+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. november 27. szerda, 13:36
Mit akartak a fideszesek belecsempészni Karácsony Gergely atlétikai vb megrendezéséhez állított feltételei közé? És melyik kormánypárti politikus volt az, aki örömmel nyomott igent a főpolgármester előterjesztésére? Az Azonnali a Fővárosi Közgyűlés első rendes ülésén járt.

Egyhangúan fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely feltételeit, amelyeket az atlétika vb megrendezéséhez támasztott. Emlékezetes: Karácsony többek között azt akarta, hogy öt év alatt ötvenmilliárd forintot fordítson a kormány a budapesti egészségügyre, ezekről itt írtunk részletesebben.

 

A közgyűlés kezdete előtt egyébként diákok demonstráltak a Városházánál azért, hogy mindenképp legyen Budapesten atlétika vb, ezt a DK azzal kommentálta: felháborító, hogy a Fidesz gyerekekkel kampányol a vb megrendezéséért, és ki fogják vizsgáltatni, ki utasította a klubokat, hogy kivezényeljék a gyerekeket.

 

A téma az ülésen is szóba jött, a fideszes Hassay Zsófia Karácsony Gergelytől azt kérdezte, lehetséges-e, hogy civilek, sportolók, atléták várnak bebocsátásra a Városháza előtt, főleg annak tükrében, hogy a főpolgármester nyitott városházát hirdetett. Karácsony nem értette a kérdést, szerinte mindenki bejöhet. Egyébként az Azonnali is beszélt a tüntetőkkel, akik azt mondták, nem kívánnak bemenni az épületbe. 

 

AZ OMINÓZUS TÜNTETŐK. FOTÓ: HUTTER MARIANNA / AZONNALI

 

Volt olyan fideszes, aki örömmel szavazta meg Karácsony feltételeit

 

A vb-ről szóló, hosszasan elhúzódó vitában a fideszes Láng Zsolt levelet olvasott fel, amelyet a Magyar Testnevelőtanárok Országos Egyesülete írt. Ez persze a megrendezés mellett állt ki, szerintük ez segítené, hogy a fiatalok megtapasztalják az ezzel járó közösségi élményt, ezáltal ők is aktív életmódra inspirálódjanak.

 

Láng ugyanakkor módosítást is adott be Karácsonyék javaslatához, ebben azt kéri, egyrészt a főváros is járuljon hozzá ötvenmilliárd forinttal a budapesti egészségügyhoz, ne csak a kormány, illetve hogy a főváros támogassa a Dél-Budára tervezett centrumkórház megépítését.

 

Karácsony szerint a pénzt a főváros nem magának kéri, hanem a kerületeknek. Ugyan szimpatikus logika szerinte, hogy egy forint mellé tegyenek ők is egy forintot, de ebben a formában ő nem támogatja, mert nem konzultált erről a kerületekkel, akiknek hozzá kéne tenni ezt a pluszpénzt.

 

A fideszes csepeli polgármester, Borbély Lénárd szerint nem helyes, hogy a kerületekre tolnák rá a plusz ötvenmilliárdot, ezt a fővárosnak kellene állnia. Terézváros momentumos polgármester, Soproni Tamás szerint ha december 31-ig nem foglalják kormányhatározatba, hogy elfogadják Karácsony feltételeit, akkor a Momentum Hadházy Ákossal együtt megkezdi a vb megtartásával kapcsolatos népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést. (A Momentum ugye a budapesti olimpia megrendezéséről szóló népszavazással robbant be 2017-ben a köztudatba.)

 

Pikó András, az ellenzéki pártok által támogatott, magát függetlenként látó józsefvárosi polgármester feltételül szabná a mostani vb megrendezéséhez, hogy a jövőben mindenféle sportrendezvény, például olimpia megrendezési szándékáról legyen népszavazás. A szocialista zuglói kerületvezető, Horváth Csaba szerint a Fidesz majd megpróbál trükközni, ezért módosítást nyújtanak be, amely a feltételek közé emelné, hogy február végéig már különítsen el a kormány tízmilliárd forintot. „Ostoba beruházásnak” nevezte, hogy a prérire tervezzenek szuperkórházat, inkább a mostaniakat fejlesztenék, például a Szent Imre Kórházat vagy a Szent János Kórházat.

 

A XII. kerület fideszes vezetője, Pokorni Zoltán arról beszélt: érdekes hallgatni ezt a vitát, szerinte jó az előterjesztés, amit Karácsonyék tettek, szerinte bölcsen döntenek, ha támogatják azt, ő örömmel fogja tenni. Szerinte vége a kampánynak, a működtetés a fontos, ezért akár olyan kormánnyal is együtt kell működni, amivel nem értenek egyet. Azt viszont nem javasolja, hogy a dél-budai centrumkórházra szánt pénzből fejlesszék a János kórházat, szerinte több centrumkórház is elfér Budapesten.

 

A politikusok egyébként még több körön át vitáztak az egészségüggyel kapcsolatban, végül

 

a szavazáson káosz alakult ki.

 

Először ugyanis megszavazták a szoci Horváth Csaba kézzel írt módosítóját, amit a fideszes Láng Zsolt kórházas módosítójához adott be, de ez akkora zavart okozott, hogy szünetet rendeltek el. Végül Horváth új szavazást kért, és azt, hogy először Láng módosítójáról döntsenek, ezután viszont Horváth visszavonta saját javaslatát, miután az így értelmét vesztette. Ezért végül Karácsony eredeti feltételeit szavazta meg a közgyűlés. Ez volt Horváth kézzel írt módosítója:

 

 

Az atlétika vb helyszíneiként szolgáló Ferencváros és Csepel feltételeit egyébként elfogadta a kormány szerdán.

 

Miről volt még szó még?

 

Az ülésen kiderült, a képviselők időben leadták a vagyonnyilatkozatukat, míg a fővárosi közgyűlés frakciói is megalakultak.

 

A Fidesz-KDNP-t Láng Zsolt, a szocialistákét Horváth Csaba, a DK-ét Gy. Németh Erzsébet, a Momentumét Soproni Tamás, míg a Párbeszédét V. Naszályi Márta fogja vezetni.

 

A fideszes Láng Zsolt azt kérte, hogy a jövőben időben kapják meg a közgyűlésre való felkészüléshez szükséges anyagokat, most csak egy napuk volt felkészülni, de Gy. Németh Erzsébet ezt azzal hurrogta le, hogy az előző ciklusban is minden alkalommal volt olyan közgyűlés, ahol nem kapták meg időben az előterjesztéseket. Karácsony szerint igyekezni fognak mindent a jogszabályok szerint intézni.

 

Az egyik nagyobb vitát kiváltó kérdés a hajléktalanság kérdéséhez kapcsolódott. A fideszes politikusok kritizálták Karácsonyék azon előterjesztének egy pontját, amely hajléktalanokkal töltené fel az idősek otthonát a téli krízis időszakban. A kormánypártiak szerint megdöbbentő, hogy a már eleve hosszú várólistát szeretné Karácsony még hosszabbá tenni azzal, hogy hajléktalanokat is bevinne az idősek otthonába, ráadásul a hajléktalanok más típusú ellátást igényelnek, érveltek.

 

A fideszes Karsay Ferenc szerint jó irány, hogy a hajléktalanokkal megkülönböztetett figyelemmel foglalkozzanak, de szerinte ezzel egy külön rendszer foglalkozik, amihez kell a szükséges a megfelelő műszaki feltétel és a hozzáértő szakemberek. Ráadásul két olyan társadalmi réteg találkozik, ami „nem biztos, hogy jól együtt tud működni megfelelő szakszemélyzet hiányában”.

 

Az I. kerületet vezető párbeszéde V. Naszályi Márta szerint viszont a főváros régi adóssága ez az átfogó tervezet, tetszik neki, hogy nem hajléktalanellátásban gondolkodik, hanem emberekben. Horváth Csaba szerint is ez a helyes irány, a hajléktalanok „nem rémségek, eltüntetendő valamik”, ahogy szerinte a kormánypártiak gondolják, és lehet hogy éppen azért lettek otthontalanok, mert kilakoltatta őket valamelyik fideszes polgármester. Szerinte a szociális munkások el tudják dönteni majd, hogy kinek hogyan kell segítenie. Karácsony szerint pusztán arról szól a döntés, hogy felmérjék, hátha van szabad férőhely idős embereknek. 

 

Végül az előterjesztést csak a vitás ötös pont nélkül fogadta el az egyébként ellenzéki többségű közgyűlés.

 

 Miért nem 150 inkább a 250?

 

Szó volt egy parkolással kapcsolatos előterjesztésről, mely többek közt változtatna azon, milyen távolságban lehet kihelyezni a parkolóautomatákat. Jelenleg 75 méterenként kell legalább egy automata, és öt percen belül kell fizetni. A mostani javaslat ezt 250 méterre emelné, a várakozási időt pedig tíz percre.

 

A szocialista Tóth József azt akarta javasolni, hogy inkább csak 150 méteres körben legyenek parkolóautomaták, már csak az idős korosztály és a turisták miatt is, amit például a fideszes Láng Zsolt is támogatott volna. Utóbbi politikus hozzátette: a javaslat azon része, amely szerint mostantól csak száz százalékban önkormányzati cégek üzemeltethetik a parkolást, az törvénytelen, inkább kérjék meg az Országgyűlést, hogy módosítsák az erre vonatkozó törvényt. A főjegyző viszont úgy látta, rendben van a javaslat a törvényesség szempontjából.

 

Karácsony szerint az, hogy az automaták kihelyezésével kapcsolatban nagyobb mozgásteret biztosítanak, nincs kőbe vésve, a kerületek dönthetnek kisebb távolságról is. Így végül Tóth azt a kompromisszumos megoldást javasolta, kerüljön a módosításba az is, hogy felkérik az önkormányzatokat, hogy legyenek figyelemmel a parkolóautomaták kihelyezésekor az állampolgárok igényére.

 

Karácsonyékat a Terézvárost októberig vezető fideszes Hassay Zsófia azért is kritizálta, mert szerinte nem világos, hogy akkor mi lesz a parkolás egységesítésének hosszú távú koncepciója, a kerületeknél marad-e vagy a fővároshoz kerül ennek üzemeltetése. A főpolgármester szerint minél előbb szeretnék ezt kialakítani, és várja, hogy a kormánypártiak is álljanak elő hozzá javaslatokkal, vegyenek részt a szakmai vitákban.

 

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, ahol többek között klímavészhelyzetet hirdettek, is ott volt az Azonnali, itt olvashatjátok az erről szóló percről percre tudósítást.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás