Gépi tanulással leplezték le Shakespeare írótársát

Szerző: Pintér Bence
2019.12.02. 07:32

Eddig is tudtuk, hogy a VIII. Henrik egy részét más írta, csak azt nem, hogy mekkora részét.

Gépi tanulással leplezték le Shakespeare írótársát

A 19. század közepe óta nem titok, hogy az angol drámaíró, William Shakespeare több esetben szerzőtársakkal dolgozott: a VIII. Henrik című királydrámájában például John Fletcherrel. Fletcher jelenlétét a szövegben a rá jellemző nyelvi fordulatok jelzik (you helyett azt írja, hogy ye; them helyett azt, hogy 'em), azt azonban vitatják a történészek és irodalmárok, hogy a drámában pontosan mennyi Shakespeare, és mennyi Fletcher munkája, míg megint mások szerint egy mási drámaíró, Philip Massinger volt a társszerző.

Petr Plecháč, a Cseh Tudományos Akadémia tagja most gépi tanulás segítségével oldotta meg a problémát és azonosította a dráma legtöbb sorának szerzőit

írja az MIT Technology Review. A kutatás szerint Massingernek nem, Fletchernek viszont annál több szerepe volt a dráma megalkotásában:

AZ ÁBRA SORONKÉNT KÖVETI VÉGIG, HOGY A DRÁMA MELYIK RÉSZÉT KI ÍRTA – MINT LÁTSZIK, EGYES RÉSZEKEN KÖZÖSEN IS DOLGOZHATOTT A KÉT SZERZŐ.

A módszer nem kifejezetten újszerű egyébként, gépi tanulással már évek óta fel lehet fedezni különféle mintázatokat egyes írók nyelvhasználatában: az algoritmus felismeri a leggyakrabban használt szavakat és ritmusokat. A cseh tudós az algoritmust négy másik, a VIII. Henrik időszakában írt Shakespeare-, Massinger- és Fletcher-drámán tanította az algoritmust, majd ráeresztette a kérdéses királydrámára.

Az eredmény igazolta a teóriát, miszerint a dráma egy jelentős részét Fletcher írta,

de a módszer azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsák azt, hogy egyes jeleneteket közösen írt a két szerző.

Shakespeare-rel szeretnek kísérletezni a tudósdok, legutóbb egy plágiumkereső szoftver segítségével kutatták fel drámáinak ősforrását, ahonnan sokat merített az angol irodalom egyik legfontosabb szerzője.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek