Eljárást indítanak egykori kommunista vezetők ellen Csehországban

Szerző: Pintér Bence
2019.11.26. 18:54

Tudtak róla, hogy lőnek a határon, mégsem tettek semmit: harminc év után indul eljárás a kommunista rendszer vezetői ellen Csehországban.

Eljárást indítanak egykori kommunista vezetők ellen Csehországban

A cseh rendőrségnek van egy olyan irodája, az ÚDV, ahol a kommunista rendszer idején elkövetett bűnöket vizsgálják. A szervezet most

büntetőeljárást indított három volt kommunista vezető ellen azért, mert tudtak arról, hogy a csehszlovák határon éles lőszerrel lőnek emberekre, de nem léptek közbe

– írja a cseh közrádió és az iDNES.cz.

A prágai belváros kerületi ügyésze, Jan Lelek szerint a most 97 éves Miloš Jakeš párttitkár (nyitóképünkön), a 95 éves Lubomír Štrougal korábbi miniszterelnök, illetve a 89 éves egykori belügyminiszter, Vratislav Vajnar megakadályozhatták volna hetvenes-nyolcvanas években, hogy a határőrök engedély nélkül rálőjenek a nyugati határt átlépni próbálókra.

Az ÚDV szerint 1976 és 1989 kilenc ember meghalt, hét pedig megsérült emiatt.

A ma is működő cseh kommunista párt jelenlegi elnöke, Vojtěch Filip szerint  téma csak gumicsont, amivel a jobboldali ellenzék el akarja terelni a figyelmet. A pártelnök szerint ugyanis a három egykori vezetőből kettőt már korábban is eljárás alá vontak, Štrougalt egy hasonló ügyben, de a nyomozást akkor lezárták. (A cseh kommunisták alelnöke egyébként azért keveredett botrányba nem is olyan rég, mivel szerinte az ország 1968-as megszállása nem is megszállás volt.)

Az idén harminc éves bársonyos forradalom óta egyébként több volt kommunista vezető is bíróság elé került, de csak egyet ítéltek el: Miroslav Stepán volt prágai kommunista első titkárt, akinek az 1988-1989-es prágai tüntetések résztvevői elleni kemény hatósági fellépések miatt kellett felelnie: 1990-ben négy évet kapott, de már 1991-ben szabadlábra került.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek