+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 28. csütörtök, 08:38
Bár cikksorozat és dokumentumfilm is született az 1982-es gyilkosságról, szabadulása után az elkövető úgy érezte, a túl sok Google-keresés ront személyiségének fejlesztésén.

A német alkotmánybíróság kimondta, joga van eltüntetni nevét a Google keresései közül annak a férfinak, aki 1982-ben egy jachton két embert ölt meg, egy harmadikat pedig megsebesített lőfegyverével – írja a BBC. A férfi életfogytiglant kapott, de végül 2002-ben kiengedték, és szerette volna elérni, hogy ne az ő ügyét adja ki a kereső, ha valaki rákeres a családnevére.

 

A határozat szerint kötelezhető arra a sajtó, hogy korlátozza az ügyhöz kapcsolódó archív anyagokhoz való hozzáférést.

 

A gyilkosságról egyébként könyv és dokumentumfilm is készült, a Der Spiegel pedig 1999-ben három riportot is írt az esetről. A német szabályok szerint meg nem nevezhető férfi 2009-ben fordult a bírósághoz, mivel

 

szerinte ezek a cikkek sértik a személyiségi jogait, és korlátozzák személyiségének fejlesztésének lehetőségét.

 

2012-ben egy bíróság elutasította az egészet azzal, hogy a magánélethez való joga nem erősebb a közérdeknél, illetve a sajtószabadságnál, de az alkotmánybíróság ezt a döntést megsemmisítette. A gyilkosságról szóló cikkek ezért archivált formában tárolhatók, de kérés esetén törölni kell őket.

 

Az „elfelejtődéshez való jog” az EU-s általános adatvédelmi rendelet egyik kulcseleme, ami szerint az egyénnek joga van ahhoz, hogy az adatkezelővel töröltesse a rá vonatkozó személyes adatokat. Ezen a jogon régóta vitázik külön is a Google az Unióval, mivel arra már többen is felhívták a figyelmet, hogy a GDPR jól hangzó lehetőségét arra lehet használni, hogy gyilkosokat védjenek. Az első vonatkozó európai bírósági ítélet egyébként még jóval a GDPR előtt, 2014-ben született.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás