Lesújtó képet festett a magyar médiapiacról hét újságírószervezet, a kormány szerint Soros

Szerző: Illés Gergő
2019.12.04. 12:54

A szervezetek szerint a magyar kormány szisztematikusan építi le a sajtószabadságot és a hirdetési pénzek elosztásával tartja sakkban a független médiát, de Kovács Zoltán szerint a jelentés készítőit Soros pénzeli.

Lesújtó képet festett a magyar médiapiacról hét újságírószervezet, a kormány szerint Soros

Jelentést tett közzé Magyarországról az International Press Institute (IPI) nevű, bécsi székhelyű neves újságírószervezet több más, médiával foglalkozó watchdog szervvel együttműködve, melyben arról írnak: 2010 óta a magyar kormány „szisztematikusan bontotta le a médiaszabadságot, a szabadságot és a pluralizmust, eltorzította a médiapiacot, megosztotta az újságírói közösséget, és egy EU tagállamban precedens nélküli kontrollt szerzett a média felett”.

A hirdetési piaccal tartják sakkban a független szerkesztőségeket

A jelentést több újságírószervezet közösen készítette, az IPI-n felül többek között részt vett benne a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az Európai Újságírók Föderációja (EFJ), a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központja (ECPMF), valamint a Free Press Unlimited (FPU) szervezetek is – ők november 25-e és 27-e között látogattak az országba, és Budapesten, illetve más városokban találkoztak újságírókkal és civil szervezetekkel, Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivővel, valamint Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel is.

A jelentés kimondja: bár az autokrata rezsimektől eltérően Magyarországon nem éri fizikai erőszak az újságírókat, a kormánynak világos stratégiája van a kritikus sajtó elhallgattatására és a médiapiac szándékos manipulációjára. „A kormánypárti és a független média közötti megosztottság felváltotta a korábbi ideológiai törésvonalakat;

a fennmaradó független bal- és jobboldali újságokat politikai aktivistáknak, »magyargyűlölőknek«, külföldi ügynököknek, vagy árulóknak bélyegzik”

– írja a jelentés, amely szerint a független médiát az állam halálra éhezteti, míg a kormánypárti médiát közpénzzel eteti.

A tanulmány megszólaltatja Kovács Zoltánt is, aki nem látott problémát a magyar médiaszabadsággal és a média sokszínűségével kapcsolatban. A jelentés szerint Kovács azt is hozzátette: nem a média dolga a hatalomgyakorlás, valamint azt állította, a független újságírók politikai aktivisták. Kovács szerint a magyar kormánynak fontos a médiapluralizmus, de visszautasította azt, hogy bármilyen kapcsolat lenne a média sokszínűsége és az állami hirdetések elosztása között. Azt állítja, hogy utóbbiak piaci logika alapján működnek.

A jelentés ugyanakkor emlékeztetett: a legnagyobb elérésű tévé, az RTL Klub, illetve a legnagyobb hírportál, az Index lényegében nulla állami hirdetést kapnak, míg a tavalyi évben a kormánypárti TV2 az összes tévés állami hirdetés 67 százalékát kapta meg.

Nélküled a médiában

Természetesen nem maradhatott ki a Nélküled-botrány sem, a tanulmány hivatkozott a két indexes újságíró elleni „antiszemita gyűlöletkampányra” – nemrég ugyanis olyan plakátok jelentek meg Budapesten, amelyek a Nélküled-cikket író indexes Miklósi Gábort és kollégáját, Dezső Andrást egy izraeli zászló elé retusálták, melléjük pedig azt a feliratot írták: „mi is a határon túlról jöttünk”.

Kovács szerint viszont az egész botrány a baloldali média szándékos provokációjának eredménye.

Persze a hétoldalas dokumentum nemcsak vádakat, de ajánlásokat is megfogalmaz a magyar kormány számára, amellyel a médiapiac állapotán segíthetnének.

Többek között azt javasolják, hogy:

+ Garantálják a tisztességes versenyt a médiapiacon, és korlátozzák a tulajdonosi koncentrációt;

+ Ne éljenek vissza az állami forrásokkal és kormányzati hirdetésekkel, ezekkel ne a független médiát büntessék, és ne a kormánypártiakat jutalmazzák;

+ Állítsák vissza a közmédia független irányítását, elszámoltathatóságát és átláthatóságát az Európai Bizottság rendelkezéseinek megfelelően;

+ Garantálják a médiafelügyeleti szerv függetlenségét és átláthatóságát, és szüntessék be a független média marginalizációját;

+ Szüntessék meg a diszkriminációt a független újságírókkal szemben az információkhoz való hozzáférés tekintetében, beleértve ebbe a sajtótájékoztatókat és sajtóeseményeket.

Kovács Zoltán: Soros által pénzelt újságírók

Természetesen persze az egész jelentés mit sem ért volna Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő válasza nélkül, melyet az About Hungary nemzetközi kormányzati blogon publikált. Ebből leginkább az derül ki, hogy Soros: Kovács szerint

a jelentést készítő „független” újságírók „nemzetközi koalíciójának” legalább hét tagját Soros pénzeli,

az újságírók védelmére létrejött bizottság, a CPJ képviselője, Mong Attila pedig „a Soros által pénzelt magyar ellenzéki újság”, az Átlátszó korábbi főszerkesztő-helyettese (Kovács cikkében rá tévesen főszerkesztőként hivatkozott).

Kovács szerint „semmi független sincs ebben a nemzetközi koalícióban”, hiszen „már azelőtt következtetést vontak le a médiaszabadságról, mielőtt egyáltalán megérkeztek volna Magyarországra”. A nemzetközi kormányszóvivő szerint az online térben viszont komoly az ellenzéki, liberális portálok túlsúlya: míg a kormánypárti portálok naponta 1,7 millió oldalmegtekintést generálnak, ez az ellenzékiek esetében 3,5 millió.

Persze azt Kovács nem tette hozzá, hogy egyelőre még az olvasók döntik el, hogy milyen hírportálokat olvasnak,

így hiába a KESMA-birodalom alá tartozó közel ötszáz orgánum, az inkább a kormánypárti médiapiac részéről szomorú, ha a magyarok nagy többsége inkább a KESMA-konglomerátumon kívülről szerzi be a híreit.

A teljes jelentést itt tudjátok elolvasni: a szöveg lesújtóan fogalmaz a média helyzetével kapcsolatban Magyarországon, de ti is ennyire tragikusan látjátok a helyzetet? Szavazzatok alább!

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek