+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 29. péntek, 07:52
Ezt a kérdést tette fel magának a Massive Attack nevű zenekar, ami a Manchesteri Egyetem kutatóival állt össze, hogy választ kapjon.
„Sokkal hatékonyabb, ha az egész ágazatra vonatkozóan, folyamatosan csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, mintha az egyes előadók lemondják az előadásaikat”

 

célzott finoman a Coldplay novemberi döntésére Chris Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója. A brit rockzenekar ugyanis múlt héten jelentette be, hiába jelent meg szeptember végén az új albumuk, turnézni addig nem fognak vele, amíg nem találnak rá megoldást, hogy a turné szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentsék.

 

Ehhez képest választott gyökeresen más utat egy másik brit együttes, az elektronikus zenében úttörőnek számító Massive Attack. „A saját és a zeneipar szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos aggodalmak nem újak számunkra, de az ügy sürgőssége az” – írta a Guardian oldalán megjelent írásában Robert Del Naja, a jelenleg két tagú formáció énekese. Az énekes szerint hiába próbáltak tenni eddig is a környezet védelméért, hiába akcióztak például faültetésekkel, tiltották be az egyszer használatos műanyagokat a fellépéseiken, vagy éppen utaztak vonattal, amikor csak lehetséges volt, ez csak annak az illúziónak a fenntartásához járult hozzá, hogy mivel mások megspórolják nekik, a gazdagok szennyező magatartása folytatható.

 

Hogy valódi változást érjen el, a Massive Attack most már a zeneipar átfogó reformját szeretné elérni. Ennek érdekében állt össze a Manchesteri Egyetem klímakutatóival, akik el fogják kísérni a zenekart annak következő turnéjára. A turné során

 

a kutatók széleskörű adatgyűjtést fognak végezni, a szén-dioxid-kibocsátás három releváns területére koncentrálva: magára a zenekarra, a közönségre, valamint a koncerthelyszíneken keletkező kibocsátásra.

 

A kutatók azt várják, hogy az adatok alapján kirajzolódik majd egy olyan minta, amiből következtetni lehet nem csupán a Massive Attack, hanem általánosságban a zeneipar ökológiai lábnyomának méretére és összetételére. Ez alapján lehetne kidolgozni olyan javaslatokat, amik már nem csak egy-egy zenekart, hanem en bloc a zeneipart és a közönséget is érintenék, így hozva strukturális változásokat.

 

„Minden iparágnak különböző méretű szén-dioxid-kibocsátása van, és hogy ennek csökkentését átfogó módon vizsgálhassuk, szükség van az ehhez hasonló együttműködésekre” – kommentálta a Massive Attack nyitottságát Chris Jones.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás