Egy hallucinogén drog lehet az alkoholizmus gyógyszere

Szerző: Petróczi Rafael
2019.11.29. 08:37

A ketamin képes rövid távon megakadályozni, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók jó érzéssel gondoljanak az italra.

Egy hallucinogén drog lehet az alkoholizmus gyógyszere

Hogy miért olyan nehéz megszabadulni a függőségeinktől? Leginkább azért, mert a függő agya pozitív emlékként tárolja el azt az időszakot, amikor káros szenvedélyének hódol. Éppen ezért a leszokás során az egyik legnagyobb ellenség pont az ilyen, nehezen felülírható, kellemes emlékek, még akkor is, ha az ember egyébként tudja: szenvedélye káros az egészségére. 

A visszaesést magyarázó, pozitív társításokra jelenthet gyógyírt az állatoknál altatóként használt ketamin, amit az emberek alacsony dózisban partidrogként is használnak, míg magas dózisban intenzív pszichedelikus élményt nyújt.

Ha ketaminozol, kevesebb sört fogyasztasz

Az már eddig is tudható volt, hogy a ketamin alkalmas lehet az alkoholizmus kezelésére. Ezt erősítette meg Ravi Das, a Londoni Egyetem viselkedészavarokkal és egyéb pszichés betegségekkel foglalkozó munkatársának legújabb kutatása is, amiben szerzőtársaival közösen kimutatták: a ketamin – alacsony dózisban és rövid távon – képes csökkenteni az alkohol iránti vágyakozás mértékét, és ezzel együtt magát az alkoholfogyasztást is.

A kísérletben kilencven olyan ember vett részt, akik önbevallásuk szerint túl sok sört isznak a mindennapokban, azonban egyiküket sem diagnosztizálták alkoholfüggőként. Először mindegyik alanynak mutattak egy sört ábrázoló fényképet, előhívva a sörhöz kapcsolódó pozitív képzettársításokat, majd ezt ki is elégítették azzal, hogy kaptak egy sört. A kísérlet közben a résztvevők értékelték a sör iránti vágyuk erősségét, a fogyasztás nyújtotta élvezet mértékét, majd miután elfogyott a sör, az újabb sör iránti vágyakozásukat.

Pár nappal később három csoportra osztották a résztvevőket: az első csoportnak ismételten megmutatták a sörös képet, eléjük is tették aztán a korsó sört, ám hogy a sörhöz kapcsolódó emlékeket minél erősebben hozzák vissza, még mielőtt az alanyok belekortyolhattak volna, a kutatók el is vették előlük az italt. Hasonlóan jártak el a második csoport esetében is, csak sör helyett egy pohár narancsléről készült képet mutattak a résztvevőknek. A harmadik csoport alanyainak ugyanazon az eljáráson kellett átesniük, mint az első csoportnak. A lényegi különbség az volt, hogy míg az első és a második csoport tagjai kaptak ezt követően, alacsony dózisban ketamint, addig a harmadik csoportnak enélkül kellett megküzdeni a sörhöz kapcsolódó emlékeivel.

Egy héttel később ismét behívták a résztvevőket a kutatók, hogy értékeljék a sörhöz fűződő viszonyukat.

A legnagyobb változást az első csoport tagjainál regisztrálták: a sörfogyasztást ugyan nem hagyták abba, de szignifikánsan kevésbé vágyakoztak utána, és kevesebb örömöt is okozott már nekik a sörfogyasztás.

Kisebb mértékben ugyanez volt megfigyelhető a másik ketamint kapó csoportnál is, akiknek az emlékeit csak egy pohár narancslével hívták elő. Mindkét ketamint kapó csoportban szignifikánsan kevesebb sört is fogyasztottak a kísérlet utáni egy hétben. Az eredmény meglepte Ravi Dast, hiszen – mint azt a kutató elmondta – a mindennapi alkoholfogyasztás megelőzésére tett kísérletek igen ritkán sikeresek.

A ketamin nemcsak az alkoholfüggőségre lehet válasz

Ami viszont ennél is váratlanabb volt, az a kísérlet hosszú távú pszichológiai hatása: kilenc hónappal később a kilencven ember sörfogyasztása átlagosan majdnem a felére csökkent. A csökkenés megfigyelhető volt a harmadik, ketamint nem kapott csoportban is. A ketamin tehát itt már nem játszhatott szerepet. A kutatók szerint arról van szó, hogy a résztvevők a kísérletnek hála sokkal öntudatosabban kezdtek el figyelni saját alkoholfogyasztásukra.

Az viszont mindenképpen bizonyítást nyert, hogy a ketamin rövid távon képes felülírni, semlegesíteni a sörhöz társított, a vágyakozást kiváltó pozitív emlékeket. Ravi Das és társai azonban nem elégednek meg ennyivel, további kutatásokat is szeretnének folytatni: a következő lépésben már orvosilag igazolt alkoholfüggőkön szeretnék tesztelni a ketamin jótékony hatásait.

A ketamin azonban nem csupán az alkoholfüggőségre lehet gyógyír a kutatók szerint: ha a droghoz társított társadalmi előítéleteket leküzdve sikerülne széles körben, gyógyászatilag alkalmazhatóvá tenni,

a ketamin jelenthetné a kiutat például a traumatikus élményeiktől megszabadulni nem tudó, PTSD-ben szenvedő betegek számára is.

NYITÓKÉP: Needpix.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek