Mindig kíváncsi voltál a vécéhelyzetre Európában, de nem mertél kérdezni? Jó napod van!

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.01. 08:39

Magyarország még a háztartásokhoz tartozó öblíthető vécék számában is hidat képez a kelet és nyugat között, Románia tragikusan áll az ügyben.

Mindig kíváncsi voltál a vécéhelyzetre Európában, de nem mertél kérdezni? Jó napod van!

Nekem nagyon régi elméletem, hogy egy ország minőségét főleg az angolvécék mennyisége és minősége határozza meg, de nagyon úgy tűnik, hogy nem én vagyok az egyetlen: a Terrible Maps hiánypótló térképes statisztikát közölt a helyzetről. Nem konkrétan az angolvécékről, ők ugyanis azt figyelték, az országok háztartásainak hány százalékában nincs egyáltalán öblíthető vécé. Nagyon fontos különbség, hogy az öblíthető vécé nem egyenlő az angolvécével, mert ebbe beletartoznak azok a Balkánon látott szörnyetegek is, amik felett guggolni kell, de már le lehet őket húzni.

A kis szakmai kitérő után íme a fontosabb eredmények!

+ Magyarország tényleg híd kelet és nyugat között, hiszen a háztartásaink 3,9 százalékában nincs öblíthető vécé. Ez valamivel rosszabb, mint a tőlünk nyugatabbra lévő országok átlaga, de jobb a keletebbre lévőkénél.

+ Svájc, Németország, Hollandia, Svédország, Norvégia és Izland 0 százalékra hozta ezt a fontos versenyt.

+ Románia áll messze a legrosszabbul egész Európában a vizsgált országok közül: ezek szerint az ország 27,7 százalékában csak pottyantós van. Itt azért fontos megjegyezni, hogy Ukrajnáról és Fehéroroszországról nincsenek adatok. Románia annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy a második Bulgária is csak 15,3 százalékkal vitézkedik itt.

+ A hagyományosan a nyugathoz sorolt országok közül egyetlen sem éri el az egy százalékot sem. 

+ A visegrádi országok közül mi teljesítünk a legrosszabbul: Szlovákia 1,5 százalékában, Csehország 0,5 százalékában, Lengyelország háztartásainak 2,1 százalékában nincs öblíthető vécé.

+ Az Apple-höz hasonlóan már a Terrible Maps készítői is Oroszország részeként ismerik el a Krímet.

FORRÁS: TERRIBLE MAPS / FACEBOOK

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek