+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 25. hétfő, 08:22
A nemzetközi szervezet felmérte, hol állnak az egyes EU-tagállamok a fenntarthatósági fejlődési célok elérésben, hazánk huszonegyedik az huszonnyolcból.

Komoly fejlődésre szorul az ENSZ által felállított tizenhét fenntarthatósági cél elérésében Magyarország, hazánk csupán a huszonegyedik helyen áll ezek tekintetében a huszonnyolc uniós tagállamból – mindez a nemzetközi szervezet a fenntarthatósági célok az Európai Unióban való eléréséről szóló éves jelentéséből derül ki.

 

A szegénység felszámolásában jól haladunk, az oktatás kérdésében csúszunk hátra

 

Magyarország a jelentés alapján még a tizenhét cél egyikét sem érte el teljesen, habár volt, amelyben jobban teljesített: a szegénység felszámolása, a jó munkalehetőségek és a gazdasági fejlődés biztosítása, valamint az egyenlőtlenségek csökkentése területén az ENSZ szerint csupán „kihívásokkal” állunk szemben, míg a fennmaradó céloknál már „komoly kihívásokról” beszélnek.

 

Mindenesetre a tizenhét cél közül a legtöbben Magyarország felfelé ívelő tendenciát mutat, a szegénység felszámolásában és a jó munkalehetőségek biztosításában az ENSZ szerint haladunk a fenntarthatósági célok elérése felé, de más területeken is „mérsékelten fejlődő” tendenciát könyveltek el. Például az egészség, a tiszta víz és a köztisztaság, az innováció és az infrastruktúra, valamint a fenntartható városok és közösségek elnevezésű pontokban is fejlődni tudtunk. Más területeken, többek között az élelmezés kérdésében, a nemek közötti egyenlőségben, a klímavédelemben, valamint a fenntartható és befogadó intézményekre vonatkozó pontok tekintetében stagnált Magyarország.

 

Egy terület volt, ahol kifejezett visszalépést könyvelhettünk el, mégpedig a minőségi oktatás biztosítása.

 

Ebben az ENSZ több szempontból is vizsgálja az oktatás helyzetét egy országban, vizsgálják például a PISA-teszteket, a felnőttképzések helyzetét, valamint a felsőoktatásban való részvételt is. Mindezek alapján viszont hazánk nagyon alulteljesített, itt nemhogy közeledtünk volna, hanem messzebb kerültünk a fenntarthatósági cél elérésétől.

 

ÍGY ÁLL MAGYARORSZÁG A FENNTARTHATÓSÁGI CÉLOKKAL. FORRÁS: ENSZ

 

Mindezek alapján Magyarország 65,1 pontot kapott a megszerezhető 100-ból a fenntarthatósági célok elérésében, ez pedig az Európai Unión belül a huszonegyedik helyre elég.

 

A régióból csak Romániát és Horvátországot előztük meg

 

Persze ennek önmagában semmi értelme nincs anélkül, hogy az adatokat össze ne hasonlíthatnánk a régió más országaival. Románia például 55,9 pontot kapott, ezzel utolsó előtti az EU-tagállamok sorában. Szlovákia csak minimálisan, 65,2 ponttal került elénk, ezzel ők a tizenkilencedikek, Lengyelország 66,1 ponttal a tizenhatodik.

 

Közép-Európában persze a legjobban Csehország húzott el, ők 71,8 pontjukkal már az egész EU-ban is a nyolcadikak

 

a fenntartható fejlődési célok elérésében, ráadásul a cseheknél szinte mind a tizenhét iránycél tekintetében felfelé mutató tendenciát láthatunk. 71,7 ponttal közvetlenül mögöttük végzett Szlovénia a kilencedik helyen, míg a 63,2 pontos Horvátország eggyel mögöttünk, a huszonkettedik helyen állt meg.

 

A legfenntarthatóbb ország ezúttal Dánia lett az EU-n belül, őket közvetlenül a svédek és a finnek követik, míg az utolsó helyen a szinte mind a tizenhét területen nagy kihívásokkal küszködő Ciprus végzett.

 

Az ENSZ még 2015-ös New York-i csúcstalálkozóján fogadta el az úgynevezett fenntartható fejlődési célokat főként a szegénység felszámolása, a klímavédelem, valamint az életminőség javítása érdekében, a fenti jelentés is ennek szellemében készült. Ha bővebben is szeretnél a célokról és azok lényegéről olvasni, akkor ide kattintva megteheted.

 

BORÍTÓKÉP: Az Emberi Erőforrások Minisztériumának központja Budapesten / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás