+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 6. péntek, 08:22
A demokrata politikus túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra Joe Biden a 83 éves férfit.

Javában folyik az előválasztási kampány az amerikai demokratáknál. Ilyenkor az elnökjelöltek túl azon, hogy közös tévévitákon próbálják bebizonyítani a választóknak alkalmasságukat, körbe is rodeózzák az Egyesült Államokat, támogatókat toborozva. Az ilyen kampányeseményeken azonban nem feltétlen csak a jelölt elkötelezett hívei, hanem kritikusai is megjelennek. Ezt tapasztalhatta meg kampánykörútja csütörtöki, iowai állomásán Joe Biden is, Barack Obama egykori alelnöke.

 

Az eseményen egy magát 83 évesnek mondó, nyugdíjazott farmer támadt neki, a demokrata elnökjelölt fejére olvasva például, hogy

 

szerinte fiát, Hunter Bident ő maga küldte Ukrajnába bizniszelni, ahol Hunter végül a korrupciógyanúba keveredett Burisma ukrán gázipari óriáscég jogi igazgatója lett.

 

(Ugye a Donald Trump elleni impeachment eljárás kezdeményezésére az a kiszivárgott telefonbeszélgetés adott apropót a demokratáknak, amiben az amerikai elnök arra kérte ukrán kollegáját, Volodimir Zelenszkijt, hogy indítsák újra a Burisma elleni korrupciós vizsgálatokat. A kritikusok szerint ezzel Trump a 2020-as elnökválasztásra készülve tisztességtelenül akart lejárató anyagokhoz jutni egyik legfőbb demokrata riválisa, Joe Biden ellen. Arról, hogy sikerülhet-e elmozdítani Trumpot az impeachment eljárással, itt írtunk, az ügyről pedig az amerikai jogászprofesszor, Richard A. Epstein véleménye itt olvasható.)

 

A férfi monológja ezzel azonban nem ért véget, kitért arra is, hogy a 77 éves Joe Biden szerinte koránál fogva alkalmatlan az elnökségre. „83 éves vagyok, és átkozottul jól tudom, hogy nincsenek meg azok mentális képességeim, amik voltak” – fejtette ki a férfi.

 

Joe Biden válaszában az ukrajnai vádakra reagálva hazugnak (damn liar) nevezte a férfit, a korára vonatkozó kritikákra pedig azt válaszolta: „Nézze, azért indulok, mert hosszú ideje itt vagyok, többet tudok a legtöbb embernél, és meg tudom csinálni a dolgokat. (…)

 

Ha szeretné ellenőrizni a formámat, fekvőtámaszozzunk egyet közösen. Fussunk. (…) Csináljunk IQ-tesztet, amit csak akar.”

 

A teljes jelenet alább megtekinthető:

 

 

Joe Biden egyébként már nem először próbálja ilyen kihívással bizonyítani, hogy kora ellenére el tudná látni az elnöki feladatokat. A Trumpot érő hasonló kritikákon viccelődve még júliusban hívta ki a republikánus elnököt, akkor fekvőtámasz-, illetve futópárbajt ajánlva fel a 73 éves Trumpnak.

 

Sajnos sem Trump, sem az iowai férfi nem élt a lehetősséggel.

 

A demokraták előválasztásának egyébként három nagy esélyesét tartják számon eddig: Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok mellett Joe Biden a harmadik. Biden érdeke, hogy ne az a Warren nőjön fel vele szemben ellenjelöltként, aki képes lehet megszólítani a radikális és a centrista szavazókat is. Sokkal jobb lenne neki, ha Bernie Sanders-szel kéne megmérkőznie a demokrata elnökjelöltségért, mert a vermonti szenátor radikalizmusa hozzá sodorhatná az ezt elutasító demokrata választókat. Az előválasztási procedúra a Demokrata Pártnál egészen jövő júliusig tart, míg az elnökválasztásra 2020. november 3-án fog sor kerülni.

 

NYITÓKÉP: Joe Biden / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás