+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 5. csütörtök, 11:48
A történelem rossz értelmezésének és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek tartja a román szocdemek ötletét, mondta az Azonnalinak a szocialista politikus.

„Teljes félreértésnek, a történelem rossz értelmezésének, és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek gondolom” – így kommentálta az Azonnalinak Hiller István, a Magyar Szocialista Párt politikusa, egyben az Országgyűlés alelnöke azt a román szociáldemokratáktól, pontosabban Titus Corlățean volt külügyminisztertől érkező törvénytervezetet, miszerint legyen a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e román nemzeti ünnep a jövőben. (Az Erdély, a Partium és a Bánság egy részének Magyarországtól Romániához való csatolását szentesítő békeszerződés aláírásának jövőre lesz a 100. évfordulója.)

 

A törvénytervezet eddig a romániai képviselőház közigazgatási, illetve a kisebbségügyi szakbizottságában ment át, az ehhez szükséges alsóházi többséget a kormányzásból nemrég kibukott, de a parlamentben továbbra is nagy számban jelenlévő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Traian Băsescu volt román államelnök alapította jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították. Tény, hogy ez még nem jelenti azt, hogy biztosan el is fogadják a törvényt, annak még ugyanis a szenátuson is át kell mennie, amit az RMDSZ minden rendelkezésre álló eszközzel meg kíván akadályozni.

 

„Remélem, hogy ebből nem lesz semmi, és kimondottan támogatom az RMDSZ-t ebben az ügyben. És azt, hogy én ezt a javaslatot nem fogadom el, tévedés magyar nacionalizmusnak gondolni. Nem egy nem jó román javaslattal szemben van egy magyar »nacionalista« elutasítottság, hanem az európai értékközösség miatt gondolom azt, hogy ne így próbáljunk meg előnyöket szerezni.

 

Az én büszke magyarságomat nem sérti, ha egy ember büszke román: csak e kettőnek legyen közös halmaza az, hogy mindketten büszke európaiak!” – mondta erről Hiller az Azonnalinak.

 

Hiller megszólalása azért érdekes, mert mind az MSZP, mind a román PSD tagja a PES-nek, az európai szocialista pártcsaládnak. Igaz, ebben a románokat idén nyáron egy kis időre felfüggesztették a pártot akkor elnöklő, azóta bebörtönzött Liviu Dragnea viselt dolgai és az EP-kampányban tolt EU-szkeptikus narratívája miatt, ám amióta a PSD éléről azóta lemondott Viorica Dăncilă lett a párt elnöke, a PSD ismét teljes jogú PES-tag lett.

 

„Nekem mindegy, ki javasolja, ezesetben egy magát baloldalinak mondó párt. Teljes félreértelmezése a nemzethez és Európához tartozásnak, ha olyasmiből akarnak kiemelt eseményt, ünnepet csinálni, ami egy másik ország, egy másik nemzet számára tragédia. Ezt meg kell értenie a magyar baloldalnak is: ezt a terepet ostobaság és szellemi gyengeség átengedni a jobboldalnak” – fűzte hozzá Hiller. Az MSZP-s politikus úgy látja, a baloldalnak szintén beszélnie kell a nemzeti eseményekről és a trianoni tragédiáról: „Ha ez egy kizárólagos jobboldali gondolatkör és szóhasználat lesz, akkor ebben a nem a Fideszhez tartozó magyarok defenzívába szorulnak.”

 

Hiller István az Azonnalinak azt is elmondta, álláspontja egyben az MSZP álláspontja is, amit mind a PES-ben, mind a román szocdemekkel folytatott kétoldalú tárgyalásaikon képviselni fognak. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke ezért levélben is megkereste a PSD-t, hogy tájékoztassák már őket az egészről.

 

 

Hiller István fentieket szerdán egy nagyinterjúban mondta az Azonnalinak. A komplett interjú később jelenik majd meg.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás