+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 4. szerda, 08:13
Joseph Muscat még januárig maradni szeretne, az EU viszont sürgeti a lemondását. Eközben Málta fővárosában a parlament előtti teret elkordonozták, hogy az emberek ne tudjanak tüntetni.

Nem kezelte megfelelően Daphne Caruana Garzia máltai újságírónő meggyilkolását a máltai kormány – mondta ki a Máltába látogató EU-misszió vezetője, a holland liberális Sophie in 't Veld kedden. Az EP-képviselő nyilatkozatában azonnali lemondásra szólította fel az egyre komolyabb botrányba keveredő máltai miniszterelnököt – írja a Guardian.

 

Az EU nem nyugodt a helyzet kezelése miatt

 

In 't Veld a Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel és Owen Bonnici igazságügyi miniszterrel való találkozása után úgy nyilatkozott,

 

„nem nyugtatta meg” őt a két politikus az oknyomozó újságíró meggyilkolását követően kialakult helyzet rendezését illetően.

 

Mint arról ugyanis az Azonnali is részletesen beszámolt, Máltában úgy tűnik, a teljes politikai elitet magával sodorja az a nyomozás, amelyet Daphne Caruana Galizia 2017-ben egy autóba szerelt bombával megölt oknyomozó újságírónő ügyében folytatnak. Ugyanis bár a három tényleges elkövetőt már sikerült elfogni, ők valószínűleg megrendelésre dolgoztak, így fontosabb volt kideríteni: valójában ki állhatott a merénylet kitervelése mögött. A szálak a máltai ingatlan- és szerencsejátékbizniszben is aktív üzletemberhez, Yorgen Fenech-hez vezettek,

 

aki letartóztatása napján, november 20-án épp jachtján készült elmenekülni a szigetországból. Fenech gyanúsítottá válásával ugyanakkor komoly vádak merültek fel egyes máltai kormánytagok bűnrészességével kapcsolatban, hiszen mint kiderült, Joseph Muscat miniszterelnök kabinetfőnöke, valamint az ország korábbi energiaügyi minisztere is

 

panamai cégeken keresztül követelt kétmillió dollárt Fenech dubaji jegyzésű vállalkozásától.

 

A kormányig érnek a Panama-botrány szálai

 

A meggyilkolt oknyomozó újságíró viszont pont a Panama-botrány máltai szálait igyekezett kibogozni, amelyben két olyan offshore céget is talált, amelyek Keith Schembrihez, Muscat hűséges kabinetfőnökéhez, valamint Konrad Mizzihez, az ország korábbi energiaügyi- és turisztikai miniszteréhez vezettek, de az újságíró azt is állította: egy harmadik panamai offshore cég van Muscat feleségének nevén is.

 

Épp pár hónappal ezen botrány után gyilkolták meg Caruana Galiziát, Fenech letartóztatása pedig óriási tüntetéseket szült a szigetországban, melyek hatására múlt vasárnap a miniszterelnök is bejelentette lemondását. Csakhogy egy feltétellel: január közepéig, a Munkáspárt tisztújításáig vár a lemondással, ez pedig óriási felháborodást váltott ki a máltai közvéleményben és az ellenzék soraiban: sokak szerint

 

már minden egyes újabb nap ártalmas, amelyet ilyen előzmények után Muscat a hatalomban tölt.

 

Elkordonozták a parlament előtti teret

 

Így az EU-misszió szerint is: „szerintem mindenki, de még a miniszterelnök is elismeri, hogy komoly értékelési hibákat vétett, és az, hogy a szükségesnél tovább maradjon hatalomban, szintén egy értékelési hiba” – nyilatkozta Vallettában in 't Veld az újságíróknak. Hozzátette: az EU és Málta között a bizalom súlyosan sérült, ennek megakadályozásáért pedig Muscat sem tett sokat.

 

Matthew Caruana Galizia, a meggyilkolt újságíró egyik fia szerint viszont bár az Európai Parlament próbál nyomást gyakorolni Muscatra, az EU, így leginkább az uniós jog betartásáért felelős Európai Bizottság reakciója „hatalmas csalódás” számára. Szerinte

 

a Juncker-bizottság borzalmasan járt el az ügyben, de reméli, hogy a kudarcok után Ursula von der Leyen csapata jobban kezeli majd a helyzetet.

 

A VALLETTAI SZABADSÁG TÉR KORDONOKKAL, HÁTTÉRBEN A MÁLTAI PARLAMENT. FOTÓ: CHRISTOPH SCHWAIGER / NEWSBOOK.COM.MT

 

Eközben a máltai Newsbook újságírója, Christoph Schwaiger beszámolója szerint a főváros, Valletta több utcáján is kordonokat találunk, többek között a parlament előtti Szabadság térre is kordonokat raktak, hogy megakadályozzák a tüntetéseket.

 

BORÍTÓKÉP: Joseph Muscat máltai miniszterelnök Pozsonyban / Flickr

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás