+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. december 4. szerda, 12:54
A szervezetek szerint a magyar kormány szisztematikusan építi le a sajtószabadságot és a hirdetési pénzek elosztásával tartja sakkban a független médiát, de Kovács Zoltán szerint a jelentés készítőit Soros pénzeli.

Jelentést tett közzé Magyarországról az International Press Institute (IPI) nevű, bécsi székhelyű neves újságírószervezet több más, médiával foglalkozó watchdog szervvel együttműködve, melyben arról írnak: 2010 óta a magyar kormány „szisztematikusan bontotta le a médiaszabadságot, a szabadságot és a pluralizmust, eltorzította a médiapiacot, megosztotta az újságírói közösséget, és egy EU tagállamban precedens nélküli kontrollt szerzett a média felett”.

 

A hirdetési piaccal tartják sakkban a független szerkesztőségeket

 

A jelentést több újságírószervezet közösen készítette, az IPI-n felül többek között részt vett benne a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az Európai Újságírók Föderációja (EFJ), a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központja (ECPMF), valamint a Free Press Unlimited (FPU) szervezetek is – ők november 25-e és 27-e között látogattak az országba, és Budapesten, illetve más városokban találkoztak újságírókkal és civil szervezetekkel, Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivővel, valamint Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel is.

 

A jelentés kimondja: bár az autokrata rezsimektől eltérően Magyarországon nem éri fizikai erőszak az újságírókat, a kormánynak világos stratégiája van a kritikus sajtó elhallgattatására és a médiapiac szándékos manipulációjára. „A kormánypárti és a független média közötti megosztottság felváltotta a korábbi ideológiai törésvonalakat;

 

a fennmaradó független bal- és jobboldali újságokat politikai aktivistáknak, »magyargyűlölőknek«, külföldi ügynököknek, vagy árulóknak bélyegzik”

 

– írja a jelentés, amely szerint a független médiát az állam halálra éhezteti, míg a kormánypárti médiát közpénzzel eteti.

 

A tanulmány megszólaltatja Kovács Zoltánt is, aki nem látott problémát a magyar médiaszabadsággal és a média sokszínűségével kapcsolatban. A jelentés szerint Kovács azt is hozzátette: nem a média dolga a hatalomgyakorlás, valamint azt állította, a független újságírók politikai aktivisták. Kovács szerint a magyar kormánynak fontos a médiapluralizmus, de visszautasította azt, hogy bármilyen kapcsolat lenne a média sokszínűsége és az állami hirdetések elosztása között. Azt állítja, hogy utóbbiak piaci logika alapján működnek.

 

A jelentés ugyanakkor emlékeztetett: a legnagyobb elérésű tévé, az RTL Klub, illetve a legnagyobb hírportál, az Index lényegében nulla állami hirdetést kapnak, míg a tavalyi évben a kormánypárti TV2 az összes tévés állami hirdetés 67 százalékát kapta meg.

 

Nélküled a médiában

 

Természetesen nem maradhatott ki a Nélküled-botrány sem, a tanulmány hivatkozott a két indexes újságíró elleni „antiszemita gyűlöletkampányra” – nemrég ugyanis olyan plakátok jelentek meg Budapesten, amelyek a Nélküled-cikket író indexes Miklósi Gábort és kollégáját, Dezső Andrást egy izraeli zászló elé retusálták, melléjük pedig azt a feliratot írták: „mi is a határon túlról jöttünk”.

 

Kovács szerint viszont az egész botrány a baloldali média szándékos provokációjának eredménye.

 

Persze a hétoldalas dokumentum nemcsak vádakat, de ajánlásokat is megfogalmaz a magyar kormány számára, amellyel a médiapiac állapotán segíthetnének.

 

Többek között azt javasolják, hogy:

 

+ Garantálják a tisztességes versenyt a médiapiacon, és korlátozzák a tulajdonosi koncentrációt;

 

+ Ne éljenek vissza az állami forrásokkal és kormányzati hirdetésekkel, ezekkel ne a független médiát büntessék, és ne a kormánypártiakat jutalmazzák;

 

+ Állítsák vissza a közmédia független irányítását, elszámoltathatóságát és átláthatóságát az Európai Bizottság rendelkezéseinek megfelelően;

 

+ Garantálják a médiafelügyeleti szerv függetlenségét és átláthatóságát, és szüntessék be a független média marginalizációját;

 

+ Szüntessék meg a diszkriminációt a független újságírókkal szemben az információkhoz való hozzáférés tekintetében, beleértve ebbe a sajtótájékoztatókat és sajtóeseményeket.

 

Kovács Zoltán: Soros által pénzelt újságírók

 

Természetesen persze az egész jelentés mit sem ért volna Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő válasza nélkül, melyet az About Hungary nemzetközi kormányzati blogon publikált. Ebből leginkább az derül ki, hogy Soros: Kovács szerint

 

a jelentést készítő „független” újságírók „nemzetközi koalíciójának” legalább hét tagját Soros pénzeli,

 

az újságírók védelmére létrejött bizottság, a CPJ képviselője, Mong Attila pedig „a Soros által pénzelt magyar ellenzéki újság”, az Átlátszó korábbi főszerkesztő-helyettese (Kovács cikkében rá tévesen főszerkesztőként hivatkozott).

 

Kovács szerint „semmi független sincs ebben a nemzetközi koalícióban”, hiszen „már azelőtt következtetést vontak le a médiaszabadságról, mielőtt egyáltalán megérkeztek volna Magyarországra”. A nemzetközi kormányszóvivő szerint az online térben viszont komoly az ellenzéki, liberális portálok túlsúlya: míg a kormánypárti portálok naponta 1,7 millió oldalmegtekintést generálnak, ez az ellenzékiek esetében 3,5 millió.

 

Persze azt Kovács nem tette hozzá, hogy egyelőre még az olvasók döntik el, hogy milyen hírportálokat olvasnak,

 

így hiába a KESMA-birodalom alá tartozó közel ötszáz orgánum, az inkább a kormánypárti médiapiac részéről szomorú, ha a magyarok nagy többsége inkább a KESMA-konglomerátumon kívülről szerzi be a híreit.

 

A teljes jelentést itt tudjátok elolvasni: a szöveg lesújtóan fogalmaz a média helyzetével kapcsolatban Magyarországon, de ti is ennyire tragikusan látjátok a helyzetet? Szavazzatok alább!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

A debreceni alapszervezet most kilépett elnöke szerint a Jakab Péter-féle vezetés „bolsevik típusú leszámolásokat” folytat.

Még mindig nem tudni magyarországi fertőzésről, de Olaszországban tizenegy, Franciaországban pedig egy halottat követelt a héten Európában is megjelent vírus.

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás