Budapesten egyeztetett Giuliani Trump érdekében

Szerző: Techet Péter
2019.12.04. 19:32

A New York Times információi szerint a hét elején Budapesten járt Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, hogy az impeachment eljárás egyik fontos figurájával, egy volt ukrán főügyesszel egyeztessen. Az amerikai napilap szerint Giuliani arra akarhatja rávenni az ukránokat, hogy Trump érdekében nyilatkozzanak – szerdán Budapestről ezért rögtön Kijevbe ment tovább.

Budapesten egyeztetett Giuliani Trump érdekében

A hét elején Budapesten járt Rudy Giuliani, Donald Trump jelenlegi ügyvédje.

A magyar fővárosban találkozott ugyanis a hírek szerint Jurij Lucenko egykori ukrán főügyésszel.

Ő az, akivel még idén januárban a demokraták szerint Giuliani megbeszélést folytatott arról, hogy segítsen nekik terhelő adatokat gyűjteni Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns fiának ukrajnai ügyeiről. Lucenko már nem főügyész, eleve nincs is jogi végzettsége, de annál jobbak a kapcsolatai az ukrán politikához – azaz Giuliani jó okkal számíthatott a segítségére.

Lucenkot még főügyészként többször bírálta 2016 után is a kijevi amerikai nagykövetség, mondván: nem üldözi eléggé a korrupciót, viszont megkeseríti nyugati korrupcióellenes aktivisták életét. Lucenkonak azonban sikerült megkerülnie az amerikai diplomáciát – és Giulianinál, majd Trumpnál már értő fülekre, megértésre talált.

A két embernek – Lucenkonak és Trumpnak – szüksége lehet egymásra: Lucenko valóban szolgálhat adatokkal Biden fiáról, miközben cserébe ő támogatást nyerhet az amerikai elnöktől az ukrán hatalmi harcokban, amelyekben egyelőre elbukni látszik, miután Zelenszkij elnök egyik első intézkedéseként rúgta őt ki.

JURIJ LUCENKO EGYKORI UKRÁN FŐÜGYÉSZT ZELENSZKIJ KIRÚGTA, DE A JOGI VÉGZETTSÉG NÉLKÜLI MÉRNÖK-POLITIKUSRA TRUMP SZÁMÍT AZ IMPEACHMENT-ELJÁRÁS SORÁN.

Mivel Lucenko ellen hatalmi visszaélés gyanújával nyomoznak, el is hagyta már Ukrajnát – először Londonba távozott, de nem kizárt, hogy akár Budapesten is tartózkodhat. Legalábbis Giuliani – ellentétben januárral, amikor még Londonban találkozott vele – most már a magyar fővárosban fogadta. Mivel Lucenko dühös Zelenszkijre,

Giuliani arra számít, hogy a kirúgott főügyésztől szerezhet nem csak Biden, de Zelenszkij ellen is dokumentumokat, amelyeket az impeachment-eljárás során felhasználhattak.

Giuliani amúgy az amerikai nagykövetségeket nem értesítette az útjairól: a New York Times információi szerint Budapest után Kijevbe repült tovább, ahol további egykori ügyészekkel fog tárgyalni, ugyanis jelenleg forgat egy filmet Trump mellett, amiben az impeachment során megfogalmazott vádakat akarja cáfolni.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek