+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 3. kedd, 14:34
A Fidesz alelnökének az interjú közepén esett le, hogy élőben beszélget Breuer Péterrel a zsidózós kijelentéséről, majd kijelentette, így „egy butaság ez a műsor”.

A Heti TV Pirkadat című műsorának vendége volt kedden Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki az elmúlt napokban amiatt kényszerült magyarázkodáskodásra, mert a 444 tudósítása szerint Fidelitas hétvégi tisztújító kongresszusán azt mondta:

 

„a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”.

 

A kijelentés minimum félreérthető, de Kósa Lajos a „nyilas vitéz” jelző alatt bizonyosan arra a Kulcsár Gergely jobbikos politikusra gondolt, aki az önkormányzati választásokon felkerült az ellenzéki listára, és így be is jutott ezzel a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe – még ha az előzetes tervekkel ellentétben nem is indult Debrecenben önkormányzati képviselőjelöltként.

 

Kulcsár személye azért is különösen megosztó, mert négy éve beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a rakparton felállított vascipők egyikére, majd ezzel jobbikos politikustársainak egy humorosnak szánt üzenetben dicsekedett el mondván, hogy „egy kis feltöltődésre vágyott”, ezért látogatta meg „a képen látható vidám helyet”.

 

Miután Kósa kijelentésétől már a teljes magyar zsidó hitközség, köztük Heisler András Mazsihisz-elnök is elhatárolódott, Kósa egy Facebook-posztban kért elnézést: „amennyiben megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek”.

 

Breuer Péter még az üggyel kapcsolatban beszélgetett a Heti TV élő műsorában Kósával: a fideszes politikus elmondása szerint csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy „az ellenzéki együttműködés, koalíció olyan ügyeket legitimált, ami elfogadhatatlan”. Breuer visszakérdezett: mégis mi köze ehhez a zsidóknak? Kósa szerint annyiban, hogy tűrhetetlen, hogy bárki politikus maradhasson mindazok után, amit Kulcsár Gergely tett. „Nem lehet eltűrni, hogy egy Gyöngyösi Márton, egy Mirkóczki, egy Sneider Roy politikus legyen” – fogalmazott.

 

„Talán azt kellett volna mondanom, hogy nem szabad eltűrni hatalmi szempontból, hogy egy balliberális-újnyilas koalíció legitimáljon olyan politikusokat, akiket nem szabad legitimálni”

 

– mondott oda egyet Kósa az ellenzékieknek.

 

Breuer ugyanakkor nem hagyta annyiban, és hosszasan folytatta Kósa faggatását, az interjú legerősebb szakasza, mikor a fideszes politikus le akarja állíttatni az élő adást, ezt a részt szó szerint közöljük:

 

BP: Ha Heisler András meghívja, hogy Lajos, nagyon jóban voltunk...

 

KL: Ha meghív, akkor természetesen elmegyek. Már csak az udvariasság is megköveteli ezt. Nyilván fogunk erről beszélgetni.

 

BP: Mi van a debreceni zsidókkal? Azok az ön emberei, és biztos, hogy nem erre a koalícióra szavaztak.

 

KL: Biztos, hogy nem az én embereim, mert ez egy ilyen értelmetlenség...

 

BP: Nem értelmetlenség, ezek az emberek szeretik önt, velük nagyon jó kapcsolatot tartott fenn, leste a gondolataikat, ápolta őket!

 

KL: Hadd kérdezzem már meg, akkor most mit csinálunk, mert szétesett ez a műsor.

 

BP: Nem esett szét.

 

KL: De. Össze-vissza beszélgetünk a hülyeségekről.

 

 

BP: A lényegről beszélgetünk, nem hülyeségekről.

 

KL: Nem.

 

BP: Kedves nézőink, vendégünk volt Kósa Lajos, aki...

 

KL: ... de Péter, én ehhez a műsorhoz így nem járulok hozzá, most elmegyek, és ne adjátok le, azt szeretném kérni. És ehhez még talán jogom is van, mert...

 

BP: Ez élőben megy!

 

KL: Ez? De hát ez egy butaság ez a műsor!

 

 

Kósa ezután még pár percig a stúdióban maradt, és hasonló konstruktív szellemben folytatódott az interjú, majd annak végén kifejtette: kicsit azért becsapva érzi magát, mert ő úgy tudta, felvételről fog lemenni majd az interjú, de ettől függetlenül még szereti a műsorvezető Breuer Pétert.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás