Elindulhat a zágrábi polgármester nevén egy humorista a horvát elnökválasztáson

Szerző: Techet Péter
2019.11.28. 10:03

Dario Juričan horvát rendező tudatosan vette fel nemrég a Milan Bandić nevet, ugyanis így hívják a zágrábi polgármestert. Juričan ezen a néven akar egy korrupciópárti kampánnyal elindulni az elnökválasztáson – felhívva a figyelmet az eredeti Bandić korruptságára. Egy ideig úgy nézett ki: a bíróság nem engedi a névváltozást, de végül Juričan szabad utat kapott. Most már csak az aláírásokat kell összegyűjtenie, és ott lehet Milan Bandić neve a szavazólapokon.

Elindulhat a zágrábi polgármester nevén egy humorista a horvát elnökválasztáson

Horvátországban év végén lesz az államfőválasztás első fordulója. A legjobb esélyekkel Kolinda Grabar-Kitarović, a jelenlegi konzervatív államfő rendelkezik. A második fordulóban vélhetően Zoran Milanović egykori szocdem miniszterelnökkel vagy Miroslav Škoroval, a több kisebb szélsőjobboldali párt által támogatott énekes-üzletember-borásszal kell megküzdenie.

Színfoltot ígért az unalmas kampányba, hogy Dario Juričan horvát filmrendező még szeptemberben bejelentette:

sikeresen vette fel a Milan Bandić nevet, azaz ezen a néven akar indulni a választásokon.

Milan Bandić Zágráb polgármestere: szocdem politikusként kezdett, de később független lett, és mindenkivel jóban van. Hiába indult ellene többször is korrupció miatt eljárás, kirobbanthatatlan a zágrábi városházáról. Noha Zágráb baloldali város, a külvárosok szavazataival Bandić mindig legyőzi a belvárosi balliberálisok jelöltjeit.

Bandić a horvát országos politikában saját pártja, a Munka és Szolidaritás Párt révén van jelen, amely sikeresen duzzasztotta fel az eredeti méret háromszorosára a frakcióját más pártokból átcsábított emberekkel. Egy ideig Jankovics Róbert, Fidesz-közeli magyar kisebbségi képviselő volt a Bandić-párt parlamenti frakcióvezetője. Bandićnak azért van szüksége nagy frakcióra, mert így egyre inkább

tőle függ Andrej Plenković konzervatív-liberális kormánya. Bandić cserébe számíthat Plenković pártja, a HDZ és a szélsőjobboldal támogatására a zágrábi városházán.

Bandić teljes opportunizmusát mutatja, hogy egyszerre volt egy ideig pártja városházi képviselője a nemrég elhunyt zsidó származású, Oscar-díjas filmproducer, Branko Lustig, és tett számos engedményt az usztasa hagyományt ápoló, mára kettészakadt Függetlenek Horvátországért nevű párt politikusainak, Zlatko Hasanbegovićnak és Bruna Esihnek. Az egykoron jugoszlavista Bandić ugyanis Esihék támogatásáért cserébe belement a Nemzeti Színház előtti Tito tér átnevezésébe. (Később emiatt lépett ki a Bandić-frakcióból Branko Lustig.)

AZ EGYKORI TITO TÉR MA A HORVÁT KÖZTÁRSASÁG TEREKÉNT FUT

A minden irányba nyitott Bandić az államfőválasztáson a HDZ-s Grabar-Kitarovićot támogatja, pedig lehetett arról is hallani: maga is becélozná a posztot. Bandić azonban a Zágrábon kívüli Horvátországban nem népszerű, azaz jól mérte fel: neki a városházáról csak arra van esélye, hogy az országos politikában amolyan szürke eminenciásként, háttéremberként vegyen részt.

Azonban mégis úgy nézhet ki: ott lesz Milan Bandić neve a szavazólapokon. Ennek esetleg pár túlfűtött Bandić-hívő újzágrábi nyugdíjas örülhet, de a polgármester nem annyira. Ugyanis

nem a zágrábi polgármesterről van szó, hanem az őt kifigurázó Dario Juričan filmrendezőről, aki „korrupciót mindenkinek” jelszóval akar elindulni.

A tervét azonban majdnem sikeresen kaszálta el a Bandić-lobbi, mondván: Juričan nemrég vette csak fel a nevet, és eleve a megtévesztés szándékával indulna el.

A héten azonban egy zágrábi bíróság kimondta: érvényes a névváltozás, Juričan elindulhat Bandić néven. Juričan üdvözölte a döntést, és eleve nem értette, miért akarta őt az eredeti Bandić megakadályozni, amikor „a Bandić névhez semmi negatív előítélet nem tapad”, azaz csak örülnie kéne, hogy többen is viselik a nevét. Juričan elmondta: Bandićként azt a célt akarja szolgálni, hogy a zágrábi polgármester életmódja egyre inkább elterjedjék Horvátországban, ezért szorgalmazza a korrupcióhoz való alapjog bevezetését. Most már csak össze kell gyűjtenie az induláshoz szükséges tízezer aláírást.

A két Bandić amúgy kedden röviden találkozott is egymással. Egy startup-konferencián lépett oda a jelölt Bandić a polgármester Bandićhoz, aki röviden felelősségre vonta őt a névhasználatért, de a rendező megnyugtatta: a zágrábiak „korrupciót szeretnének mindenkinek”, és ezt éppen a Bandić név tudja legjobban kifejezni.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek