Mekkora lehet a zeneipar ökológiai lábnyoma?

Szerző: Petróczi Rafael
2019.11.29. 07:52

Ezt a kérdést tette fel magának a Massive Attack nevű zenekar, ami a Manchesteri Egyetem kutatóival állt össze, hogy választ kapjon.

Mekkora lehet a zeneipar ökológiai lábnyoma?
„Sokkal hatékonyabb, ha az egész ágazatra vonatkozóan, folyamatosan csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, mintha az egyes előadók lemondják az előadásaikat”

célzott finoman a Coldplay novemberi döntésére Chris Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója. A brit rockzenekar ugyanis múlt héten jelentette be, hiába jelent meg szeptember végén az új albumuk, turnézni addig nem fognak vele, amíg nem találnak rá megoldást, hogy a turné szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentsék.

Ehhez képest választott gyökeresen más utat egy másik brit együttes, az elektronikus zenében úttörőnek számító Massive Attack. „A saját és a zeneipar szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos aggodalmak nem újak számunkra, de az ügy sürgőssége az” – írta a Guardian oldalán megjelent írásában Robert Del Naja, a jelenleg két tagú formáció énekese. Az énekes szerint hiába próbáltak tenni eddig is a környezet védelméért, hiába akcióztak például faültetésekkel, tiltották be az egyszer használatos műanyagokat a fellépéseiken, vagy éppen utaztak vonattal, amikor csak lehetséges volt, ez csak annak az illúziónak a fenntartásához járult hozzá, hogy mivel mások megspórolják nekik, a gazdagok szennyező magatartása folytatható.

Hogy valódi változást érjen el, a Massive Attack most már a zeneipar átfogó reformját szeretné elérni. Ennek érdekében állt össze a Manchesteri Egyetem klímakutatóival, akik el fogják kísérni a zenekart annak következő turnéjára. A turné során

a kutatók széleskörű adatgyűjtést fognak végezni, a szén-dioxid-kibocsátás három releváns területére koncentrálva: magára a zenekarra, a közönségre, valamint a koncerthelyszíneken keletkező kibocsátásra.

A kutatók azt várják, hogy az adatok alapján kirajzolódik majd egy olyan minta, amiből következtetni lehet nem csupán a Massive Attack, hanem általánosságban a zeneipar ökológiai lábnyomának méretére és összetételére. Ez alapján lehetne kidolgozni olyan javaslatokat, amik már nem csak egy-egy zenekart, hanem en bloc a zeneipart és a közönséget is érintenék, így hozva strukturális változásokat.

„Minden iparágnak különböző méretű szén-dioxid-kibocsátása van, és hogy ennek csökkentését átfogó módon vizsgálhassuk, szükség van az ehhez hasonló együttműködésekre” – kommentálta a Massive Attack nyitottságát Chris Jones.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek