Viszonozná a szívességet, és kampányolna a Momentumnak az európai liberálisok román frakcióvezetője

Szerző: Illés Gergő
2019.11.27. 17:18

Erről beszélt az Azonnalinak Dacian Cioloș, a Renew Europe frakcióvezetője: szerinte mindannyian európaiak vagyunk, így fontosabb lenne jobban megértenünk egymást, de Várhelyi Olivér függetlenségével kapcsolatban még vannak kételyei.

Viszonozná a szívességet, és kampányolna a Momentumnak az európai liberálisok román frakcióvezetője

Sajtótájékoztatót tartott a strasbourgi Európai Parlamentben a von der Leyen-bizottság megszavazása után Dacian Cioloș román liberális politikus, az EP progresszív-liberális frakciója, a Renew Europe vezetője, melyen az Azonnalinak többek között arról is beszélt:

vannak kételyei Várhelyi Olivér függetlenségével kapcsolatban,

és mivel szeretné jobban megismerni a tagállamok belpolitikáját, nem kérdés, hogy kampányolna-e a Momentum mellett Magyarországon.

Vannak kételyeink a magyar kormány miatt

Cioloșt – aki 2010-2014 között maga is uniós biztos volt, a mezőgazdaságért felelt – az Azonnali először arról kérdezte, hogy mit szól az egyes biztosjelöltek függetlenségével kapcsolatosan felmerült botrányokhoz. Konkrétan Emmanuel Macron liberális biztosjelöltjére kérdeztünk rá, aki nemrég még az egyik legnagyobb európai számítástechnikai multit vezette, most pedig a belső piacért felelős biztossá válik majd, ez pedig sokak szerint felveti az összeférhetetlenség kérdését. „Szerintem túlzó botrányról beszélni, a kezdetektől ő volt az egyik legnyitottabb jelölt ebben a kérdésben” – így Cioloș, aki szerint Breton már azzal, hogy eladta a részvényeit és a korábbi cégeihez kapcsolatos döntésekből ígérete szerint kivonja magát, eloszlatta a függetlenségével kapcsolatos kételyeket.

Várhelyi Olivér függetlenségével kapcsolatban már más volt a liberális frakcióvezető véleménye.

„Meglátjuk... magabiztos vagyok azzal kapcsolatban, hogy Várhelyi Olivér EU-pártiként fog cselekedni, de vannak kételyeink a magyar kormány politikája miatt”

– fogalmazott Várhelyivel kapcsolatban. Ugyanakkor hozzátette, egyelőre feltételezi a magyar bővítési és szomszédságpolitikai biztos Európa-pártiságát, „erre szüksége is lesz, mivel a portfóliójában az európai értékeket kell népszerűsítenie a partnerországokban”.

Miért is ne kampányolhatnánk a Momentum mellett?

Pár hete egész szép kis botrány bontakozott ki az Azonnali Fekete-Győr András Momentum-elnökkel készített interjújából, amelyben a Momentum-elnök kifejtette, hogy a román elnökválasztás előtt miért nem az RMDSZ-es Kelemen Hunornak, és miért a Renew Europe-on belüli partnerpárt USR jelöltjének, Dan Barnának kampányolt. Ezért az Azonnali arra is rákérdezett az USR-vel lényegében összenőtt PLUS nevű romániai pártot vezető Cioloșnál, hogy viszonozná-e a Momentum-elnök gesztusát, és eljönne-e Magyarországra kampányolni a jövőben.

„Mi románok vagyunk, ők pedig magyarok, de szomszédok és európaiak vagyunk: egy nyitott Európai Unióban akarjuk építeni az országaink jövőjét.”

„Nem látom, hogy miért is ne tehetnénk egy ilyen látogatást annak érdekében, hogy jobban megértsük, ki hogyan gondolkozik az egyik, illetve a másik oldalon”

– fejtette ki Cioloș, aki elmondta: a magyar Momentummal, de szlovákokkal, szlovénekkel, bolgárokkal és mindenki mással is szívesen kampányolnak együtt. „Európa nem Románián kívül van, hanem benne, ahogy nem is Magyarországon kívül van, hanem benne. Például Magyarország sok-sok uniós pénzt használ fel, és élvezi az EU előnyeit. Szóval miért is ne beszélhetnénk a többi partnerünkkel?” – tette fel a kérdést a Renew Europe vezetője.

AZ USR ÉS A PLUS MÁR AZ EP-VÁLASZTÁS ELŐTT IS KAMPÁNYOLT MAGYARUL

A demokrácia pénzbe kerül

Cioloșt egyébként a Financial Times tudósítója kérdezte arról, hogy szeretné-e, ha megszüntetnék az Európai Parlament strasbourgi épületét annak környezeti költségei miatt. Ez azt követően merült fel komolyabban, miután a Renew Europe egyik francia politikusa felvetette, hogy az EP-nek mihamarabb klímavészhelyzetet kellene hirdetnie. Ugyanakkor sokak szerint a strasbourgi épület jelentős környezeti teherrel jár, mivel az EP-képviselőknek évi tizenkétszer négy napra az elzászi városba kell ingázniuk Brüsszelből, sőt, az épület környezeti terheivel kapcsolatban az európai konzervatív frakció is szeretne egy jelentést elkészíttetni. A liberális frakcióvezető szerint erről a kérdésről „nyitott és pragmatikus vitát kell folytatni”, és

azzal kapcsolatban, hogy támogatná-e a strasbourgi épület megszüntetését, azt mondta, „meg kell találni annak az útját, hogy ezt megtehessük”.

„Nyitott lennék az erről való párbeszédre”, mondta Cioloș, aki szerint a Renew-frakciónak nincsenek ezzel kapcsolatos előítéletei. Később viszont azt is elmondta, a strasbourgi épület kérdését „nem populista, hanem pragmatikus alapon” kell megközelíteni, hiszen az EU egy csomó ügynöksége teljesen szétszórva helyezkedik el a tagállamokban.

„A demokrácia költségekkel jár. Az is költség, hogy EP-képviselőként ingáznunk kell az országaink, a választókörzeteink, Brüsszel és Strasbourg között”, jegyezte meg. Költségeket csökkenteni pedig úgy nem reális, hogy mindenki otthon marad és távmunkából dolgozik, mivel fizikailag is találkozniuk kell a döntéshozóknak, tette hozzá Dacian Cioloș.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek