+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 3. kedd, 12:01
Sylvie Goulard franciaországi pártpolitikai munkára fogta be EP-asszisztenseit, emiatt nem lehetett belőle se védelmi miniszter, se európai biztos.

Hűtlen kezelés miatt hivatalosan is eljárást indítottak Franciaországban Sylvie Goulard francia volt EP-képviselő és miniszter ellen – számolt be a Franceinfo francia közszolgálati hírportál hétfőn bírósági források alapján.

 

Három francia miniszter is belebukott a botrányba

 

Goulard-t még Emmanuel Macron francia elnök választotta ki Franciaország biztosjelöltjének a következő Európai Bizottságba, de a liberális jelölt elhasalt a belső piaci szakbizottság meghallgatása után, ugyanis az EP-képviselőknek finoman szólva is gyanúsak voltak Goulard korrupciógyanús korábbi tevékenységei. A francia politikus ugyanis 2009 és 2017 között EP-képviselő volt, de

 

 

Ilyet pedig természetesen tilos csinálni: egy EP-képviselő asszisztenseinek fizetését fedezi az Európai Parlament, de azok munkájának tényleg a brüsszeli/strasbourgi parlamenti tevékenységekhez kell kapcsolódnia, az pedig, ha valaki a saját tagállami pártjában dolgoztatja az asszisztenseket, komolyan felveti a sikkasztás gyanúját.

 

Az Emmanuel Macron pártjával koalíciózó kisebb centrista szervezetben, a MoDemben viszont Goulard volt akit ilyen módon hűtlen kezeléssel vádolnak: Mind a korábban védelmi miniszterként tevékenykedő Goulard-nak, mind az európai ügyekért felelős exminiszter Marielle de Sarnez-nek, mind a pártelnök és volt oktatási miniszter François Bayrounak 2017-ben ezen tiltott finanszírozási vádak miatt kellett lemondaniuk franciaországi miniszteri tisztségeikről, miután akkor előzetes vizsgálatot indítottak ellenük.

 

Eljárás indult továbbá a MoDem kincstárnoka, Michel Mercier, valamint a párt pénzügyi igazgatója, Alexandre Nardella ellen is, ugyanígy hűtlen kezelés és sikkasztás miatt.

 

Már visszafizettettek vele egy rakás pénzt

 

Sylvie Goulard-nak pedig korábban 45 ezer eurót kellett visszafizetnie az Európai Parlament részére kompenzációképp

 

az EP-asszisztensi fizetések miatt, miután az EU csalás elleni szerve, az OLAF is vizsgálódni kezdett az ügyben. Persze az anyagi teher nem jelenthetett túl nagy gondot Goulard-nak, akivel kapcsolatban a másik kétség az volt, hogy Európai Parlamenti munkáján kívül egy amerikai think tanknak, a Berggruen Institute-nak havi körülbelül tízezer dolláros fizetésért végzett tanácsadói másodállást.

 

Többek között a fenti aggályok miatt sem jutott át Goulard ősszel az EP belső piaci szakbizottságának meghallgatásain: a francia jelöltet kétszer is meghallgatták a képviselők, de az ennek ellenére sem tudta magát megfelelően tisztázni az ellene felmerülő kétségek alól. Akkor az EP-képviselők azt kérdezték tőle, hogy ha már védelmi miniszternek sem volt alkalmas a tiltott finanszírozási ügye miatt,

 

akkor miért kéne pont neki adni az egyik legbefolyásosabb, a belső piacért és a digitális egységes piacért is felelős biztosi portfóliót.

 

Végül Goulard-t leszavazták, Emmanuel Macron pedig duzzogott egy kicsit, majd biztosnak jelölte Thierry Bretont, akivel kapcsolatban szintén felmerültek összeférhetetlenségi aggályok. Breton ugyanis korábban az egyik legnagyobb francia számítástechnikai cég vezérigazgatójaként tevékenykedett, és sokak szerint ez hátráltatná a munkáját belső piaci biztosként, hiszen ott esetlegesen a volt cégét érintő döntésekkel is foglalkoznia kéne. Bretont ugyanakkor már elfogadták a szakbizottsági ülésen.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás