+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 6. péntek, 08:22
A demokrata politikus túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra Joe Biden a 83 éves férfit.

Javában folyik az előválasztási kampány az amerikai demokratáknál. Ilyenkor az elnökjelöltek túl azon, hogy közös tévévitákon próbálják bebizonyítani a választóknak alkalmasságukat, körbe is rodeózzák az Egyesült Államokat, támogatókat toborozva. Az ilyen kampányeseményeken azonban nem feltétlen csak a jelölt elkötelezett hívei, hanem kritikusai is megjelennek. Ezt tapasztalhatta meg kampánykörútja csütörtöki, iowai állomásán Joe Biden is, Barack Obama egykori alelnöke.

 

Az eseményen egy magát 83 évesnek mondó, nyugdíjazott farmer támadt neki, a demokrata elnökjelölt fejére olvasva például, hogy

 

szerinte fiát, Hunter Bident ő maga küldte Ukrajnába bizniszelni, ahol Hunter végül a korrupciógyanúba keveredett Burisma ukrán gázipari óriáscég jogi igazgatója lett.

 

(Ugye a Donald Trump elleni impeachment eljárás kezdeményezésére az a kiszivárgott telefonbeszélgetés adott apropót a demokratáknak, amiben az amerikai elnök arra kérte ukrán kollegáját, Volodimir Zelenszkijt, hogy indítsák újra a Burisma elleni korrupciós vizsgálatokat. A kritikusok szerint ezzel Trump a 2020-as elnökválasztásra készülve tisztességtelenül akart lejárató anyagokhoz jutni egyik legfőbb demokrata riválisa, Joe Biden ellen. Arról, hogy sikerülhet-e elmozdítani Trumpot az impeachment eljárással, itt írtunk, az ügyről pedig az amerikai jogászprofesszor, Richard A. Epstein véleménye itt olvasható.)

 

A férfi monológja ezzel azonban nem ért véget, kitért arra is, hogy a 77 éves Joe Biden szerinte koránál fogva alkalmatlan az elnökségre. „83 éves vagyok, és átkozottul jól tudom, hogy nincsenek meg azok mentális képességeim, amik voltak” – fejtette ki a férfi.

 

Joe Biden válaszában az ukrajnai vádakra reagálva hazugnak (damn liar) nevezte a férfit, a korára vonatkozó kritikákra pedig azt válaszolta: „Nézze, azért indulok, mert hosszú ideje itt vagyok, többet tudok a legtöbb embernél, és meg tudom csinálni a dolgokat. (…)

 

Ha szeretné ellenőrizni a formámat, fekvőtámaszozzunk egyet közösen. Fussunk. (…) Csináljunk IQ-tesztet, amit csak akar.”

 

A teljes jelenet alább megtekinthető:

 

 

Joe Biden egyébként már nem először próbálja ilyen kihívással bizonyítani, hogy kora ellenére el tudná látni az elnöki feladatokat. A Trumpot érő hasonló kritikákon viccelődve még júliusban hívta ki a republikánus elnököt, akkor fekvőtámasz-, illetve futópárbajt ajánlva fel a 73 éves Trumpnak.

 

Sajnos sem Trump, sem az iowai férfi nem élt a lehetősséggel.

 

A demokraták előválasztásának egyébként három nagy esélyesét tartják számon eddig: Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok mellett Joe Biden a harmadik. Biden érdeke, hogy ne az a Warren nőjön fel vele szemben ellenjelöltként, aki képes lehet megszólítani a radikális és a centrista szavazókat is. Sokkal jobb lenne neki, ha Bernie Sanders-szel kéne megmérkőznie a demokrata elnökjelöltségért, mert a vermonti szenátor radikalizmusa hozzá sodorhatná az ezt elutasító demokrata választókat. Az előválasztási procedúra a Demokrata Pártnál egészen jövő júliusig tart, míg az elnökválasztásra 2020. november 3-án fog sor kerülni.

 

NYITÓKÉP: Joe Biden / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás