+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 26. kedd, 18:54
Tudtak róla, hogy lőnek a határon, mégsem tettek semmit: harminc év után indul eljárás a kommunista rendszer vezetői ellen Csehországban.

A cseh rendőrségnek van egy olyan irodája, az ÚDV, ahol a kommunista rendszer idején elkövetett bűnöket vizsgálják. A szervezet most

 

büntetőeljárást indított három volt kommunista vezető ellen azért, mert tudtak arról, hogy a csehszlovák határon éles lőszerrel lőnek emberekre, de nem léptek közbe

 

– írja a cseh közrádió és az iDNES.cz.

 

A prágai belváros kerületi ügyésze, Jan Lelek szerint a most 97 éves Miloš Jakeš párttitkár (nyitóképünkön), a 95 éves Lubomír Štrougal korábbi miniszterelnök, illetve a 89 éves egykori belügyminiszter, Vratislav Vajnar megakadályozhatták volna hetvenes-nyolcvanas években, hogy a határőrök engedély nélkül rálőjenek a nyugati határt átlépni próbálókra.

 

Az ÚDV szerint 1976 és 1989 kilenc ember meghalt, hét pedig megsérült emiatt.

 

A ma is működő cseh kommunista párt jelenlegi elnöke, Vojtěch Filip szerint  téma csak gumicsont, amivel a jobboldali ellenzék el akarja terelni a figyelmet. A pártelnök szerint ugyanis a három egykori vezetőből kettőt már korábban is eljárás alá vontak, Štrougalt egy hasonló ügyben, de a nyomozást akkor lezárták. (A cseh kommunisták alelnöke egyébként azért keveredett botrányba nem is olyan rég, mivel szerinte az ország 1968-as megszállása nem is megszállás volt.)

 

Az idén harminc éves bársonyos forradalom óta egyébként több volt kommunista vezető is bíróság elé került, de csak egyet ítéltek el: Miroslav Stepán volt prágai kommunista első titkárt, akinek az 1988-1989-es prágai tüntetések résztvevői elleni kemény hatósági fellépések miatt kellett felelnie: 1990-ben négy évet kapott, de már 1991-ben szabadlábra került.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás