Azonnal mondjon le az újságírógyilkosság miatt, üzeni az EU-misszió a máltai miniszterelnöknek

Szerző: Illés Gergő
2019.12.04. 08:13

Joseph Muscat még januárig maradni szeretne, az EU viszont sürgeti a lemondását. Eközben Málta fővárosában a parlament előtti teret elkordonozták, hogy az emberek ne tudjanak tüntetni.

Azonnal mondjon le az újságírógyilkosság miatt, üzeni az EU-misszió a máltai miniszterelnöknek

Nem kezelte megfelelően Daphne Caruana Garzia máltai újságírónő meggyilkolását a máltai kormány – mondta ki a Máltába látogató EU-misszió vezetője, a holland liberális Sophie in 't Veld kedden. Az EP-képviselő nyilatkozatában azonnali lemondásra szólította fel az egyre komolyabb botrányba keveredő máltai miniszterelnököt – írja a Guardian.

Az EU nem nyugodt a helyzet kezelése miatt

In 't Veld a Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel és Owen Bonnici igazságügyi miniszterrel való találkozása után úgy nyilatkozott,

„nem nyugtatta meg” őt a két politikus az oknyomozó újságíró meggyilkolását követően kialakult helyzet rendezését illetően.

Mint arról ugyanis az Azonnali is részletesen beszámolt, Máltában úgy tűnik, a teljes politikai elitet magával sodorja az a nyomozás, amelyet Daphne Caruana Galizia 2017-ben egy autóba szerelt bombával megölt oknyomozó újságírónő ügyében folytatnak. Ugyanis bár a három tényleges elkövetőt már sikerült elfogni, ők valószínűleg megrendelésre dolgoztak, így fontosabb volt kideríteni: valójában ki állhatott a merénylet kitervelése mögött. A szálak a máltai ingatlan- és szerencsejátékbizniszben is aktív üzletemberhez, Yorgen Fenech-hez vezettek,

aki letartóztatása napján, november 20-án épp jachtján készült elmenekülni a szigetországból. Fenech gyanúsítottá válásával ugyanakkor komoly vádak merültek fel egyes máltai kormánytagok bűnrészességével kapcsolatban, hiszen mint kiderült, Joseph Muscat miniszterelnök kabinetfőnöke, valamint az ország korábbi energiaügyi minisztere is

panamai cégeken keresztül követelt kétmillió dollárt Fenech dubaji jegyzésű vállalkozásától.

A kormányig érnek a Panama-botrány szálai

A meggyilkolt oknyomozó újságíró viszont pont a Panama-botrány máltai szálait igyekezett kibogozni, amelyben két olyan offshore céget is talált, amelyek Keith Schembrihez, Muscat hűséges kabinetfőnökéhez, valamint Konrad Mizzihez, az ország korábbi energiaügyi- és turisztikai miniszteréhez vezettek, de az újságíró azt is állította: egy harmadik panamai offshore cég van Muscat feleségének nevén is.

Épp pár hónappal ezen botrány után gyilkolták meg Caruana Galiziát, Fenech letartóztatása pedig óriási tüntetéseket szült a szigetországban, melyek hatására múlt vasárnap a miniszterelnök is bejelentette lemondását. Csakhogy egy feltétellel: január közepéig, a Munkáspárt tisztújításáig vár a lemondással, ez pedig óriási felháborodást váltott ki a máltai közvéleményben és az ellenzék soraiban: sokak szerint

már minden egyes újabb nap ártalmas, amelyet ilyen előzmények után Muscat a hatalomban tölt.

Elkordonozták a parlament előtti teret

Így az EU-misszió szerint is: „szerintem mindenki, de még a miniszterelnök is elismeri, hogy komoly értékelési hibákat vétett, és az, hogy a szükségesnél tovább maradjon hatalomban, szintén egy értékelési hiba” – nyilatkozta Vallettában in 't Veld az újságíróknak. Hozzátette: az EU és Málta között a bizalom súlyosan sérült, ennek megakadályozásáért pedig Muscat sem tett sokat.

Matthew Caruana Galizia, a meggyilkolt újságíró egyik fia szerint viszont bár az Európai Parlament próbál nyomást gyakorolni Muscatra, az EU, így leginkább az uniós jog betartásáért felelős Európai Bizottság reakciója „hatalmas csalódás” számára. Szerinte

a Juncker-bizottság borzalmasan járt el az ügyben, de reméli, hogy a kudarcok után Ursula von der Leyen csapata jobban kezeli majd a helyzetet.

A VALLETTAI SZABADSÁG TÉR KORDONOKKAL, HÁTTÉRBEN A MÁLTAI PARLAMENT. FOTÓ: CHRISTOPH SCHWAIGER / NEWSBOOK.COM.MT

Eközben a máltai Newsbook újságírója, Christoph Schwaiger beszámolója szerint a főváros, Valletta több utcáján is kordonokat találunk, többek között a parlament előtti Szabadság térre is kordonokat raktak, hogy megakadályozzák a tüntetéseket.

BORÍTÓKÉP: Joseph Muscat máltai miniszterelnök Pozsonyban / Flickr

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek