+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 29. péntek, 07:52
Ezt a kérdést tette fel magának a Massive Attack nevű zenekar, ami a Manchesteri Egyetem kutatóival állt össze, hogy választ kapjon.
„Sokkal hatékonyabb, ha az egész ágazatra vonatkozóan, folyamatosan csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, mintha az egyes előadók lemondják az előadásaikat”

 

célzott finoman a Coldplay novemberi döntésére Chris Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója. A brit rockzenekar ugyanis múlt héten jelentette be, hiába jelent meg szeptember végén az új albumuk, turnézni addig nem fognak vele, amíg nem találnak rá megoldást, hogy a turné szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentsék.

 

Ehhez képest választott gyökeresen más utat egy másik brit együttes, az elektronikus zenében úttörőnek számító Massive Attack. „A saját és a zeneipar szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos aggodalmak nem újak számunkra, de az ügy sürgőssége az” – írta a Guardian oldalán megjelent írásában Robert Del Naja, a jelenleg két tagú formáció énekese. Az énekes szerint hiába próbáltak tenni eddig is a környezet védelméért, hiába akcióztak például faültetésekkel, tiltották be az egyszer használatos műanyagokat a fellépéseiken, vagy éppen utaztak vonattal, amikor csak lehetséges volt, ez csak annak az illúziónak a fenntartásához járult hozzá, hogy mivel mások megspórolják nekik, a gazdagok szennyező magatartása folytatható.

 

Hogy valódi változást érjen el, a Massive Attack most már a zeneipar átfogó reformját szeretné elérni. Ennek érdekében állt össze a Manchesteri Egyetem klímakutatóival, akik el fogják kísérni a zenekart annak következő turnéjára. A turné során

 

a kutatók széleskörű adatgyűjtést fognak végezni, a szén-dioxid-kibocsátás három releváns területére koncentrálva: magára a zenekarra, a közönségre, valamint a koncerthelyszíneken keletkező kibocsátásra.

 

A kutatók azt várják, hogy az adatok alapján kirajzolódik majd egy olyan minta, amiből következtetni lehet nem csupán a Massive Attack, hanem általánosságban a zeneipar ökológiai lábnyomának méretére és összetételére. Ez alapján lehetne kidolgozni olyan javaslatokat, amik már nem csak egy-egy zenekart, hanem en bloc a zeneipart és a közönséget is érintenék, így hozva strukturális változásokat.

 

„Minden iparágnak különböző méretű szén-dioxid-kibocsátása van, és hogy ennek csökkentését átfogó módon vizsgálhassuk, szükség van az ehhez hasonló együttműködésekre” – kommentálta a Massive Attack nyitottságát Chris Jones.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás