+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 1. vasárnap, 08:39
Magyarország még a háztartásokhoz tartozó öblíthető vécék számában is hidat képez a kelet és nyugat között, Románia tragikusan áll az ügyben.

Nekem nagyon régi elméletem, hogy egy ország minőségét főleg az angolvécék mennyisége és minősége határozza meg, de nagyon úgy tűnik, hogy nem én vagyok az egyetlen: a Terrible Maps hiánypótló térképes statisztikát közölt a helyzetről. Nem konkrétan az angolvécékről, ők ugyanis azt figyelték, az országok háztartásainak hány százalékában nincs egyáltalán öblíthető vécé. Nagyon fontos különbség, hogy az öblíthető vécé nem egyenlő az angolvécével, mert ebbe beletartoznak azok a Balkánon látott szörnyetegek is, amik felett guggolni kell, de már le lehet őket húzni.

 

A kis szakmai kitérő után íme a fontosabb eredmények!

 

+ Magyarország tényleg híd kelet és nyugat között, hiszen a háztartásaink 3,9 százalékában nincs öblíthető vécé. Ez valamivel rosszabb, mint a tőlünk nyugatabbra lévő országok átlaga, de jobb a keletebbre lévőkénél.

 

+ Svájc, Németország, Hollandia, Svédország, Norvégia és Izland 0 százalékra hozta ezt a fontos versenyt.

 

+ Románia áll messze a legrosszabbul egész Európában a vizsgált országok közül: ezek szerint az ország 27,7 százalékában csak pottyantós van. Itt azért fontos megjegyezni, hogy Ukrajnáról és Fehéroroszországról nincsenek adatok. Románia annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy a második Bulgária is csak 15,3 százalékkal vitézkedik itt.

 

+ A hagyományosan a nyugathoz sorolt országok közül egyetlen sem éri el az egy százalékot sem. 

 

+ A visegrádi országok közül mi teljesítünk a legrosszabbul: Szlovákia 1,5 százalékában, Csehország 0,5 százalékában, Lengyelország háztartásainak 2,1 százalékában nincs öblíthető vécé.

 

+ Az Apple-höz hasonlóan már a Terrible Maps készítői is Oroszország részeként ismerik el a Krímet.

 

FORRÁS: TERRIBLE MAPS / FACEBOOK

 

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás