+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 28. csütörtök, 10:03
Dario Juričan horvát rendező tudatosan vette fel nemrég a Milan Bandić nevet, ugyanis így hívják a zágrábi polgármestert. Juričan ezen a néven akar egy korrupciópárti kampánnyal elindulni az elnökválasztáson – felhívva a figyelmet az eredeti Bandić korruptságára. Egy ideig úgy nézett ki: a bíróság nem engedi a névváltozást, de végül Juričan szabad utat kapott. Most már csak az aláírásokat kell összegyűjtenie, és ott lehet Milan Bandić neve a szavazólapokon.

Horvátországban év végén lesz az államfőválasztás első fordulója. A legjobb esélyekkel Kolinda Grabar-Kitarović, a jelenlegi konzervatív államfő rendelkezik. A második fordulóban vélhetően Zoran Milanović egykori szocdem miniszterelnökkel vagy Miroslav Škoroval, a több kisebb szélsőjobboldali párt által támogatott énekes-üzletember-borásszal kell megküzdenie.

 

Színfoltot ígért az unalmas kampányba, hogy Dario Juričan horvát filmrendező még szeptemberben bejelentette:

 

sikeresen vette fel a Milan Bandić nevet, azaz ezen a néven akar indulni a választásokon.

 

Milan Bandić Zágráb polgármestere: szocdem politikusként kezdett, de később független lett, és mindenkivel jóban van. Hiába indult ellene többször is korrupció miatt eljárás, kirobbanthatatlan a zágrábi városházáról. Noha Zágráb baloldali város, a külvárosok szavazataival Bandić mindig legyőzi a belvárosi balliberálisok jelöltjeit.

 

Bandić a horvát országos politikában saját pártja, a Munka és Szolidaritás Párt révén van jelen, amely sikeresen duzzasztotta fel az eredeti méret háromszorosára a frakcióját más pártokból átcsábított emberekkel. Egy ideig Jankovics Róbert, Fidesz-közeli magyar kisebbségi képviselő volt a Bandić-párt parlamenti frakcióvezetője. Bandićnak azért van szüksége nagy frakcióra, mert így egyre inkább

 

tőle függ Andrej Plenković konzervatív-liberális kormánya. Bandić cserébe számíthat Plenković pártja, a HDZ és a szélsőjobboldal támogatására a zágrábi városházán.

 

Bandić teljes opportunizmusát mutatja, hogy egyszerre volt egy ideig pártja városházi képviselője a nemrég elhunyt zsidó származású, Oscar-díjas filmproducer, Branko Lustig, és tett számos engedményt az usztasa hagyományt ápoló, mára kettészakadt Függetlenek Horvátországért nevű párt politikusainak, Zlatko Hasanbegovićnak és Bruna Esihnek. Az egykoron jugoszlavista Bandić ugyanis Esihék támogatásáért cserébe belement a Nemzeti Színház előtti Tito tér átnevezésébe. (Később emiatt lépett ki a Bandić-frakcióból Branko Lustig.)

 

AZ EGYKORI TITO TÉR MA A HORVÁT KÖZTÁRSASÁG TEREKÉNT FUT

 

A minden irányba nyitott Bandić az államfőválasztáson a HDZ-s Grabar-Kitarovićot támogatja, pedig lehetett arról is hallani: maga is becélozná a posztot. Bandić azonban a Zágrábon kívüli Horvátországban nem népszerű, azaz jól mérte fel: neki a városházáról csak arra van esélye, hogy az országos politikában amolyan szürke eminenciásként, háttéremberként vegyen részt.

 

Azonban mégis úgy nézhet ki: ott lesz Milan Bandić neve a szavazólapokon. Ennek esetleg pár túlfűtött Bandić-hívő újzágrábi nyugdíjas örülhet, de a polgármester nem annyira. Ugyanis

 

nem a zágrábi polgármesterről van szó, hanem az őt kifigurázó Dario Juričan filmrendezőről, aki „korrupciót mindenkinek” jelszóval akar elindulni.

 

A tervét azonban majdnem sikeresen kaszálta el a Bandić-lobbi, mondván: Juričan nemrég vette csak fel a nevet, és eleve a megtévesztés szándékával indulna el.

 

A héten azonban egy zágrábi bíróság kimondta: érvényes a névváltozás, Juričan elindulhat Bandić néven. Juričan üdvözölte a döntést, és eleve nem értette, miért akarta őt az eredeti Bandić megakadályozni, amikor „a Bandić névhez semmi negatív előítélet nem tapad”, azaz csak örülnie kéne, hogy többen is viselik a nevét. Juričan elmondta: Bandićként azt a célt akarja szolgálni, hogy a zágrábi polgármester életmódja egyre inkább elterjedjék Horvátországban, ezért szorgalmazza a korrupcióhoz való alapjog bevezetését. Most már csak össze kell gyűjtenie az induláshoz szükséges tízezer aláírást.

 

A két Bandić amúgy kedden röviden találkozott is egymással. Egy startup-konferencián lépett oda a jelölt Bandić a polgármester Bandićhoz, aki röviden felelősségre vonta őt a névhasználatért, de a rendező megnyugtatta: a zágrábiak „korrupciót szeretnének mindenkinek”, és ezt éppen a Bandić név tudja legjobban kifejezni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás