+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 1. vasárnap, 08:39
Magyarország még a háztartásokhoz tartozó öblíthető vécék számában is hidat képez a kelet és nyugat között, Románia tragikusan áll az ügyben.

Nekem nagyon régi elméletem, hogy egy ország minőségét főleg az angolvécék mennyisége és minősége határozza meg, de nagyon úgy tűnik, hogy nem én vagyok az egyetlen: a Terrible Maps hiánypótló térképes statisztikát közölt a helyzetről. Nem konkrétan az angolvécékről, ők ugyanis azt figyelték, az országok háztartásainak hány százalékában nincs egyáltalán öblíthető vécé. Nagyon fontos különbség, hogy az öblíthető vécé nem egyenlő az angolvécével, mert ebbe beletartoznak azok a Balkánon látott szörnyetegek is, amik felett guggolni kell, de már le lehet őket húzni.

 

A kis szakmai kitérő után íme a fontosabb eredmények!

 

+ Magyarország tényleg híd kelet és nyugat között, hiszen a háztartásaink 3,9 százalékában nincs öblíthető vécé. Ez valamivel rosszabb, mint a tőlünk nyugatabbra lévő országok átlaga, de jobb a keletebbre lévőkénél.

 

+ Svájc, Németország, Hollandia, Svédország, Norvégia és Izland 0 százalékra hozta ezt a fontos versenyt.

 

+ Románia áll messze a legrosszabbul egész Európában a vizsgált országok közül: ezek szerint az ország 27,7 százalékában csak pottyantós van. Itt azért fontos megjegyezni, hogy Ukrajnáról és Fehéroroszországról nincsenek adatok. Románia annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy a második Bulgária is csak 15,3 százalékkal vitézkedik itt.

 

+ A hagyományosan a nyugathoz sorolt országok közül egyetlen sem éri el az egy százalékot sem. 

 

+ A visegrádi országok közül mi teljesítünk a legrosszabbul: Szlovákia 1,5 százalékában, Csehország 0,5 százalékában, Lengyelország háztartásainak 2,1 százalékában nincs öblíthető vécé.

 

+ Az Apple-höz hasonlóan már a Terrible Maps készítői is Oroszország részeként ismerik el a Krímet.

 

FORRÁS: TERRIBLE MAPS / FACEBOOK

 

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás