+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 1. vasárnap, 08:39
Magyarország még a háztartásokhoz tartozó öblíthető vécék számában is hidat képez a kelet és nyugat között, Románia tragikusan áll az ügyben.

Nekem nagyon régi elméletem, hogy egy ország minőségét főleg az angolvécék mennyisége és minősége határozza meg, de nagyon úgy tűnik, hogy nem én vagyok az egyetlen: a Terrible Maps hiánypótló térképes statisztikát közölt a helyzetről. Nem konkrétan az angolvécékről, ők ugyanis azt figyelték, az országok háztartásainak hány százalékában nincs egyáltalán öblíthető vécé. Nagyon fontos különbség, hogy az öblíthető vécé nem egyenlő az angolvécével, mert ebbe beletartoznak azok a Balkánon látott szörnyetegek is, amik felett guggolni kell, de már le lehet őket húzni.

 

A kis szakmai kitérő után íme a fontosabb eredmények!

 

+ Magyarország tényleg híd kelet és nyugat között, hiszen a háztartásaink 3,9 százalékában nincs öblíthető vécé. Ez valamivel rosszabb, mint a tőlünk nyugatabbra lévő országok átlaga, de jobb a keletebbre lévőkénél.

 

+ Svájc, Németország, Hollandia, Svédország, Norvégia és Izland 0 százalékra hozta ezt a fontos versenyt.

 

+ Románia áll messze a legrosszabbul egész Európában a vizsgált országok közül: ezek szerint az ország 27,7 százalékában csak pottyantós van. Itt azért fontos megjegyezni, hogy Ukrajnáról és Fehéroroszországról nincsenek adatok. Románia annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy a második Bulgária is csak 15,3 százalékkal vitézkedik itt.

 

+ A hagyományosan a nyugathoz sorolt országok közül egyetlen sem éri el az egy százalékot sem. 

 

+ A visegrádi országok közül mi teljesítünk a legrosszabbul: Szlovákia 1,5 százalékában, Csehország 0,5 százalékában, Lengyelország háztartásainak 2,1 százalékában nincs öblíthető vécé.

 

+ Az Apple-höz hasonlóan már a Terrible Maps készítői is Oroszország részeként ismerik el a Krímet.

 

FORRÁS: TERRIBLE MAPS / FACEBOOK

 

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás