+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 5. csütörtök, 11:48
A történelem rossz értelmezésének és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek tartja a román szocdemek ötletét, mondta az Azonnalinak a szocialista politikus.

„Teljes félreértésnek, a történelem rossz értelmezésének, és a közös európai értékvilág elleni tudott vagy tudatlanságból elkövetett fellépésnek gondolom” – így kommentálta az Azonnalinak Hiller István, a Magyar Szocialista Párt politikusa, egyben az Országgyűlés alelnöke azt a román szociáldemokratáktól, pontosabban Titus Corlățean volt külügyminisztertől érkező törvénytervezetet, miszerint legyen a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e román nemzeti ünnep a jövőben. (Az Erdély, a Partium és a Bánság egy részének Magyarországtól Romániához való csatolását szentesítő békeszerződés aláírásának jövőre lesz a 100. évfordulója.)

 

A törvénytervezet eddig a romániai képviselőház közigazgatási, illetve a kisebbségügyi szakbizottságában ment át, az ehhez szükséges alsóházi többséget a kormányzásból nemrég kibukott, de a parlamentben továbbra is nagy számban jelenlévő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Traian Băsescu volt román államelnök alapította jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították. Tény, hogy ez még nem jelenti azt, hogy biztosan el is fogadják a törvényt, annak még ugyanis a szenátuson is át kell mennie, amit az RMDSZ minden rendelkezésre álló eszközzel meg kíván akadályozni.

 

„Remélem, hogy ebből nem lesz semmi, és kimondottan támogatom az RMDSZ-t ebben az ügyben. És azt, hogy én ezt a javaslatot nem fogadom el, tévedés magyar nacionalizmusnak gondolni. Nem egy nem jó román javaslattal szemben van egy magyar »nacionalista« elutasítottság, hanem az európai értékközösség miatt gondolom azt, hogy ne így próbáljunk meg előnyöket szerezni.

 

Az én büszke magyarságomat nem sérti, ha egy ember büszke román: csak e kettőnek legyen közös halmaza az, hogy mindketten büszke európaiak!” – mondta erről Hiller az Azonnalinak.

 

Hiller megszólalása azért érdekes, mert mind az MSZP, mind a román PSD tagja a PES-nek, az európai szocialista pártcsaládnak. Igaz, ebben a románokat idén nyáron egy kis időre felfüggesztették a pártot akkor elnöklő, azóta bebörtönzött Liviu Dragnea viselt dolgai és az EP-kampányban tolt EU-szkeptikus narratívája miatt, ám amióta a PSD éléről azóta lemondott Viorica Dăncilă lett a párt elnöke, a PSD ismét teljes jogú PES-tag lett.

 

„Nekem mindegy, ki javasolja, ezesetben egy magát baloldalinak mondó párt. Teljes félreértelmezése a nemzethez és Európához tartozásnak, ha olyasmiből akarnak kiemelt eseményt, ünnepet csinálni, ami egy másik ország, egy másik nemzet számára tragédia. Ezt meg kell értenie a magyar baloldalnak is: ezt a terepet ostobaság és szellemi gyengeség átengedni a jobboldalnak” – fűzte hozzá Hiller. Az MSZP-s politikus úgy látja, a baloldalnak szintén beszélnie kell a nemzeti eseményekről és a trianoni tragédiáról: „Ha ez egy kizárólagos jobboldali gondolatkör és szóhasználat lesz, akkor ebben a nem a Fideszhez tartozó magyarok defenzívába szorulnak.”

 

Hiller István az Azonnalinak azt is elmondta, álláspontja egyben az MSZP álláspontja is, amit mind a PES-ben, mind a román szocdemekkel folytatott kétoldalú tárgyalásaikon képviselni fognak. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke ezért levélben is megkereste a PSD-t, hogy tájékoztassák már őket az egészről.

 

 

Hiller István fentieket szerdán egy nagyinterjúban mondta az Azonnalinak. A komplett interjú később jelenik majd meg.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

Till Lindemannt egy március 15-i koncert után szállították kórházba, már túl van az életveszélyen.

A koronavírus terjedése miatt egy ideig még vízummal és tartózkodási engedéllyel sem lehet belépni az országba.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás