A miniszterelnök tanácsadója állhatott a máltai újságíró megölése mögött

Szerző: Pintér Bence
2019.11.28. 19:18

Egy szintén letartóztatott üzletember vallott a miniszterelnök tanácsadója ellen.

A miniszterelnök tanácsadója állhatott a máltai újságíró megölése mögött

Kedden letartóztatták Keith Schembrit (képünkön), Joseph Muscat máltai kormányfő volt főtanácsadóját Daphne Caruana Galizia újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban, és a Guardian most arról ír, hogy

Schembrit egy szintén letartóztatott üzletember vallomása alapján gyanúsítják azzal, hogy ő tervezte el autóba rejtett bombával végrehajtott gyilkosságot,

ráadásul ez az üzletember, Yorgen Fenech is a máltai miniszterelnök közeli ismerőse. Fenech szerint a pokolgépet elrejtő merényló 130 ezer eurót kapott a gyilkosságért, amit egy közvetítőn keresztül fizettek ki neki.

Fenech elnöki kegyelemre számít azért, mert együttműködött a nyomozásban, egyébként a jachtján tartóztatták le, miközben épp elhagyni készült Máltát.

Schembri korábban tagadta, hogy bármi köze lenne a korrupciós ügyekről író újságíró meggyilkolásához, de még kedden ő, illetve két máltai miniszter is lemondott. A rendőrség figyelmeztetett, hogy Fenech nem minden állítása megbízható, és hogy még dolgoznak az ügyün, de valóban az újságíró meggyilkolása miatt hallgatják ki Schembrit.

Közben az is kiderült, hogy 2017 októberében eredetileg nem felrobbantani, hanem lelőni akarták a máltai újságírót. Az egyik elkövető részletesen elmesélte, mi történt, amiből kiderült az is, hogy hetekig megfigyelték az újságírót, aki az utolsó blogposztját éppen Schembriről írta, és korábban is összetűzésbe keveredett már vele, illetve a Panama-iratok kapcsán is nyomozott utána.

FOTÓ: Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek