Vége lehet a háborúnak a bírói karon belül: a bíráknak tetszik Handó utódja

Szerző: Bakó Bea
2019.12.04. 16:09

A Handó Tündével korábban kifejezetten kritikus Országos Bírói Tanács szóvivője elmondta az Azonnalinak, miért támogatták a Handó utódjának jelölt Senyei György Barnát az Országos Bírósági Hivatal élére.

Vége lehet a háborúnak a bírói karon belül: a bíráknak tetszik Handó utódja

Egy eddig ismeretlen jelöltet, a karrierje nagy részét Miskolcon töltő, most a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozó bírót, Senyei György Barnát jelölte Áder János Handó Tünde megüresedett helyére az Országos Bírósági Hivatal élén. Erre azért volt szükség, mert Handót nemrég alkotmánybírónak választották. Senyei jelölésén sokan meglepődtek, hiszen nem őrá, hanem az OBH elnöhelyettesévé nemrég kinevezett Répássy Árpádra (aki Répássy Róbert volt fideszes államtitkár rokona) lehetett számítani.

A jelöltről a parlament fog szavazni kétharmados többséggel, előtte pedig meghallgatják a parlament igazságügyi bizottságában. De még ezt megelőzően szerdán meghallgatta Senyeit az OBT, az Országos Bírói Tanács is.

A két hasonló nevű szervezet között az a különbség, hogy az OBH a bíróságok központi igazgatási szervezete, az OBH elnöke nevezi ki például a bírósági vezetőket. Az OBT viszont egyfajta önkormányzati, önigazgatási szerve a bíróknak, ahol bírósági szintenként és bírósági fajtánként egy kvóta alapján vannak képviselve a bírók. Az OBH elnök egyes döntéseihez az OBT egyetértése, vagy legalább meghallgatása szükséges, de Handó Tünde az utóbbi időben sportot űzött abból, hogy megkerülje az OBT-t.

A legellentmondásosabb a kinevezési gyakorlata volt (ami azóta már az Európai Bíróság előtt van): ugyanis olyankor, amikor a pontszámok alapján nem tudta a számára kedves jelöltet kinevezni egy bírói álláshelyre, Handó gyakran egyszerűen érvénytelenítette a pályázatot, és újat írt ki. Az OBT ez ellen számtalanszor tiltakozott, mire Handó illegitimnek nyilvánította az OBT-t, és azt is elérte Székely László korábbi ombudsmannál, hogy kérjen alkotmányértelmezést az Alkotmánybíróságtól a két szervezet közti konfliktusban. Az ügy még mindig az AB asztalán van, Handó pedig időközben alkotmánybíró lett.

Ezért örülnek Senyeinek a bírók

A Handó utódjának kiszemelt Senyei György Barnát szerdán hallgatta meg az OBT. A meghallgatás eredményéről Vadász Viktor, az OBT szóvivője számolt be sajtótájékoztatón. Mint mondta,

egyhangúlag támogatták a jelöltet, aki a meghallgatáson kinyilvánította, hogy új alapokra szeretné helyezni az együttműködést az OBT-vel.

Az ülésen minden OBT-tag, köztük Darák Péter Kúria-elnök is részt vett.

Az Azonnali kérdésére, miszerint győzelemként élik-e meg, hogy most egy visszafogottabb OBH-elnök várható a Handó Tündével folytatott eddigi konfliktusok után, Vadász Viktor a sajtótájékoztató után azt mondta: ez nem egy harc, együttműködésre van szükség, és Senyei is ezt hangsúlyozta a meghallgatáson. Ők erre esélyt látnak a meghallgatás alapján, még ha garancia nincs is.

Arra a felvetésre, hogy a politika részéről ez egy válasz-e a bírói igazgatáson belüli eddigi csörtékre, Vadász azt mondta: ezt nem tudja, de az mindenképp látszik, hogy a társadalom részéről arra van igény, hogy a bíróságokról szóló tudósítások ne a belső feszültségekről szóljanak, hanem mondjuk arról, hogy milyen ítéletek születnek.

„A normális működésben van egy észrevétlen OBH-elnök, és az Országos Bírói Tanácsnak meg nem ismerik a szóvivőjét.”

Mivel a Handó Tünde és a bírók közti konfliktus egyik fő forrása a bírói pályázatok módszeres érvénytelenítése volt, arra is kíváncsiak voltunk, hogy kaptak-e Senyeitől bármilyen garanciát arra, hogy nem fog élni ezzel – hiszen az ezt biztosító törvényi kiskapu továbbra is létezik. Vadász erre azt mondta: a jelölt bírói attitűdöt mutatott. Nem ígért olyat, amiről nincsenek információi. Ők az OBT-nél egyébként sem ígéreteket akartak hallani, hanem a jelölt személyes hozzáállását akarták megismerni, ami meggyőző volt a számukra.

Mint mondta, hamarosan elkészül a meghallgatás jegyzőkönyve, abból majd mindenki láthatja, hogy milyen konkrét kérdéseket kapott Senyei, és azokra milyen válaszokat adott.

Mi lesz most, hogy Handó alkotmánybíró lett?

Végezetül azt kérdeztük Vadásztól, hogy az, hogy Handó Tünde eddigi OBH-elnök alkotmánybíró lett, hogyan érinti azt az ombudsman által kezdeményezett ügyet, melyben az OBH és az OBT közti szervezeti konfliktus a vita tárgya: egész pontosan az, hogy Handó illegitimnek tekintette az OBT-t, amely a tagok lemondásai következtében 14 helyett csak 11 taggal működik, de a póttagválasztást mégsem sietett elintézni, sőt. Elvárják-e a bírák Handótól, hogy összeférhetetlenségre hivatkozva ne vegyen részt ebben az ügyben a szavazáson alkotmánybíróként? – merül fel a kérdés.

Erre az OBT-szóvivő azt mondta:

semmilyen elvárást nem akarnak kinyilvánítani sem Handóval, sem az Alkotmánybírósággal szemben.

Ez egyébként is hipotetikus kérdés lesz, amint megtörténik a póttagválasztás – tette hozzá. Vadász hangsúlyozta, hogy az OBT egyébként 11 taggal is törvényesen működik.

Arra a kérdésre, hogy a póttagválasztás időpontjáról valamiben megállapodtak-e Senyeivel, úgy válaszolt: ő még meg sincs választva, tehát egyelőre nincsenek erről konkrétumok, de mivel a jelenlegi OBH-elnökhelyettes is elkezdte már a póttagválasztást előkészíteni, így várakozása szerint fél éven belül megválaszthatják az OBT póttagjait.

NYITÓKÉP: Vadász Viktor, az OBT szóvivője sajtótájékoztatón számol be a meghallgatásról. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek