+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. november 27. szerda, 13:36
Mit akartak a fideszesek belecsempészni Karácsony Gergely atlétikai vb megrendezéséhez állított feltételei közé? És melyik kormánypárti politikus volt az, aki örömmel nyomott igent a főpolgármester előterjesztésére? Az Azonnali a Fővárosi Közgyűlés első rendes ülésén járt.

Egyhangúan fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely feltételeit, amelyeket az atlétika vb megrendezéséhez támasztott. Emlékezetes: Karácsony többek között azt akarta, hogy öt év alatt ötvenmilliárd forintot fordítson a kormány a budapesti egészségügyre, ezekről itt írtunk részletesebben.

 

A közgyűlés kezdete előtt egyébként diákok demonstráltak a Városházánál azért, hogy mindenképp legyen Budapesten atlétika vb, ezt a DK azzal kommentálta: felháborító, hogy a Fidesz gyerekekkel kampányol a vb megrendezéséért, és ki fogják vizsgáltatni, ki utasította a klubokat, hogy kivezényeljék a gyerekeket.

 

A téma az ülésen is szóba jött, a fideszes Hassay Zsófia Karácsony Gergelytől azt kérdezte, lehetséges-e, hogy civilek, sportolók, atléták várnak bebocsátásra a Városháza előtt, főleg annak tükrében, hogy a főpolgármester nyitott városházát hirdetett. Karácsony nem értette a kérdést, szerinte mindenki bejöhet. Egyébként az Azonnali is beszélt a tüntetőkkel, akik azt mondták, nem kívánnak bemenni az épületbe. 

 

AZ OMINÓZUS TÜNTETŐK. FOTÓ: HUTTER MARIANNA / AZONNALI

 

Volt olyan fideszes, aki örömmel szavazta meg Karácsony feltételeit

 

A vb-ről szóló, hosszasan elhúzódó vitában a fideszes Láng Zsolt levelet olvasott fel, amelyet a Magyar Testnevelőtanárok Országos Egyesülete írt. Ez persze a megrendezés mellett állt ki, szerintük ez segítené, hogy a fiatalok megtapasztalják az ezzel járó közösségi élményt, ezáltal ők is aktív életmódra inspirálódjanak.

 

Láng ugyanakkor módosítást is adott be Karácsonyék javaslatához, ebben azt kéri, egyrészt a főváros is járuljon hozzá ötvenmilliárd forinttal a budapesti egészségügyhoz, ne csak a kormány, illetve hogy a főváros támogassa a Dél-Budára tervezett centrumkórház megépítését.

 

Karácsony szerint a pénzt a főváros nem magának kéri, hanem a kerületeknek. Ugyan szimpatikus logika szerinte, hogy egy forint mellé tegyenek ők is egy forintot, de ebben a formában ő nem támogatja, mert nem konzultált erről a kerületekkel, akiknek hozzá kéne tenni ezt a pluszpénzt.

 

A fideszes csepeli polgármester, Borbély Lénárd szerint nem helyes, hogy a kerületekre tolnák rá a plusz ötvenmilliárdot, ezt a fővárosnak kellene állnia. Terézváros momentumos polgármester, Soproni Tamás szerint ha december 31-ig nem foglalják kormányhatározatba, hogy elfogadják Karácsony feltételeit, akkor a Momentum Hadházy Ákossal együtt megkezdi a vb megtartásával kapcsolatos népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtést. (A Momentum ugye a budapesti olimpia megrendezéséről szóló népszavazással robbant be 2017-ben a köztudatba.)

 

Pikó András, az ellenzéki pártok által támogatott, magát függetlenként látó józsefvárosi polgármester feltételül szabná a mostani vb megrendezéséhez, hogy a jövőben mindenféle sportrendezvény, például olimpia megrendezési szándékáról legyen népszavazás. A szocialista zuglói kerületvezető, Horváth Csaba szerint a Fidesz majd megpróbál trükközni, ezért módosítást nyújtanak be, amely a feltételek közé emelné, hogy február végéig már különítsen el a kormány tízmilliárd forintot. „Ostoba beruházásnak” nevezte, hogy a prérire tervezzenek szuperkórházat, inkább a mostaniakat fejlesztenék, például a Szent Imre Kórházat vagy a Szent János Kórházat.

 

A XII. kerület fideszes vezetője, Pokorni Zoltán arról beszélt: érdekes hallgatni ezt a vitát, szerinte jó az előterjesztés, amit Karácsonyék tettek, szerinte bölcsen döntenek, ha támogatják azt, ő örömmel fogja tenni. Szerinte vége a kampánynak, a működtetés a fontos, ezért akár olyan kormánnyal is együtt kell működni, amivel nem értenek egyet. Azt viszont nem javasolja, hogy a dél-budai centrumkórházra szánt pénzből fejlesszék a János kórházat, szerinte több centrumkórház is elfér Budapesten.

 

A politikusok egyébként még több körön át vitáztak az egészségüggyel kapcsolatban, végül

 

a szavazáson káosz alakult ki.

 

Először ugyanis megszavazták a szoci Horváth Csaba kézzel írt módosítóját, amit a fideszes Láng Zsolt kórházas módosítójához adott be, de ez akkora zavart okozott, hogy szünetet rendeltek el. Végül Horváth új szavazást kért, és azt, hogy először Láng módosítójáról döntsenek, ezután viszont Horváth visszavonta saját javaslatát, miután az így értelmét vesztette. Ezért végül Karácsony eredeti feltételeit szavazta meg a közgyűlés. Ez volt Horváth kézzel írt módosítója:

 

 

Az atlétika vb helyszíneiként szolgáló Ferencváros és Csepel feltételeit egyébként elfogadta a kormány szerdán.

 

Miről volt még szó még?

 

Az ülésen kiderült, a képviselők időben leadták a vagyonnyilatkozatukat, míg a fővárosi közgyűlés frakciói is megalakultak.

 

A Fidesz-KDNP-t Láng Zsolt, a szocialistákét Horváth Csaba, a DK-ét Gy. Németh Erzsébet, a Momentumét Soproni Tamás, míg a Párbeszédét V. Naszályi Márta fogja vezetni.

 

A fideszes Láng Zsolt azt kérte, hogy a jövőben időben kapják meg a közgyűlésre való felkészüléshez szükséges anyagokat, most csak egy napuk volt felkészülni, de Gy. Németh Erzsébet ezt azzal hurrogta le, hogy az előző ciklusban is minden alkalommal volt olyan közgyűlés, ahol nem kapták meg időben az előterjesztéseket. Karácsony szerint igyekezni fognak mindent a jogszabályok szerint intézni.

 

Az egyik nagyobb vitát kiváltó kérdés a hajléktalanság kérdéséhez kapcsolódott. A fideszes politikusok kritizálták Karácsonyék azon előterjesztének egy pontját, amely hajléktalanokkal töltené fel az idősek otthonát a téli krízis időszakban. A kormánypártiak szerint megdöbbentő, hogy a már eleve hosszú várólistát szeretné Karácsony még hosszabbá tenni azzal, hogy hajléktalanokat is bevinne az idősek otthonába, ráadásul a hajléktalanok más típusú ellátást igényelnek, érveltek.

 

A fideszes Karsay Ferenc szerint jó irány, hogy a hajléktalanokkal megkülönböztetett figyelemmel foglalkozzanak, de szerinte ezzel egy külön rendszer foglalkozik, amihez kell a szükséges a megfelelő műszaki feltétel és a hozzáértő szakemberek. Ráadásul két olyan társadalmi réteg találkozik, ami „nem biztos, hogy jól együtt tud működni megfelelő szakszemélyzet hiányában”.

 

Az I. kerületet vezető párbeszéde V. Naszályi Márta szerint viszont a főváros régi adóssága ez az átfogó tervezet, tetszik neki, hogy nem hajléktalanellátásban gondolkodik, hanem emberekben. Horváth Csaba szerint is ez a helyes irány, a hajléktalanok „nem rémségek, eltüntetendő valamik”, ahogy szerinte a kormánypártiak gondolják, és lehet hogy éppen azért lettek otthontalanok, mert kilakoltatta őket valamelyik fideszes polgármester. Szerinte a szociális munkások el tudják dönteni majd, hogy kinek hogyan kell segítenie. Karácsony szerint pusztán arról szól a döntés, hogy felmérjék, hátha van szabad férőhely idős embereknek. 

 

Végül az előterjesztést csak a vitás ötös pont nélkül fogadta el az egyébként ellenzéki többségű közgyűlés.

 

 Miért nem 150 inkább a 250?

 

Szó volt egy parkolással kapcsolatos előterjesztésről, mely többek közt változtatna azon, milyen távolságban lehet kihelyezni a parkolóautomatákat. Jelenleg 75 méterenként kell legalább egy automata, és öt percen belül kell fizetni. A mostani javaslat ezt 250 méterre emelné, a várakozási időt pedig tíz percre.

 

A szocialista Tóth József azt akarta javasolni, hogy inkább csak 150 méteres körben legyenek parkolóautomaták, már csak az idős korosztály és a turisták miatt is, amit például a fideszes Láng Zsolt is támogatott volna. Utóbbi politikus hozzátette: a javaslat azon része, amely szerint mostantól csak száz százalékban önkormányzati cégek üzemeltethetik a parkolást, az törvénytelen, inkább kérjék meg az Országgyűlést, hogy módosítsák az erre vonatkozó törvényt. A főjegyző viszont úgy látta, rendben van a javaslat a törvényesség szempontjából.

 

Karácsony szerint az, hogy az automaták kihelyezésével kapcsolatban nagyobb mozgásteret biztosítanak, nincs kőbe vésve, a kerületek dönthetnek kisebb távolságról is. Így végül Tóth azt a kompromisszumos megoldást javasolta, kerüljön a módosításba az is, hogy felkérik az önkormányzatokat, hogy legyenek figyelemmel a parkolóautomaták kihelyezésekor az állampolgárok igényére.

 

Karácsonyékat a Terézvárost októberig vezető fideszes Hassay Zsófia azért is kritizálta, mert szerinte nem világos, hogy akkor mi lesz a parkolás egységesítésének hosszú távú koncepciója, a kerületeknél marad-e vagy a fővároshoz kerül ennek üzemeltetése. A főpolgármester szerint minél előbb szeretnék ezt kialakítani, és várja, hogy a kormánypártiak is álljanak elő hozzá javaslatokkal, vegyenek részt a szakmai vitákban.

 

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, ahol többek között klímavészhelyzetet hirdettek, is ott volt az Azonnali, itt olvashatjátok az erről szóló percről percre tudósítást.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás