Engem a győriek kértek fel, az ellenfelemet pedig Orbán Viktor – a győri ellenzék új polgármesterjelöltje az Azonnalinak

Szerző: Pintér Bence
2019.12.04. 13:36

Az MSZP-s Pollreisz Balázst indítják az ellenzéki pártok a január végi győri időközi polgármesterválasztáson. Mennyi esélyt lát arra, hogy nyer? Hogyan fogja irányítani a várost egy fideszes közgyűlés mellett? Miért ő indul összellenzéki jelöltként, és nem egy feddhetetlen civil? Előny, vagy hátrány Győrben, ha valaki MSZP-s? Interjú.

Engem a győriek kértek fel, az ellenfelemet pedig Orbán Viktor – a győri ellenzék új polgármesterjelöltje az Azonnalinak

Kezdjük azzal, amit a nyáron Glázer Tímeától is először kérdeztem: tízes skálán mekkor az esélye, hogy nyer?

Nem számozok. Biztosan nyerek.

Hány százalékos szavazataránnyal lenne elégedett?

Visszakérdezek: mekkora lesz a jövő heti olvasottságuk? Nem tudja, ugye? Én sem. És nem is foglalkozok vele. Azzal foglalkozok, hogy ha elvállalok egy feladatot, azt a legjobban teljesítsem. Bízom abban, hogy ha mindent beleteszek, annak lesz eredménye. A végén majd látjuk a számokat is, ezt rábízom az elemzőkre.

Elhúzódott az ellenzéki jelöltállítás. A DK-s Glázer Tímea jelöltsége biztosnak tűnt végig, aztán mégis visszalépett. Mi történt?

Ez Timi döntése volt, mi próbáltuk meggyőzni, hogy változtassa meg a döntését, de nem tett így. Ezt tudomásul vettük.

Ön jobb jelölt, mint Glázer Tímea?

Ezt döntsék el a választók. Én nem Timivel akarok versenyezni, hanem Dézsi Csaba Andrással.

Tárgyaltak civil, független, „feddhetetlen” jelöltekkel?

Tárgyaltunk. Ezért tartott ennyi ideig a jelöltállítás. 

De én is feddhetetlen vagyok. Civil nem vagyok, hiszen politikus vagyok.

A civilek azonban sajnálatos módon nem tudták, vagy nem merték elvállalni. Sokakkal tárgyaltunk. Végül nem maradt olyan civil, aki elvállalta volna, és emögött a fortélyos félelem van. Azoknak a civileknek, akikkel lehetett volna jó kampányt csinálni, van vesztenivalója.

Önnek nincs?

Dehogynem, de én politikus vagyok és én ezt bevállalom. A politikusokat úgyis sokat szidják, talán ezzel azt is be tudom bizonyítani, hogy egy politikus is lehet másmilyen.

A győri közgyűlésben fideszes többség van. Hogyan készül a közös munkára?

Ha nyerek, akkor engem a győriek választanak meg. Ugyanazok a győriek, akik a közgyűlést is megválasztották. Nem pártpolitikusként akarok polgármester lenni, nem pártot akarok vezetni, hanem egy várost. Ebben minden tisztességes emberrel együtt tudok dolgozni.

De mégis pártpolitikus, ráadásul MSZP-s: ez Győrben hátrány? Vagy előny?

Rólam mindenki tudja, hogy baloldali ember vagyok, én ezt nem szégyellem. Azok az ellenzéki pártok, akik felkértek engem, ezt pontosan tudják. Én a győriek polgármestere akarok lenni. Engem nagyon sok győri polgár megállított az utcán, hogy vállaljam el. 

Engem a győriek kértek fel, Dézsi Csaba Andrást pedig Orbán Viktor. Ez egy jelentős különbség köztünk.

A győri Jobbik az októberi választás előtt kiugrott az összefogásból, az exjobbikosokból álló Civilek Győrért pedig hozta is a Jobbik 2014-es eredményét...

Én nem úgy mondanám, hogy hozták a Jobbik eredményét, hanem úgy, hogy vitték a Jobbik adatbázisát.

Mégis: az országos Jobbik most is az ön jelöltsége mellett áll, a Civilek Győrért pedig nem indít jelöltet. Mivel győzné meg ön, mint baloldali jelölt a győri jobbikos szavazókat?

Győr városában elég nagy az orvoshiány, ezt nem kéne tetéznünk. Ez az egyik.

A másik az, hogy nincs két Fidesz. Nincs olyan, hogy a Fidesz az mostantól valójában mindig is azt gondolta, hogy rossz, amit Borkai csinál.

Ezek a képviselők, köztük Dézsi Csaba András, megszavazták azokat a javaslatokat, amelyek alapján a korrupciós vádak felmerültek Borkai Zsolttal kapcsolatban. Azok a tisztességes győriek, akiket zavart, hogy a várost egy kifizetőhelynek gondolták, azok az emberek jó lelkiismerettel a Fideszre nem tudnak szavazni.

De van másik jelölt is, Ábrahám Róbert vlogger, aki ugyan nem győri, de a Fidesz és az ellenzék ellenében egyszerre határozza meg magát. Mit gondol arról, amit nyilatkozott az Azonnalinak?

Nem mélyültem el benne annyira.

De szerintem a győriek tudnak győri polgármestert is választani, nem kell Budapesten keresgélni.

Mi az, amit először megvalósítana polgármesterként?

Béke és nyugalom, ennek a városnak leginkább erre van szüksége. Ha a választással sikerül lemosnunk a Borkai-féle gyalázatot, akkor ennek a városnak békére és nyugalomra lenne szüksége, hogy tudjon tovább fejlődni...

Tehát nem tárná fel az elmúlt tizenhárom év ügyeit?

Közbevágott. A nyugalmat ugyanis az adja, ha tiszta vizet öntünk a pohárba. Ehhez pedig egy független, civil szervezetet fogok felkérni, hogy a városháza ilyen jellegű ügyeit vizsgálja át. Fontos a béke, és fontos, hogy tisztán lássunk, ezek az első lépések. 

És milyen vonalon menne tovább?

Legyen tiszta város, tiszta levegő, tiszta közélet. Tegyük tisztába a közös dolgainkat.

Amit polgármesterként garantálni fogok, az az, hogy minden önkormányzati és városi döntés a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapja. Nem lesznek háttértárgyalások, titkos mutyik. Az összes döntés és azok előkészítése valóban nyilvánosak lesz. A győrieknek tudniuk kell, hogy mire költ el a város éves szinten hatvanmilliárd forintot. Mik a hangsúlyok? Mire fordítjuk ezeket a pénzeket?

Hogyan reagálna arra, hogy lassul a német autóipar, és ennek következtében a győri Audinál is bizonytalanná válhat a helyzet?

Győr egy fejlődő város, a fejlődésének elsődleges alapja az Audi. Ez nagyon jó. Egy város nem teheti meg, hogy a teljes jövőjét, a fejlődését egy cégre alapozza. Az egyetemmel kezdeményezni fogom egy olyan tanulmány elkészítését, ami felvázolja, hogy hogyan tud több lábra állni a város, párhuzamosan az autóipar további fejlesztésével.

De ha az autóiparban egy nagyobb válság jön, és leépítések lesznek – reméljük nem lesz ilyen – rendelkeznünk kell B-tervvel, olyan cégekkel, amelyek fel tudják venni a munkaerőt, csökkenteni tudják a károkat.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali (eredeti kép forrása: Pollreisz Balázs / Facebook)

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek