+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 26. kedd, 18:54
Tudtak róla, hogy lőnek a határon, mégsem tettek semmit: harminc év után indul eljárás a kommunista rendszer vezetői ellen Csehországban.

A cseh rendőrségnek van egy olyan irodája, az ÚDV, ahol a kommunista rendszer idején elkövetett bűnöket vizsgálják. A szervezet most

 

büntetőeljárást indított három volt kommunista vezető ellen azért, mert tudtak arról, hogy a csehszlovák határon éles lőszerrel lőnek emberekre, de nem léptek közbe

 

– írja a cseh közrádió és az iDNES.cz.

 

A prágai belváros kerületi ügyésze, Jan Lelek szerint a most 97 éves Miloš Jakeš párttitkár (nyitóképünkön), a 95 éves Lubomír Štrougal korábbi miniszterelnök, illetve a 89 éves egykori belügyminiszter, Vratislav Vajnar megakadályozhatták volna hetvenes-nyolcvanas években, hogy a határőrök engedély nélkül rálőjenek a nyugati határt átlépni próbálókra.

 

Az ÚDV szerint 1976 és 1989 kilenc ember meghalt, hét pedig megsérült emiatt.

 

A ma is működő cseh kommunista párt jelenlegi elnöke, Vojtěch Filip szerint  téma csak gumicsont, amivel a jobboldali ellenzék el akarja terelni a figyelmet. A pártelnök szerint ugyanis a három egykori vezetőből kettőt már korábban is eljárás alá vontak, Štrougalt egy hasonló ügyben, de a nyomozást akkor lezárták. (A cseh kommunisták alelnöke egyébként azért keveredett botrányba nem is olyan rég, mivel szerinte az ország 1968-as megszállása nem is megszállás volt.)

 

Az idén harminc éves bársonyos forradalom óta egyébként több volt kommunista vezető is bíróság elé került, de csak egyet ítéltek el: Miroslav Stepán volt prágai kommunista első titkárt, akinek az 1988-1989-es prágai tüntetések résztvevői elleni kemény hatósági fellépések miatt kellett felelnie: 1990-ben négy évet kapott, de már 1991-ben szabadlábra került.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás