+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 26. kedd, 18:54
Tudtak róla, hogy lőnek a határon, mégsem tettek semmit: harminc év után indul eljárás a kommunista rendszer vezetői ellen Csehországban.

A cseh rendőrségnek van egy olyan irodája, az ÚDV, ahol a kommunista rendszer idején elkövetett bűnöket vizsgálják. A szervezet most

 

büntetőeljárást indított három volt kommunista vezető ellen azért, mert tudtak arról, hogy a csehszlovák határon éles lőszerrel lőnek emberekre, de nem léptek közbe

 

– írja a cseh közrádió és az iDNES.cz.

 

A prágai belváros kerületi ügyésze, Jan Lelek szerint a most 97 éves Miloš Jakeš párttitkár (nyitóképünkön), a 95 éves Lubomír Štrougal korábbi miniszterelnök, illetve a 89 éves egykori belügyminiszter, Vratislav Vajnar megakadályozhatták volna hetvenes-nyolcvanas években, hogy a határőrök engedély nélkül rálőjenek a nyugati határt átlépni próbálókra.

 

Az ÚDV szerint 1976 és 1989 kilenc ember meghalt, hét pedig megsérült emiatt.

 

A ma is működő cseh kommunista párt jelenlegi elnöke, Vojtěch Filip szerint  téma csak gumicsont, amivel a jobboldali ellenzék el akarja terelni a figyelmet. A pártelnök szerint ugyanis a három egykori vezetőből kettőt már korábban is eljárás alá vontak, Štrougalt egy hasonló ügyben, de a nyomozást akkor lezárták. (A cseh kommunisták alelnöke egyébként azért keveredett botrányba nem is olyan rég, mivel szerinte az ország 1968-as megszállása nem is megszállás volt.)

 

Az idén harminc éves bársonyos forradalom óta egyébként több volt kommunista vezető is bíróság elé került, de csak egyet ítéltek el: Miroslav Stepán volt prágai kommunista első titkárt, akinek az 1988-1989-es prágai tüntetések résztvevői elleni kemény hatósági fellépések miatt kellett felelnie: 1990-ben négy évet kapott, de már 1991-ben szabadlábra került.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás