+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 3. kedd, 12:01
Sylvie Goulard franciaországi pártpolitikai munkára fogta be EP-asszisztenseit, emiatt nem lehetett belőle se védelmi miniszter, se európai biztos.

Hűtlen kezelés miatt hivatalosan is eljárást indítottak Franciaországban Sylvie Goulard francia volt EP-képviselő és miniszter ellen – számolt be a Franceinfo francia közszolgálati hírportál hétfőn bírósági források alapján.

 

Három francia miniszter is belebukott a botrányba

 

Goulard-t még Emmanuel Macron francia elnök választotta ki Franciaország biztosjelöltjének a következő Európai Bizottságba, de a liberális jelölt elhasalt a belső piaci szakbizottság meghallgatása után, ugyanis az EP-képviselőknek finoman szólva is gyanúsak voltak Goulard korrupciógyanús korábbi tevékenységei. A francia politikus ugyanis 2009 és 2017 között EP-képviselő volt, de

 

 

Ilyet pedig természetesen tilos csinálni: egy EP-képviselő asszisztenseinek fizetését fedezi az Európai Parlament, de azok munkájának tényleg a brüsszeli/strasbourgi parlamenti tevékenységekhez kell kapcsolódnia, az pedig, ha valaki a saját tagállami pártjában dolgoztatja az asszisztenseket, komolyan felveti a sikkasztás gyanúját.

 

Az Emmanuel Macron pártjával koalíciózó kisebb centrista szervezetben, a MoDemben viszont Goulard volt akit ilyen módon hűtlen kezeléssel vádolnak: Mind a korábban védelmi miniszterként tevékenykedő Goulard-nak, mind az európai ügyekért felelős exminiszter Marielle de Sarnez-nek, mind a pártelnök és volt oktatási miniszter François Bayrounak 2017-ben ezen tiltott finanszírozási vádak miatt kellett lemondaniuk franciaországi miniszteri tisztségeikről, miután akkor előzetes vizsgálatot indítottak ellenük.

 

Eljárás indult továbbá a MoDem kincstárnoka, Michel Mercier, valamint a párt pénzügyi igazgatója, Alexandre Nardella ellen is, ugyanígy hűtlen kezelés és sikkasztás miatt.

 

Már visszafizettettek vele egy rakás pénzt

 

Sylvie Goulard-nak pedig korábban 45 ezer eurót kellett visszafizetnie az Európai Parlament részére kompenzációképp

 

az EP-asszisztensi fizetések miatt, miután az EU csalás elleni szerve, az OLAF is vizsgálódni kezdett az ügyben. Persze az anyagi teher nem jelenthetett túl nagy gondot Goulard-nak, akivel kapcsolatban a másik kétség az volt, hogy Európai Parlamenti munkáján kívül egy amerikai think tanknak, a Berggruen Institute-nak havi körülbelül tízezer dolláros fizetésért végzett tanácsadói másodállást.

 

Többek között a fenti aggályok miatt sem jutott át Goulard ősszel az EP belső piaci szakbizottságának meghallgatásain: a francia jelöltet kétszer is meghallgatták a képviselők, de az ennek ellenére sem tudta magát megfelelően tisztázni az ellene felmerülő kétségek alól. Akkor az EP-képviselők azt kérdezték tőle, hogy ha már védelmi miniszternek sem volt alkalmas a tiltott finanszírozási ügye miatt,

 

akkor miért kéne pont neki adni az egyik legbefolyásosabb, a belső piacért és a digitális egységes piacért is felelős biztosi portfóliót.

 

Végül Goulard-t leszavazták, Emmanuel Macron pedig duzzogott egy kicsit, majd biztosnak jelölte Thierry Bretont, akivel kapcsolatban szintén felmerültek összeférhetetlenségi aggályok. Breton ugyanis korábban az egyik legnagyobb francia számítástechnikai cég vezérigazgatójaként tevékenykedett, és sokak szerint ez hátráltatná a munkáját belső piaci biztosként, hiszen ott esetlegesen a volt cégét érintő döntésekkel is foglalkoznia kéne. Bretont ugyanakkor már elfogadták a szakbizottsági ülésen.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás