+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. november 27. szerda, 08:40
Miután az összes biztosjelöltet jól kifaggatták a meghallgatások során az EP-képviselők, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az egész Bizottságot megszavazták. De milyen volt a kinevezésről szóló vita, hányszor orbánoztak, és voltak-e jó beszólások? Olvasd vissza a percről percre-tudósításunkat!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 45 db | 20 db/oldal

1 2 3

Illés Gergő

Precedens nélküli, hogy az egyik legnagyobb európai IT-vállalat exvezetője lesz a belső piacért és digitális gazdaságért felelős biztos is. A digitális egységes piacot el kellett volna venni Bretontól, a Zöldek szerint veszélyes az ilyen mértékű összeférhetetlenség kockázata a francia jelöltnél.

A magyar biztossal is van probléma: üdvözölje a nevünkben Orbán urat is – szólt oda VDL-nek Ska Keller. Szerinte cinikus, hogy a jogállamiságot megsértő Magyarország által jelölt biztos fogja számonkérni a tagjelölt országokon a jogállamiságot. „Mit mondjunk majd ezeknek az országoknak? Elég hibát követtünk már el a múltban is, ne ismételjük meg őket” – mondta.

Keller emellett kiemelte: bár nem tudják támogatni az új Bizottságot, készek vele együttműködni. Viszont reméljük, hogy pozitívan lep majd meg minket az új Bizottság, zárta beszédét.

A liberális pártcsalád frakcióvezetője, a volt román technokrata miniszterelnök, Dacian Cioloș beszél. A Renew Europe szerint a parlament vizsgálódása csak megerősítette a Bizottságot. Aminek három dolgot, jövőképet, szenvedélyt és ambíciót kell mutatnia. A polgárokat pedig lelkesíteni kell annak érdekében, hogy az EU erős legyen. 

A Renew Europe célja Cioloș szerint, hogy 2050-re Európa szén-dioxidmentes kontinens legyen, ehhez viszont méltányos átmenetre és klímabankra van szükség. Ezen felül a román politikus főleg saját pártcsaládjának biztosjelöltjeit méltatja, valamint szerinte az a tét, hogy Európa egyenlő súllyal jelenlen meg öt év múlva, mint Kína vagy az Egyesült Államok. Az Európa jövőjéről szóló konferencia motorja viszont mi szeretnénk lenni, a „túl keveset túl későn”-típusú hozzáállást meg kell szüntetni, fel kell venni a kesztyűt Kínával és Amerikával.

 

EGY ISMERŐS ARC A FRAKCIÓVEZETŐ MÖGÖTT: CSEH KATALIN A MOMENTUMBÓL

Bukovics Martin

Görögdinnyére vágynak a szocik
2019. november 27. 10:06

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: unalmas beszédre unalmas a reakció is. Manfred Webert követően a második legnagyobb EP-frakció, a négy DK-s EP-képviselőt és az MSZP-s Ujhelyi Istvánt is magába foglaló szociáldemokrata S&D részéről Iratxe Gracia-Perez, a frakció vezetője reagál Von der Leyenre, és lényegében mindennel egyetért vele, csak sürgeti. Egyetlen erős mondata volt: mint mondta, az új Bizottság környezetvédelmi politikája olyan kell legyen, mint a görögdinnye: kívül zöld, belül vörös.

Bakó Bea

Weber elmondja, mi lesz 2024-re
2019. november 27. 10:03

Nehezek voltak az elmúlt hetek az EP-ben, nem mindenki volt alkalmas a biztosi munkára, kezdi Manfred Weber, aki hiába volt Spitzenkandidat, benézte a bizottsági elnökséget az EP-választás utáni keverés során, így ebben a ciklusban is néppárti frakcióvezető maradt. Megdicséri VDL-t: keményen dolgozott, összeállította a csapatot, az EP pedig erős demokratikus legitimációt ad majd neki, folytatja. Weber büszke rá, hogy az EPP-részről elérték az 50 százalékos nemi egyensúlyt. Megemlíti név szerint a néppárti kormányok által jelölt biztosjelölteket, így Várhelyit is, bár sok szót nem fecsérel rájuk.

Inkább arról beszél, hogy mi lesz 2024-ig. Európai FBI, európai határőrség például. Remélem, Orbán félti már a szuverenitásunkat. Szerencsére Weber sokszor emlegeti az európai életmód védelmét is, ami az új migrációügyi biztos elnevezése kapcsán szitokszó lett a baloldali és liberális politikusok körében, de Weber ismét világossá teszi, hogy ő az európai életmódot preferálja, nem pedig a kínait vagy az amerikait, hiába tiszteli azok kultúráját.

Illés Gergő

Hiszen hogyan is indulhatna jobban a nap, minthogy csatakrészegek leszünk. A játékszabály nagyon egyszerű: egy orbánozás egy feles, egy várhelyizés vagy fideszezés pedig három centet ér. Prost!

Bakó Bea

Állva tapsolják VDL-t
2019. november 27. 09:54

A bizottsági elnökjelölt azzal zárta a beszédét, hogy három nyelven elmondta, hogy éljen soká Európa.

Bukovics Martin

VDL vs Brexit Párt
2019. november 27. 09:52

„Very, very small groupnak” nevezte Ursula von der Leyen a beszédének brexites részét épp kifújoló brexitpártiakat, noha övék az Európai Parlament legnagyobb nemzeti delegációja.

Illés Gergő

Az olasz Paolo Gentiloni feladata lesz, hogy a tagállamok megvalósítsák majd az ENSZ által kitűzött fenntartható fejlődési célokat, mondta VDL. Ezek azok a célok, melyben Magyarország egy friss ENSZ-felmérés szerint a 21. helyen végzett a 28 EU-tagállamból.

Janusz Wojciechowski lesz felelős azért, hogy az európai gazdák sikeresen tevékenykedhessenek és alkalmazkodhassanak az új kor kihívásaihoz.

Az embereket az is érdekli, hogy beleszólhassanak a jövőjébe, de ez nemcsak választások idején fontos. Ezért van szükség egy Európa jövőjéről szóló konferenciára, a demokráciáért és demográfiáért felelős horvát jelölt, Dubravka Suica lesz felelős ezért.

A demokratikus részvétel érdekében mobilizálni fognak, mert a demokratikus részvétel nem áll meg a választásoknál, erről értekezik Von der Leyen, akit történetesen a demokratikus részvétel és a Spitzenkandidat-rendszer kikerülésével ültetnek a bizottsági elnöki székbe, ráadásul saját németországi választókerületéből egyszer sem sikerült bekerülnie a német alsóházba.

Az elmúlt hónapban harminckilencen haltak meg egy teherautó rakodóterében, mert az embercsempészek négy országon át szállították őket, emlékeztetett von der Leyen. Az ő érdekükben is ki kell mondanunk, hogy ez soha nem történhet meg többé: az emberek azt várják Európától, hogy közös megoldásokat találjunk a migrációs kérdésben.

Bár ez megosztottságot okozott köztünk, de előre kell lépnünk, ez a görög Margaritisz Szkínász és a svéd Ylva Johansson feladata lesz majd. „Európa mindig menedéket biztosít majd azoknak, akik segítségre szorulnak. Az pedig a mi érdekünk, hogy akik köztünk maradnak, azok integrálódjanak a társadalomba.” Akiknek viszont nincs joguk itt maradni, haza kell menniük – hangsúlyozta. 

A jövővel. Ezzel a nagy bullshittel vezette fel az innovációért, kulturáért, oktatásért és ifjúságért felelős biztost, vagyis nagyjából kábé Navracsics utódját, a bolgár Mariya Gabrielt.

Európa mindig menedéket fog nyújtani azoknak, akik nemzetközi védelemre szorulnak, mondja Von der Leyen. Hozzáteszi azért gyorsan azt is: az érdekünk az, hogy ők integrálódjanak, és gondoskodunk kell róla, hogy akik nem jogosultak maradni, azok hazatérjenek.

Illés Gergő

Európa sok mindenre lehet büszke, mi vagyunk a világ kereskedelmi szuperhatalma, a feldolgozott termékek exportjában a legerősebbek vagyunk, a külföldi tőkeberuházásában is mi vagyunk a kiindulópont. A vállalataink a megújuló technológiai szabadalmak 40 százalékával rendelkeznek, ezt az erőt kell átalakítanunk, ehhez pedig beruházásokra van szükség.

Éveken keresztül a versenytársainkhoz képest kevesebbet ruháztunk be, ezért nem szabad a következő hétéves pénzügyi keretet egyszerű számviteli feladatként felfogni, modernizálnunk kell a költségvetésünket. Itt Johannes Hahn osztrák biztost méltatja. Emellett a tőkepiaci unió építését is be kell fejezni, valamint bankuniót kell kiépíteni, hogy erősebb legyen az európai pénzügyi rendszert: ez a lett Valdis Dombrovskis feladata lesz majd.

Bukovics Martin

Digitális Európa
2019. november 27. 09:27

Margrethe Vestagert méltatja Von der Leyen, immáron németül, mint mondta, a digitalizáció lesz a legnagyobb előttünk álló kihívás és lehetőség. A digitalizáció rengeteg időt spórol nekünk, hogy több időnk legyen olyan dolgokra, amit a gépek nem tudnak, de valóban fontosak: érezni, empatikusnak lenni. „Igen, a digitalizáció alapjaiban átalakítja a gazdaságot, a társadalmat és az államigazgatást, de ezt teszi már ma is, ezért a mi szerepünk az, hogy ezt kiigazítsuk ott, ahol a piac magától nem tudja.” Von der Leyen szerint ehhez először is az kell, hogy az EU-nak meglegyen a saját menő technológiája: kvantumszámítógépek, blockchain és minden más – ahhoz, hogy az EU versenyképes legyen a 21. századi területeken, márpedig minden kapacitása és szaktudása megvan a kontinensnek, nem szabad kishitűnek lennünk.

A digitalizáció alapja az adat, Von der Leyen ezért a GDPR-t, az EU egyedülállóan fogyasztóbarát adatvédelmi rendeletét méltatja. Mint mondta, ugyanilyen felfogással kell bánni a mesterséges intelligenciával is: mert az EU-ban az ember, nem pedig a piac az első.

Bakó Bea

Ezért is örül Joseph Borrell külügyi főképviselőnek és a külügyi témákban érintett biztosoknak, Várhelyinek is többek közt. Erős partnerek teszik erőssé Európát, és hasonló szép mondatok hangzanak el a külpolitika kapcsán, aztán VDL áttér a klímaváltozásra, meg az Európai Zöld Paktumára, amiért Frans Timmermans, a magyar kormány egyik kedvenc ellensége lesz a felelős. Úgy fogják csökkenteni a kibocsátást, hogy közben új piacokat és munkahelyeket is teremtenek – ígéri VDL a zöld dealről. A jövőbeli kereskedelmi megállapodásokat pedig a klímavédelmi szempontokra tekintettel fogják megkötni, ígéri VDL, mire tapsot kap.

Illés Gergő

Örülök Várhelyi Olivérnek
2019. november 27. 09:24

A diplomácia fontosságára is kitért von der Leyen, azt mondta, nagyon örül annak, hogy olyan diplomaták vannak a csapatában, mint a következő kül- és biztonságpolitikai főképviselő Josep Borrell, a bővítési biztosjelölt Várhelyi Olivér, avagy a szlovén humanitárius segélyezésért felelős biztosjelölt Janez Lenarčič.

Illés Gergő

Nehéz időket élünk, mivel nagyon sokan csak a konfrontációról és az unilateralizmusról tudnak beszélni, ugyanakkor a világ számos pontján milliók mennek utcára. Mi viszont a multilateralizmus bajnokai vagyunk, ezt meg kell mutatnunk az ENSZ-nek és a nyugat-balkáni országoknak is. A sorsunk közös, „az ajtónk nyitva áll” – mondta, majd az Egyesült Államokra tért ki, amellyel bár vannak nézetkülönbségek, a barátságuk ezt kibírja.

Bakó Bea

Idáig kellett várni VDL nünükéjére
2019. november 27. 09:17

Csak egyetlen nővel vannak elmaradva a teljes nemi egyensúlytól, mondja elégedetten von der Leyen, akit jól meg is tapsolnak ezért, de amúgy azért még ezen is tovább javítana. Kíváncsi vagyok, akkor is ilyen elégedett lesz-e, amikor a bizottsági kvótanők teljesítményén kéne javítani...

Illés Gergő

Bátraké a szerencse
2019. november 27. 09:15

A bársonyos forradalommal kezdi a beszédét Ursula von der Leyen, amely során Prágától Pozsonyig két órán át sztrájkoltak az emberek. Szerinte a bársonyos forradalom megmutatta, miről is szól az EU, ahol egy jobb jövőért dolgoznak az emberek. A legnagyobb dolgokat akkor értük el, mikor bátrak voltunk: mikor létrehoztuk a közös valutát, mikor az európai családba befogadtuk az ebből eddig kívül rekedt tagokat, akkor is bátrak voltunk, fogalmazott. Az elmúlt években ugyanis erősebbnek kellett volna lennünk. De Jean-Claude Junckernek rengeteget köszönhetünk, aki szívvel-lélekkel szolgálta az Európai Uniót, kezdte udvariasan VDL.

Illés Gergő

Kezdünk!
2019. november 27. 09:11

Von der Leyen beszél.

összesen: 45 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás