Klímatörvénnyel kedveskedne Von der Leyen Bizottsága a zöldeknek

Szerző: Illés Gergő
2019.11.29. 16:00

Egy kiszivárgott európai bizottsági belsős dokumentum megmutatja, mit csinálnának von der Leyenék a következő öt évben azért, hogy zöldebb legyen az Európai Unió.

Klímatörvénnyel kedveskedne Von der Leyen Bizottsága a zöldeknek

Kiszivárgott az új Európai Bizottság klímaügyi javaslatcsomagjának tervezete, melyet eredetileg december közepén szeretettek volna megjelentetni, de a dokumentumot az Euractiv brüsszeli hírportál pénteken leközölte.

Az új Bizottságot még szerdán szavazta meg strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament az jobbközép EPP, a szocialista S&D, valamint a liberális Renew Europe képviselőinek támogatásával. Az Azonnali ott volt a helyszínen, és részletesen beszámolt nektek a történtekről. És bár az új Bizottságot szavazatukkal a Zöldek képviselőcsoportja nem támogatta,

Ursula von der Leyen új elnök napirendjén komoly zöldpolitikai program megvalósítása is szerepel.

Ennek sarokköve egy „Európai Zöld Megállapodás” (European Green Deal) névre hallgató javaslatcsomag, mellyel kapcsolatban von der Leyenék célja az, hogy az EU élen járjon a széndioxid-kibocsátás csökkentésében és a tiszta technológiákban. Ennek kialakításával Frans Timmermans holland szocialista biztost bízták meg, aki egyben bizottsági alelnök is lesz von der Leyen alatt.

Az Euractiv pedig megszerezte azt a belső használatra szánt dokumentumot, mely az új Bizottság klímaügyi elképzeléseit részletesebben is ismerteti, és „mély átalakítást” ígér.

+ KLÍMATÖRVÉNY: Az első és legfontosabb terv egy európai „klímatörvény” elfogadása lenne, mely

az EU 2050-re elérni kívánt klímasemlegességére vállalt kötelezettségét terelné jogi keretek közé,

itt a Bizottság már jövő év elejére szeretne egy javaslatcsomagot előterjeszteni a témában.

+ MEGFELEZNI A SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁJTÁST: 2020 októberéig mélyreható tervet javasolnak annak érdekében, hogy hogyan csökkenthetné 50 százalékkal (és haladhatna 55 százalék felé) az EU az üvegházhatású gázok kibocsájtását „felelősségteljes módon”.

+ IKTASSÁK KI A TAGÁLLAMI EGYHANGÚSÁGOT AZ ADÓPOLITIKÁBAN: Von der Leyenék szeretnék elvenni a tagállami egyhangúság elvét az adópolitikával kapcsolatos ügyekben: jelenleg itt a Tanácsban a tagállamok egyhangú szavazata kell egy új döntéshez, az új Bizottság viszont „erőfeszítéseket tesz” majd afelé, hogy mostantól az EP is beleszólhasson majd az adóügyekbe, valamint a Tanácsban pedig megszűnjön az ezekkel kapcsolatos egyhangúsági kritérium

+ GÉPJÁRMŰRŐL VASÚTRA: A Bizottság kidolgoz majd egy mélyreható stratégiát „az okos és fenntartható mobilitásra”, amely a közlekedési szektor összes emissziós forrását sorra veszi majd. A stratégia

a közúti forgalom 75 százalékát terelné vasútra vagy a hajózás felé,

ehhez alternatív infrastruktúrát és üzemanyagforrásokat alakítana ki, és „biztosítaná”, hogy az árak tükrözik az egyes közlekedési formák környezetre és egészségre gyakorolt hatását.

+ TISZTA KÖZLEKEDÉS EU-S FORRÁSOKBÓL: A szennyezés felszámolása érdekében a Bizottság az EU hétéves költségvetését arra is használná, hogy a tiszta tömegközlekedést támogassa, a kikötővárosokban a hajózási szektor által kibocsájtott emissziókat kitisztítsa, valamint erősebben monitorozza az egyes városok légszennyezettségét.

+ A ZÖLDEK ESKÜJE AZ, HOGY: „ne tégy kárt”. Ez is egy fontos szempont a belsős dokumentumban, amely arról is beszél, hogy a zöld fordulatnak igazságosan kell bekövetkeznie. Ennek keretében a Bizottság a következő hétéves költségvetés kidolgozásakor magas klíma- és környezetvédelmi ambíciókkal áll majd elő.

+ PÉNZEK AZ INNOVÁCIÓS KERETBŐL: A Horizon Europe nevű, 2021 elején induló 100 milliárd eurós innovációs keretből kétmilliárdot rögtön legalább két „Green Deal-misszió” elindítására fordítanának. Valamint azt is szeretnék,

ha az alap legalább 35 százaléka a Green Deallel kapcsolatos új megoldások megvalósítására menne el

+ ZÖLD ERASMUS: A 2021-2027 közötti Erasmus+-programba bekerülne a „zöld mobilitás” koncepciója, bármit is jelentsen ez. Ezen felül egy klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási keretrendszert alakítanának ki, és már a Bizottság első évében 3 milliárd eurót szánnának az iskolai infrastruktúra fejlesztésére.

+ EU MINT GLOBÁLIS ÉLLOVAS: Az új Bizottság biztosítaná, hogy az EU a nemzetközi klímaügyi tárgyalásokban továbbra is vezető szerepet vállaljon, valamint arra is ígéretet tesz, hogy a jövőbeli szabadkereskedelmi egyezményeknek lesznek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos abiciózus részei. A nyugat-balkáni országoknak is egy úgynevezett „zöld napirenddel” állna elő.

Természetesen (az egyelőre még meglehetősen hiányos és vázlatos) ötoldalas dokumentumban sok mindenről esik még szó, amiben ebben a cikkben nem, a teljes szöveget itt olvashatjátok el. Persze felmerülhet a kérdés, ha még csak szerdán fogadták el a von der Leyen-bizottságot, hogy tudtak máris előállni egy zöldpolitikai javaslatcsomaggal: úgy, hogy hiába nem állt még fel az új testület, a bizottsági főigazgatóságokon már bőven folyik a munka a Berlaymont brüsszeli épületében. Az Euractiv szerint a jelenlegi javaslatcsomag-tervezetet december 11-jén mutatják be.

BORÍTÓKÉP: Európai Bizottság

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek