+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 28. csütörtök, 10:03
Dario Juričan horvát rendező tudatosan vette fel nemrég a Milan Bandić nevet, ugyanis így hívják a zágrábi polgármestert. Juričan ezen a néven akar egy korrupciópárti kampánnyal elindulni az elnökválasztáson – felhívva a figyelmet az eredeti Bandić korruptságára. Egy ideig úgy nézett ki: a bíróság nem engedi a névváltozást, de végül Juričan szabad utat kapott. Most már csak az aláírásokat kell összegyűjtenie, és ott lehet Milan Bandić neve a szavazólapokon.

Horvátországban év végén lesz az államfőválasztás első fordulója. A legjobb esélyekkel Kolinda Grabar-Kitarović, a jelenlegi konzervatív államfő rendelkezik. A második fordulóban vélhetően Zoran Milanović egykori szocdem miniszterelnökkel vagy Miroslav Škoroval, a több kisebb szélsőjobboldali párt által támogatott énekes-üzletember-borásszal kell megküzdenie.

 

Színfoltot ígért az unalmas kampányba, hogy Dario Juričan horvát filmrendező még szeptemberben bejelentette:

 

sikeresen vette fel a Milan Bandić nevet, azaz ezen a néven akar indulni a választásokon.

 

Milan Bandić Zágráb polgármestere: szocdem politikusként kezdett, de később független lett, és mindenkivel jóban van. Hiába indult ellene többször is korrupció miatt eljárás, kirobbanthatatlan a zágrábi városházáról. Noha Zágráb baloldali város, a külvárosok szavazataival Bandić mindig legyőzi a belvárosi balliberálisok jelöltjeit.

 

Bandić a horvát országos politikában saját pártja, a Munka és Szolidaritás Párt révén van jelen, amely sikeresen duzzasztotta fel az eredeti méret háromszorosára a frakcióját más pártokból átcsábított emberekkel. Egy ideig Jankovics Róbert, Fidesz-közeli magyar kisebbségi képviselő volt a Bandić-párt parlamenti frakcióvezetője. Bandićnak azért van szüksége nagy frakcióra, mert így egyre inkább

 

tőle függ Andrej Plenković konzervatív-liberális kormánya. Bandić cserébe számíthat Plenković pártja, a HDZ és a szélsőjobboldal támogatására a zágrábi városházán.

 

Bandić teljes opportunizmusát mutatja, hogy egyszerre volt egy ideig pártja városházi képviselője a nemrég elhunyt zsidó származású, Oscar-díjas filmproducer, Branko Lustig, és tett számos engedményt az usztasa hagyományt ápoló, mára kettészakadt Függetlenek Horvátországért nevű párt politikusainak, Zlatko Hasanbegovićnak és Bruna Esihnek. Az egykoron jugoszlavista Bandić ugyanis Esihék támogatásáért cserébe belement a Nemzeti Színház előtti Tito tér átnevezésébe. (Később emiatt lépett ki a Bandić-frakcióból Branko Lustig.)

 

AZ EGYKORI TITO TÉR MA A HORVÁT KÖZTÁRSASÁG TEREKÉNT FUT

 

A minden irányba nyitott Bandić az államfőválasztáson a HDZ-s Grabar-Kitarovićot támogatja, pedig lehetett arról is hallani: maga is becélozná a posztot. Bandić azonban a Zágrábon kívüli Horvátországban nem népszerű, azaz jól mérte fel: neki a városházáról csak arra van esélye, hogy az országos politikában amolyan szürke eminenciásként, háttéremberként vegyen részt.

 

Azonban mégis úgy nézhet ki: ott lesz Milan Bandić neve a szavazólapokon. Ennek esetleg pár túlfűtött Bandić-hívő újzágrábi nyugdíjas örülhet, de a polgármester nem annyira. Ugyanis

 

nem a zágrábi polgármesterről van szó, hanem az őt kifigurázó Dario Juričan filmrendezőről, aki „korrupciót mindenkinek” jelszóval akar elindulni.

 

A tervét azonban majdnem sikeresen kaszálta el a Bandić-lobbi, mondván: Juričan nemrég vette csak fel a nevet, és eleve a megtévesztés szándékával indulna el.

 

A héten azonban egy zágrábi bíróság kimondta: érvényes a névváltozás, Juričan elindulhat Bandić néven. Juričan üdvözölte a döntést, és eleve nem értette, miért akarta őt az eredeti Bandić megakadályozni, amikor „a Bandić névhez semmi negatív előítélet nem tapad”, azaz csak örülnie kéne, hogy többen is viselik a nevét. Juričan elmondta: Bandićként azt a célt akarja szolgálni, hogy a zágrábi polgármester életmódja egyre inkább elterjedjék Horvátországban, ezért szorgalmazza a korrupcióhoz való alapjog bevezetését. Most már csak össze kell gyűjtenie az induláshoz szükséges tízezer aláírást.

 

A két Bandić amúgy kedden röviden találkozott is egymással. Egy startup-konferencián lépett oda a jelölt Bandić a polgármester Bandićhoz, aki röviden felelősségre vonta őt a névhasználatért, de a rendező megnyugtatta: a zágrábiak „korrupciót szeretnének mindenkinek”, és ezt éppen a Bandić név tudja legjobban kifejezni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás