen adatok ugyanakkor leginkább Erdély magyarok által alacsony arányban lakott régióiban, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, illetve Beszterce-Naszód megyékben jellemzők.

 

Szerencsére azonban Székelyföldön, azon belül is a két magyar többségű megyében, Hargitában és Kovásznában már másképp alakultak az adatok: ott

 

idén január és szeptember között az élveszületések száma 3,4 százalékkal magasabb volt a tavalyinál,

 

összesen 4077 gyermek jött világra a két székelyföldi megyében, ez pedig 135 gyermekkel több, mint tavaly szeptemberig. A halálozások száma 1,5 százalékkal csökkent, ez azt jelenti, hogy 70 fővel kevesebben haltak meg idén szeptemberig, mint tavaly addig. Élveszületésekből azonban még itt is kevesebb akad, mint halálozásokból, ugyanis a 4077 fős születésszámra 4753 fős halálozási mutató jut.

 

A házasodásszámokban is jobban áll a két magyar többségű megye a többi erdélyi területnél: itt csak 1 százalékkal csökkent idén a házasodásszám, 2240 pár házasodott össze a vizsgált időszakban.

 

A székelyföldi adatok javítják az erdélyieket

 

Ezzel tehát míg Erdély egészét nézve főként gyorsult, addig Székelyföldön lassult a népességfogyás üteme

 

– a statisztika kiemeli, az adatok a természetes fogyásra vonatkoznak, tehát a vándorlási folyamatokat nem veszik figyelembe. Mindezek alapján Székelyföldön a természetes fogyás 676 fős az idei adatok alapján, ez 23,3 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly szeptemberig (881 fő).

 

RÉSZLETES ERDÉLYI DEMOGRÁFIAI ADATOK. FORRÁS: ERDÉLYSTAT

 

Az erdélyi csökkenéshez legjelentősebben a közép-erdélyi adatok járultak hozzá, ez a régió a szintén jelentős magyar lakosságot tömörítő Kolozs és Maros megyékből áll: itt a születésszám 1,2 százalékkal csökkent, míg a halálozásoké 0,8 százalékkal nőtt. A partiumi adatok sem annyira biztatóak, mint a székelyföldiek: itt fél százalékkal csökkent az élveszületések száma, a halálozásoké pedig 0,9-cel csökkent. Házasságkötésekből mind a Partiumban, mind Közép-Erdélyben 3,6-3,6 százalékkal volt kevesebb.

 

BORÍTÓKÉP: Gergely Előd Gellért / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás