+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. november 27. szerda, 08:40
Miután az összes biztosjelöltet jól kifaggatták a meghallgatások során az EP-képviselők, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az egész Bizottságot megszavazták. De milyen volt a kinevezésről szóló vita, hányszor orbánoztak, és voltak-e jó beszólások? Olvasd vissza a percről percre-tudósításunkat!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 45 db | 20 db/oldal

1 2 3

Illés Gergő

Puszi, puszi, kézfogás
2019. november 27. 09:08

Aki számít, az odamegy smalltalkolni von der Leyenhez a vita kezdete előtt. Mivel a kamera VDL-t veszi, ezért a vele trécselők is megkaphatják az öt perc hírnevüket. Érdekesség: a teremben egyáltalán nincsen teltház, pedig papíron már majdnem tíz perce mennie kéne a vitának.

 

 

Illés Gergő

Von der Leyen in da house!
2019. november 27. 08:59

Mindjárt kezdünk. Az élő közvetítést itt nézheted.

 

Az Európai Bizottság egy az EU négy nagy intézménye közül az Európai Tanács, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament mellett. Az Európai Tanácsban a tagállami állam- és kormányfők foglalnak helyet, az EU Tanácsának munkájában pedig a tagállami miniszterek vesznek részt. A Parlamentben közvetlenül választott képviselők ülnek (papíron 751-en), míg a Bizottságban a tagállamok által delegált, de főállásban az EU-nak dolgozó biztosok ülnek. A biztosok nem vállalhatnak másodállást, és tevékenységük során (papíron) nem az őket jelölő tagállam, vagy annak kormányának utasításait, hanem kizárólag a EU érdekeit kötelesek követni.

A Bizottságot sokszor szokták az EU kormányának is nevezni, hiszen ezen intézmény dolga kijelölni az Unió alapvető irányvonalát. Jelenleg csupán a Bizottság indítványozhat jogalkotási javaslatokat, felügyeli a tagállamok számára irányadó Szerződések végrehajtását, valamint ő kezeli és hajtja végre az EU költségvetését. Ugyanakkor a Bizottságnak hiányoznak azok a végrehajtó hatáskörei, ami valóban hasonlatossá tenné egy igazi kormányhoz: nem tudja ráküldeni senkire a rendőrséget, hogy kikényszerítse a rendet, mindössze az Európai Bíróság előtt perelheti a tagállamokat.

A jelenlegi rendszerben minden tagállam egy biztost jelölhet, ezek élén a bizottsági elnök áll. A biztosok egy-egy szakpolitikáért felelnek megbízatásuk során, ezt nevezik portfóliónak. Persze ahogy bővül az Unió, egyre nehezebb mindig újabb és újabb portfóliókkal előállni, valamint a huszonnyolcfős testületet egybefogni, de abból még nagyobb sértődés lenne, ha a biztosi kollégium méretét csökkentenék és ezzel lennének tagállamok, akik nem delegálhattak biztost egy-egy testületbe. A biztosok megbízatása öt évre szól, és bár a tagállami kormányok jelölik őket, kinevezésükbe az Európai Parlamentnek, valamint a parlamenti szakbizottságoknak is jelentős beleszólásuk van.

Ha többet szeretnél megtudni az Európai Bizottság működéséről, akkor ide kattints!

Ma ugyanis egy olyan szavazást tartanak az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, mely akár az EU elkövetkező öt évét is meghatározhatja. Kiderül, hogy megszavazzák-e az Ursula von der Leyen német megválasztott bizottsági elnök által felállított biztosi kollégiumot az Európai Parlamentben.

A huszonhat névből álló csapat (a britek nem jelöltek biztost, a németektől pedig von der Leyen maga a bizottsági elnök lesz) nem állt össze egykönnyen, még szeptemberben hozta nyilvánosságra jelöltjei listáját von der Leyen. Azóta volt sok-sok komoly vita, pár személyi változás, meg a kieső biztosjelöltek miatt egy hónapos csúszás, de ha minden jól megy, a mai szavazáson simán átmegy a Bizottság névsora, amely így december 1-jétől válthatja le Junckerékat.

 

Illés Gergő

Elmondom, mi fog ma történni
2019. november 26. 08:55

Persze az eredményt nem tudom előre, de a napiredet igen. 

A program reggel 9-kor kezdődik, ahol újra a plenáris ülésen mond maximum 30 perces beszédet Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök. Ezután egészen fél 12-ig van idejük az EP-képviselőknek vitázni a von der Leyen-bizottságról, remélhetőleg sok-sok aranyköpéssel tarkítva. Délre pedig szépen mindenki visszamegy a plenáris ülésterembe, akkor kezdődik ugyanis a szavazás az új bizottságról. Szóval ha minden jól megy, még mielőtt elmész ebédelni, már tudni fogod a von der Leyen-bizottság sorsát, fél 2-kor pedig a megválasztott bizottsági elnök tart sajtótájékoztatót.

Egy a közös a napirendi pontokban: az Azonnali mindegyik esetében ott lesz a helyszínen, és minél több exkluzív kontentet próbál majd hozni nektek onnan. Érdemes tehát ismét minket olvasni!

összesen: 45 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás