Kósa Lajost zsidózásról kérdezték, majd le akarta állítani az élő tévéinterjút

Szerző: Illés Gergő
2019.12.03. 14:34

A Fidesz alelnökének az interjú közepén esett le, hogy élőben beszélget Breuer Péterrel a zsidózós kijelentéséről, majd kijelentette, így „egy butaság ez a műsor”.

Kósa Lajost zsidózásról kérdezték, majd le akarta állítani az élő tévéinterjút

A Heti TV Pirkadat című műsorának vendége volt kedden Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki az elmúlt napokban amiatt kényszerült magyarázkodáskodásra, mert a 444 tudósítása szerint Fidelitas hétvégi tisztújító kongresszusán azt mondta:

„a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”.

A kijelentés minimum félreérthető, de Kósa Lajos a „nyilas vitéz” jelző alatt bizonyosan arra a Kulcsár Gergely jobbikos politikusra gondolt, aki az önkormányzati választásokon felkerült az ellenzéki listára, és így be is jutott ezzel a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe – még ha az előzetes tervekkel ellentétben nem is indult Debrecenben önkormányzati képviselőjelöltként.

Kulcsár személye azért is különösen megosztó, mert négy éve beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a rakparton felállított vascipők egyikére, majd ezzel jobbikos politikustársainak egy humorosnak szánt üzenetben dicsekedett el mondván, hogy „egy kis feltöltődésre vágyott”, ezért látogatta meg „a képen látható vidám helyet”.

Miután Kósa kijelentésétől már a teljes magyar zsidó hitközség, köztük Heisler András Mazsihisz-elnök is elhatárolódott, Kósa egy Facebook-posztban kért elnézést: „amennyiben megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek”.

Breuer Péter még az üggyel kapcsolatban beszélgetett a Heti TV élő műsorában Kósával: a fideszes politikus elmondása szerint csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy „az ellenzéki együttműködés, koalíció olyan ügyeket legitimált, ami elfogadhatatlan”. Breuer visszakérdezett: mégis mi köze ehhez a zsidóknak? Kósa szerint annyiban, hogy tűrhetetlen, hogy bárki politikus maradhasson mindazok után, amit Kulcsár Gergely tett. „Nem lehet eltűrni, hogy egy Gyöngyösi Márton, egy Mirkóczki, egy Sneider Roy politikus legyen” – fogalmazott.

„Talán azt kellett volna mondanom, hogy nem szabad eltűrni hatalmi szempontból, hogy egy balliberális-újnyilas koalíció legitimáljon olyan politikusokat, akiket nem szabad legitimálni”

– mondott oda egyet Kósa az ellenzékieknek.

Breuer ugyanakkor nem hagyta annyiban, és hosszasan folytatta Kósa faggatását, az interjú legerősebb szakasza, mikor a fideszes politikus le akarja állíttatni az élő adást, ezt a részt szó szerint közöljük:

BP: Ha Heisler András meghívja, hogy Lajos, nagyon jóban voltunk...

KL: Ha meghív, akkor természetesen elmegyek. Már csak az udvariasság is megköveteli ezt. Nyilván fogunk erről beszélgetni.

BP: Mi van a debreceni zsidókkal? Azok az ön emberei, és biztos, hogy nem erre a koalícióra szavaztak.

KL: Biztos, hogy nem az én embereim, mert ez egy ilyen értelmetlenség...

BP: Nem értelmetlenség, ezek az emberek szeretik önt, velük nagyon jó kapcsolatot tartott fenn, leste a gondolataikat, ápolta őket!

KL: Hadd kérdezzem már meg, akkor most mit csinálunk, mert szétesett ez a műsor.

BP: Nem esett szét.

KL: De. Össze-vissza beszélgetünk a hülyeségekről.

BP: A lényegről beszélgetünk, nem hülyeségekről.

KL: Nem.

BP: Kedves nézőink, vendégünk volt Kósa Lajos, aki...

KL: ... de Péter, én ehhez a műsorhoz így nem járulok hozzá, most elmegyek, és ne adjátok le, azt szeretném kérni. És ehhez még talán jogom is van, mert...

BP: Ez élőben megy!

KL: Ez? De hát ez egy butaság ez a műsor!

Kósa ezután még pár percig a stúdióban maradt, és hasonló konstruktív szellemben folytatódott az interjú, majd annak végén kifejtette: kicsit azért becsapva érzi magát, mert ő úgy tudta, felvételről fog lemenni majd az interjú, de ettől függetlenül még szereti a műsorvezető Breuer Pétert.

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek