+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 5. csütörtök, 11:48
A történelem rossz értelmezésének és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek tartja a román szocdemek ötletét, mondta az Azonnalinak a szocialista politikus.

„Teljes félreértésnek, a történelem rossz értelmezésének, és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek gondolom” – így kommentálta az Azonnalinak Hiller István, a Magyar Szocialista Párt politikusa, egyben az Országgyűlés alelnöke azt a román szociáldemokratáktól, pontosabban Titus Corlățean volt külügyminisztertől érkező törvénytervezetet, miszerint legyen a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e román nemzeti ünnep a jövőben. (Az Erdély, a Partium és a Bánság egy részének Magyarországtól Romániához való csatolását szentesítő békeszerződés aláírásának jövőre lesz a 100. évfordulója.)

 

A törvénytervezet eddig a romániai képviselőház közigazgatási, illetve a kisebbségügyi szakbizottságában ment át, az ehhez szükséges alsóházi többséget a kormányzásból nemrég kibukott, de a parlamentben továbbra is nagy számban jelenlévő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Traian Băsescu volt román államelnök alapította jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították. Tény, hogy ez még nem jelenti azt, hogy biztosan el is fogadják a törvényt, annak még ugyanis a szenátuson is át kell mennie, amit az RMDSZ minden rendelkezésre álló eszközzel meg kíván akadályozni.

 

„Remélem, hogy ebből nem lesz semmi, és kimondottan támogatom az RMDSZ-t ebben az ügyben. És azt, hogy én ezt a javaslatot nem fogadom el, tévedés magyar nacionalizmusnak gondolni. Nem egy nem jó román javaslattal szemben van egy magyar »nacionalista« elutasítottság, hanem az európai értékközösség miatt gondolom azt, hogy ne így próbáljunk meg előnyöket szerezni.

 

Az én büszke magyarságomat nem sérti, ha egy ember büszke román: csak e kettőnek legyen közös halmaza az, hogy mindketten büszke európaiak!” – mondta erről Hiller az Azonnalinak.

 

Hiller megszólalása azért érdekes, mert mind az MSZP, mind a román PSD tagja a PES-nek, az európai szocialista pártcsaládnak. Igaz, ebben a románokat idén nyáron egy kis időre felfüggesztették a pártot akkor elnöklő, azóta bebörtönzött Liviu Dragnea viselt dolgai és az EP-kampányban tolt EU-szkeptikus narratívája miatt, ám amióta a PSD éléről azóta lemondott Viorica Dăncilă lett a párt elnöke, a PSD ismét teljes jogú PES-tag lett.

 

„Nekem mindegy, ki javasolja, ezesetben egy magát baloldalinak mondó párt. Teljes félreértelmezése a nemzethez és Európához tartozásnak, ha olyasmiből akarnak kiemelt eseményt, ünnepet csinálni, ami egy másik ország, egy másik nemzet számára tragédia. Ezt meg kell értenie a magyar baloldalnak is: ezt a terepet ostobaság és szellemi gyengeség átengedni a jobboldalnak” – fűzte hozzá Hiller. Az MSZP-s politikus úgy látja, a baloldalnak szintén beszélnie kell a nemzeti eseményekről és a trianoni tragédiáról: „Ha ez egy kizárólagos jobboldali gondolatkör és szóhasználat lesz, akkor ebben a nem a Fideszhez tartozó magyarok defenzívába szorulnak.”

 

Hiller István az Azonnalinak azt is elmondta, álláspontja egyben az MSZP álláspontja is, amit mind a PES-ben, mind a román szocdemekkel folytatott kétoldalú tárgyalásaikon képviselni fognak. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke ezért levélben is megkereste a PSD-t, hogy tájékoztassák már őket az egészről.

 

 

Hiller István fentieket szerdán egy nagyinterjúban mondta az Azonnalinak. A komplett interjú később jelenik majd meg.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás