+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 5. csütörtök, 15:24
Egy kiszivárgott dokumentum szerint a média rossz színben tünteti fel az orosz igazságügyi rendszert, ez ellen pedig sürgősen cselekedni kell.

Orosz bírák fontolóra vették, hogy valamilyen formában

 

büntethetővé tennék azon újságírókat és szerkesztőségeket, amelyek „részrehajlóan tudósítanak” az orosz bírósági rendszerről

 

írja a Moscow Times a Vedomosztyi üzleti napilap információi alapján csütörtökön.

 

Védelmi mechanizmus a média ellen

 

Utóbbi lap megszerezte az orosz jogrendszer 2020-2030-as időszakra szóló információpolitikai vázlatdokumentumait. A kiszivárogtatott anyagban az áll, hogy büntetni kell a bírósági tevékenységről születő „negatív anyagok” publikálását. „Az igazságüggyel kapcsolatos botránykeltés – a bírói hatalommal kapcsolatos közvélemény manipulációja, autoritásának kisebbítése, válogatás nélküli és alaptalan kritikája, mely aláássa a közbizalmat az igazságügyi folyamatokban – különös sürgősséget követel meg” – fogalmaz a dokumentum a Vedomosztyi anyaga szerint.

 

Ezért a szöveg azt irányozza elő, hogy

 

„meg kell szüntetni a média egyes tagjai által elkövetett visszaéléseket”,

 

valamint arra is felhív, hogy „hatékony védelmi mechanizmust kell kialakítani” a bírói hatalom a médiában való lejáratása ellen. A dokumentum általános célja, hogy javítsa az orosz igazságszolgáltatásról kialakult külső képet, és növelje az afelé irányuló bizalmat azzal, hogy a médiában megjelenő szubjektív és részrehajló tudósításoknak elejét veszik.

 

Idegen ügynökök a médiában is

 

Kritikusok szerint viszont az intézkedés – amennyiben elfogadják – aláásná a véleménynyilvánítás szabadságát a bíróságokkal kapcsolatban Oroszországban. A Vedomosztyinak az ügyben nyilatkozott Leonyid Nyikitinszkij, az orosz elnök alá rendelt konzultatív szerv, a civil társadalomért és emberi jogokért felelős elnöki tanács tagja is, aki szerint az orosz bíróságokon jelenleg nincs igazság, így „nincs is olyan PR, ami ezt kijavíthatná”.

 

Az orosz újságírószövetség elnöke, Vlagyimir Szolovjov szerint is összességében az intézkedés „intézményi cenzúrát akar bevezetni”, ugyanakkor a cenzúrát az alkotmány tiltja. „Néha még a bírókat is emlékeztetni kell erre” – írta a szövetség honlapján megjelent állásfoglalásban.

 

A fenn említett dokumentum csupán pár nappal azután szivárgott ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírt volna egy olyan törvénymódosítást, amely

 

„idegen ügynököknek” bélyegezhet meg egyes újságírókat vagy bloggereket, amennyiben azok külföldről kapnak pénzt,

 

és szintén külföldi ügynök által terjesztett információt osztanak tovább. Így ha például valaki a közösségi médiában megoszt egy külföldi ügynök által írt cikket, akkor ő ebben az esetben csak akkor válhat szintén külföldi ügynökként, ha ő maga is pénzt kap külföldről.

 

Akit ilyen módon idegen ügynökké bélyegeznek meg, annak anyagaiban, és közösségimédia-tevékenységeiben önként fel kell tüntetnie, hogy az információt külföldi ügynök terjeszti. Ezen felül az „ügynököknek” jogi személyeket kell létrehozniuk, akikkel az orosz Igazságügyi Minisztérium kapcsolatba tud lépni.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Scsukin orosz újságíró tárgyalása 2019. márciusában / Ivan Abaturov

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

A debreceni alapszervezet most kilépett elnöke szerint a Jakab Péter-féle vezetés „bolsevik típusú leszámolásokat” folytat.

Még mindig nem tudni magyarországi fertőzésről, de Olaszországban tizenegy, Franciaországban pedig egy halottat követelt a héten Európában is megjelent vírus.

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás