+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 28. csütörtök, 08:38
Bár cikksorozat és dokumentumfilm is született az 1982-es gyilkosságról, szabadulása után az elkövető úgy érezte, a túl sok Google-keresés ront személyiségének fejlesztésén.

A német alkotmánybíróság kimondta, joga van eltüntetni nevét a Google keresései közül annak a férfinak, aki 1982-ben egy jachton két embert ölt meg, egy harmadikat pedig megsebesített lőfegyverével – írja a BBC. A férfi életfogytiglant kapott, de végül 2002-ben kiengedték, és szerette volna elérni, hogy ne az ő ügyét adja ki a kereső, ha valaki rákeres a családnevére.

 

A határozat szerint kötelezhető arra a sajtó, hogy korlátozza az ügyhöz kapcsolódó archív anyagokhoz való hozzáférést.

 

A gyilkosságról egyébként könyv és dokumentumfilm is készült, a Der Spiegel pedig 1999-ben három riportot is írt az esetről. A német szabályok szerint meg nem nevezhető férfi 2009-ben fordult a bírósághoz, mivel

 

szerinte ezek a cikkek sértik a személyiségi jogait, és korlátozzák személyiségének fejlesztésének lehetőségét.

 

2012-ben egy bíróság elutasította az egészet azzal, hogy a magánélethez való joga nem erősebb a közérdeknél, illetve a sajtószabadságnál, de az alkotmánybíróság ezt a döntést megsemmisítette. A gyilkosságról szóló cikkek ezért archivált formában tárolhatók, de kérés esetén törölni kell őket.

 

Az „elfelejtődéshez való jog” az EU-s általános adatvédelmi rendelet egyik kulcseleme, ami szerint az egyénnek joga van ahhoz, hogy az adatkezelővel töröltesse a rá vonatkozó személyes adatokat. Ezen a jogon régóta vitázik külön is a Google az Unióval, mivel arra már többen is felhívták a figyelmet, hogy a GDPR jól hangzó lehetőségét arra lehet használni, hogy gyilkosokat védjenek. Az első vonatkozó európai bírósági ítélet egyébként még jóval a GDPR előtt, 2014-ben született.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a Karácsony Gergely főpolgármester.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás