+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. november 29. péntek, 16:00
Egy kiszivárgott európai bizottsági belsős dokumentum megmutatja, mit csinálnának von der Leyenék a következő öt évben azért, hogy zöldebb legyen az Európai Unió.

Kiszivárgott az új Európai Bizottság klímaügyi javaslatcsomagjának tervezete, melyet eredetileg december közepén szeretettek volna megjelentetni, de a dokumentumot az Euractiv brüsszeli hírportál pénteken leközölte.

 

Az új Bizottságot még szerdán szavazta meg strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament az jobbközép EPP, a szocialista S&D, valamint a liberális Renew Europe képviselőinek támogatásával. Az Azonnali ott volt a helyszínen, és részletesen beszámolt nektek a történtekről. És bár az új Bizottságot szavazatukkal a Zöldek képviselőcsoportja nem támogatta,

 

Ursula von der Leyen új elnök napirendjén komoly zöldpolitikai program megvalósítása is szerepel.

 

Ennek sarokköve egy „Európai Zöld Megállapodás” (European Green Deal) névre hallgató javaslatcsomag, mellyel kapcsolatban von der Leyenék célja az, hogy az EU élen járjon a széndioxid-kibocsátás csökkentésében és a tiszta technológiákban. Ennek kialakításával Frans Timmermans holland szocialista biztost bízták meg, aki egyben bizottsági alelnök is lesz von der Leyen alatt.

 

Az Euractiv pedig megszerezte azt a belső használatra szánt dokumentumot, mely az új Bizottság klímaügyi elképzeléseit részletesebben is ismerteti, és „mély átalakítást” ígér.

 

+ KLÍMATÖRVÉNY: Az első és legfontosabb terv egy európai „klímatörvény” elfogadása lenne, mely

 

az EU 2050-re elérni kívánt klímasemlegességére vállalt kötelezettségét terelné jogi keretek közé,

 

itt a Bizottság már jövő év elejére szeretne egy javaslatcsomagot előterjeszteni a témában.

 

+ MEGFELEZNI A SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁJTÁST: 2020 októberéig mélyreható tervet javasolnak annak érdekében, hogy hogyan csökkenthetné 50 százalékkal (és haladhatna 55 százalék felé) az EU az üvegházhatású gázok kibocsájtását „felelősségteljes módon”.

 

+ IKTASSÁK KI A TAGÁLLAMI EGYHANGÚSÁGOT AZ ADÓPOLITIKÁBAN: Von der Leyenék szeretnék elvenni a tagállami egyhangúság elvét az adópolitikával kapcsolatos ügyekben: jelenleg itt a Tanácsban a tagállamok egyhangú szavazata kell egy új döntéshez, az új Bizottság viszont „erőfeszítéseket tesz” majd afelé, hogy mostantól az EP is beleszólhasson majd az adóügyekbe, valamint a Tanácsban pedig megszűnjön az ezekkel kapcsolatos egyhangúsági kritérium

 

+ GÉPJÁRMŰRŐL VASÚTRA: A Bizottság kidolgoz majd egy mélyreható stratégiát „az okos és fenntartható mobilitásra”, amely a közlekedési szektor összes emissziós forrását sorra veszi majd. A stratégia

 

a közúti forgalom 75 százalékát terelné vasútra vagy a hajózás felé,

 

ehhez alternatív infrastruktúrát és üzemanyagforrásokat alakítana ki, és „biztosítaná”, hogy az árak tükrözik az egyes közlekedési formák környezetre és egészségre gyakorolt hatását.

 

+ TISZTA KÖZLEKEDÉS EU-S FORRÁSOKBÓL: A szennyezés felszámolása érdekében a Bizottság az EU hétéves költségvetését arra is használná, hogy a tiszta tömegközlekedést támogassa, a kikötővárosokban a hajózási szektor által kibocsájtott emissziókat kitisztítsa, valamint erősebben monitorozza az egyes városok légszennyezettségét.

 

+ A ZÖLDEK ESKÜJE AZ, HOGY: „ne tégy kárt”. Ez is egy fontos szempont a belsős dokumentumban, amely arról is beszél, hogy a zöld fordulatnak igazságosan kell bekövetkeznie. Ennek keretében a Bizottság a következő hétéves költségvetés kidolgozásakor magas klíma- és környezetvédelmi ambíciókkal áll majd elő.

 

+ PÉNZEK AZ INNOVÁCIÓS KERETBŐL: A Horizon Europe nevű, 2021 elején induló 100 milliárd eurós innovációs keretből kétmilliárdot rögtön legalább két „Green Deal-misszió” elindítására fordítanának. Valamint azt is szeretnék,

 

ha az alap legalább 35 százaléka a Green Deallel kapcsolatos új megoldások megvalósítására menne el

 

+ ZÖLD ERASMUS: A 2021-2027 közötti Erasmus+-programba bekerülne a „zöld mobilitás” koncepciója, bármit is jelentsen ez. Ezen felül egy klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási keretrendszert alakítanának ki, és már a Bizottság első évében 3 milliárd eurót szánnának az iskolai infrastruktúra fejlesztésére.

 

+ EU MINT GLOBÁLIS ÉLLOVAS: Az új Bizottság biztosítaná, hogy az EU a nemzetközi klímaügyi tárgyalásokban továbbra is vezető szerepet vállaljon, valamint arra is ígéretet tesz, hogy a jövőbeli szabadkereskedelmi egyezményeknek lesznek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos abiciózus részei. A nyugat-balkáni országoknak is egy úgynevezett „zöld napirenddel” állna elő.

 

Természetesen (az egyelőre még meglehetősen hiányos és vázlatos) ötoldalas dokumentumban sok mindenről esik még szó, amiben ebben a cikkben nem, a teljes szöveget itt olvashatjátok el. Persze felmerülhet a kérdés, ha még csak szerdán fogadták el a von der Leyen-bizottságot, hogy tudtak máris előállni egy zöldpolitikai javaslatcsomaggal: úgy, hogy hiába nem állt még fel az új testület, a bizottsági főigazgatóságokon már bőven folyik a munka a Berlaymont brüsszeli épületében. Az Euractiv szerint a jelenlegi javaslatcsomag-tervezetet december 11-jén mutatják be.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Bizottság

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás