+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hegyi Gyula
2019. november 25. hétfő, 16:11
Horváth János a szó nemes értelmében konzervatív volt. Részben a történelem tette azzá. Szomorú, hogy a két dolog, amit az életben fontosnak tartott, a tudás és a jó szándék a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

A kilencvennyolc éves korában elhunyt Horváth Jánossal végképp elbúcsúzott az a magyar politikusi generáció, amely még a Horthy-korszakban kapcsolódott be a politikába, és annyi fájdalmas csalódás ellenére kitartott a közügyek mellett. Antifasiszta ellenállóként megjárta a Gestapo börtönét, 1945 után kisgazda képviselő lett, és két évvel később a Magyar Közösség perében több évre börtönbe került. 1951-ben szabadult, és 1956-ban nyugatra távozott.

 

Az amerikai Columbia Egyetemen közgazdász diplomát szerzett, a Butler University egyetemi tanára lett, céget alapított. 1992-ben republikánus jelöltként a képviselőházi választásokon is elindult, de a körzetet veterán demokrata ellenfele vitte el. Nem sokkal később hazatelepült, 1998 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselője volt.

 

Ezek persze csak adatok.

 

Horváth János egy végtelenül kedves, udvarias, sokat látott ember volt. Hat éven át,

 

1998 és 2004 között volt a képviselőtársam a magyar parlamentben, előbb én voltam ellenzékben, majd ő. De ez a változás semmit sem változtatott a kettőnk viszonyán.

 

Mindketten nemzetközi ügyekkel, főleg az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal foglalkoztunk, ami azokban az években szép nemzeti ügynek számított. Az akkor természetesnek számító, többpárti delegációkkal többször együtt utaztunk Brüsszelbe is. Szeretett beszélgetni velem, és ha belejött egy nemzetközi vagy közösségi téma taglalásába, olykor angolra váltott. Végül is ezen a nyelven lett közgazdászprofesszor.

 

De talán mégis inkább azért kezdett angolul beszélni, mert így végképp nem kellett a hazai pártzsargon közhelyeibe bonyolódnia. És nem bánta, ha a sivár pártkatonák nem értették a szavait. Amennyire visszaemlékszem,

 

minden frakcióból jóban volt azokkal, akiket mérsékelt és érdeklődő embernek látott, és kerülte a véresszájú demagógokat.

 

Amerikából nem csak szaktudást, hanem politikai kultúrát, a „bipartisan” mentalitást is hazahozta. (Ami sajnos ott is eltűnőben lett mostanában.)

 

Még a magyar parlament tagja voltam, amikor a CEU akkreditációjának ügyében szenvedélyesen nekiment frakciója álláspontjának. Fideszes társai a CEU-val szemben buta vádakat hoztak fel, és pozitív példaként különböző magyar egyetemekre hivatkoztak. Az USA-ban bevándorlóként diplomát és professzori stallumot szerző Horváth János azzal iskolázta le őket, hogy az egyetemek rangját nem a kormányok és parlamentek, hanem a nemzetközi tudományos közélet adja meg: és ebben nálunk a CEU vezet. Önálló véleményét mindig kimondta, a világlátott ember bölcsességével, de olykor jogos indulattal is.

 

Ma azt mondanánk, a szó nemes értelmében konzervatív volt. De részben a történelem tette azzá. Hiszen 1945-ben a Független Kisgazdapárt egyáltalán nem konzervatív, hanem nyugati értelemben centrista, a feudalizmus maradékaival is szakító párt volr. És hát diákkora mozgalma, a Soli Deo Gloria a maga korában az antifasiszta progresszió, sokak szemében a szocialisztikus gondolat egyik bázisának számított. Nem rajta múlott, hogy hazánkban 1945 és 1990 után is a jobboldalt jelentette az, aki nem a szervezett baloldalhoz tartozott.

 

Egyik utolsó interjújában azt mondta:

 

két dolgot tartott fontosnak az életben, a tudást és a jó szándékot. Szomorú belegondolni abba, hogy ez a két tulajdonság a mai magyar pártpolitikában inkább hátrány, de semmiképp sem követelmény.

 

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke, publicista, volt parlamenti és európai parlamenti képviselő. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás