+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 28. csütörtök, 10:03
Dario Juričan horvát rendező tudatosan vette fel nemrég a Milan Bandić nevet, ugyanis így hívják a zágrábi polgármestert. Juričan ezen a néven akar egy korrupciópárti kampánnyal elindulni az elnökválasztáson – felhívva a figyelmet az eredeti Bandić korruptságára. Egy ideig úgy nézett ki: a bíróság nem engedi a névváltozást, de végül Juričan szabad utat kapott. Most már csak az aláírásokat kell összegyűjtenie, és ott lehet Milan Bandić neve a szavazólapokon.

Horvátországban év végén lesz az államfőválasztás első fordulója. A legjobb esélyekkel Kolinda Grabar-Kitarović, a jelenlegi konzervatív államfő rendelkezik. A második fordulóban vélhetően Zoran Milanović egykori szocdem miniszterelnökkel vagy Miroslav Škoroval, a több kisebb szélsőjobboldali párt által támogatott énekes-üzletember-borásszal kell megküzdenie.

 

Színfoltot ígért az unalmas kampányba, hogy Dario Juričan horvát filmrendező még szeptemberben bejelentette:

 

sikeresen vette fel a Milan Bandić nevet, azaz ezen a néven akar indulni a választásokon.

 

Milan Bandić Zágráb polgármestere: szocdem politikusként kezdett, de később független lett, és mindenkivel jóban van. Hiába indult ellene többször is korrupció miatt eljárás, kirobbanthatatlan a zágrábi városházáról. Noha Zágráb baloldali város, a külvárosok szavazataival Bandić mindig legyőzi a belvárosi balliberálisok jelöltjeit.

 

Bandić a horvát országos politikában saját pártja, a Munka és Szolidaritás Párt révén van jelen, amely sikeresen duzzasztotta fel az eredeti méret háromszorosára a frakcióját más pártokból átcsábított emberekkel. Egy ideig Jankovics Róbert, Fidesz-közeli magyar kisebbségi képviselő volt a Bandić-párt parlamenti frakcióvezetője. Bandićnak azért van szüksége nagy frakcióra, mert így egyre inkább

 

tőle függ Andrej Plenković konzervatív-liberális kormánya. Bandić cserébe számíthat Plenković pártja, a HDZ és a szélsőjobboldal támogatására a zágrábi városházán.

 

Bandić teljes opportunizmusát mutatja, hogy egyszerre volt egy ideig pártja városházi képviselője a nemrég elhunyt zsidó származású, Oscar-díjas filmproducer, Branko Lustig, és tett számos engedményt az usztasa hagyományt ápoló, mára kettészakadt Függetlenek Horvátországért nevű párt politikusainak, Zlatko Hasanbegovićnak és Bruna Esihnek. Az egykoron jugoszlavista Bandić ugyanis Esihék támogatásáért cserébe belement a Nemzeti Színház előtti Tito tér átnevezésébe. (Később emiatt lépett ki a Bandić-frakcióból Branko Lustig.)

 

AZ EGYKORI TITO TÉR MA A HORVÁT KÖZTÁRSASÁG TEREKÉNT FUT

 

A minden irányba nyitott Bandić az államfőválasztáson a HDZ-s Grabar-Kitarovićot támogatja, pedig lehetett arról is hallani: maga is becélozná a posztot. Bandić azonban a Zágrábon kívüli Horvátországban nem népszerű, azaz jól mérte fel: neki a városházáról csak arra van esélye, hogy az országos politikában amolyan szürke eminenciásként, háttéremberként vegyen részt.

 

Azonban mégis úgy nézhet ki: ott lesz Milan Bandić neve a szavazólapokon. Ennek esetleg pár túlfűtött Bandić-hívő újzágrábi nyugdíjas örülhet, de a polgármester nem annyira. Ugyanis

 

nem a zágrábi polgármesterről van szó, hanem az őt kifigurázó Dario Juričan filmrendezőről, aki „korrupciót mindenkinek” jelszóval akar elindulni.

 

A tervét azonban majdnem sikeresen kaszálta el a Bandić-lobbi, mondván: Juričan nemrég vette csak fel a nevet, és eleve a megtévesztés szándékával indulna el.

 

A héten azonban egy zágrábi bíróság kimondta: érvényes a névváltozás, Juričan elindulhat Bandić néven. Juričan üdvözölte a döntést, és eleve nem értette, miért akarta őt az eredeti Bandić megakadályozni, amikor „a Bandić névhez semmi negatív előítélet nem tapad”, azaz csak örülnie kéne, hogy többen is viselik a nevét. Juričan elmondta: Bandićként azt a célt akarja szolgálni, hogy a zágrábi polgármester életmódja egyre inkább elterjedjék Horvátországban, ezért szorgalmazza a korrupcióhoz való alapjog bevezetését. Most már csak össze kell gyűjtenie az induláshoz szükséges tízezer aláírást.

 

A két Bandić amúgy kedden röviden találkozott is egymással. Egy startup-konferencián lépett oda a jelölt Bandić a polgármester Bandićhoz, aki röviden felelősségre vonta őt a névhasználatért, de a rendező megnyugtatta: a zágrábiak „korrupciót szeretnének mindenkinek”, és ezt éppen a Bandić név tudja legjobban kifejezni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás