Nagyot nyertek Kurzék és a Zöldek Stájerországban

Szerző: Illés Gergő
2019.11.24. 19:03

Az elmúlt tizennégy évben legerősebb szocdemek és az Ibiza-botrány miatt megtépázott renoméjú szélsőjobbosok viszont nagyot zuhantak.

Nagyot nyertek Kurzék és a Zöldek Stájerországban

A szocdemek és az FPÖ összeomlott, míg a Sebastian Kurz-féle jobbközép és a Zöldek erősödtek meg a leginkább a Stájerországban most vasárnap tartott tartományi választásokon – írja a Der Standard osztrák lap.

Sebastian Kurz pártja, az ÖVP kereken 36 százalékkal végzett az élen az exit pollok szerint,

ez 7,6 százalékpontos erősödés a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest. A Zöldek 5,5 százalékponttal szereztek többet, mint 2015-ben, így 12,2 százalékon állnak. A választás nyertesei közé tartozik még a Grazban különösen erős kommunista KPÖ, ők majdnem két százalékpontot erősödve újra bekerültek a tartományi parlamentbe 6,1 százalékkal (hogy ők miért is ilyen erősek, arról itt írt bővebben Techet Péter), de örülhet a jobbliberális NEOS is, akinek 5,4 százalékos eredménye először ér majd tartományi parlamenti mandátumokat.

Tehát folytatódott a szeptemberi osztrák választásokon már megfigyelhető trend: míg a jobbközép és a Zöldek erősödni tudtak, a szociáldemokrata SPÖ és a szélsőjobbos Szabadságpárt jelentősen meggyengültek. Nem volt ez másképp Stájerországban sem: az SPÖ 2015-ben még a legtöbb szavazatot vitte haza a tartományban, most viszont 6,4 százalékot gyengülve 22,9 százalékra csúsztak vissza, ez körülbelül megfelel a párt szeptemberi választási eredményének is. Hiába szállt ki Heinz-Christian Strache a politikából, gyengült az Ibiza-botrány miatt megtépázott renoméjú szélsőjobbos Szabadságpárt is.

Messze ők bukták a legtöbbet, 9,4 százalékpontot, ez pedig idénre már csak 17,3 százalékot ért.

Ezzel persze a Kurz-féle ÖVP van a legkényelmesebb helyzetben, hiszen lényegében a Néppárt részvétele nélkül lehetetlen tartományi kormányt alakítani, a Néppártot csak úgy lehetne megkerülni, ha egy baloldali koalícióba még a Szabadságpártot is bevennék, erre pedig semmi esély nem mutatkozik. Ezzel ellentétben a Kurz-párt választhat az FPÖ-vel való együttműködés mellett, összeállíthat a szocdemekkel egy tartományi nagykoalíciót, de a Zöldekkel és a liberális NEOS-szal összeállva is kijön a kormánytöbbség – ezt már a Zöldek főtitkára már meg is lebegtette. Persze még mindenki óvatosan fogalmaz a felmerülő koalíciós lehetőségekkel kapcsolatban, hiszen még a végleges eredmények be sem futottak, ezért kisebb változások még történhetnek a szavazatarányokban.

A Zöldek az exit pollok után „történelmi eredményről” beszéltek, Werner Kogler, az ökopárt szóvivője kijelentette, a kétszámjegyű eredmény már csak azért is remek eredmény, mert Stájerország az osztrák Zöldek bölcsője.

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke természetesen nagyon örült, hogy pártja „tizennégy év után újra a legerősebb Stájerországban”.

A Zöldek erősödésén leginkább a szocdemek veszítettek nagyot, Pamela Rendi-Wagner pártelnök be is ismerte, hogy „fájdalmas eredmény” ez a párt számára.

A másik nagy vesztes FPÖ EP-képviselője, Harald Vilimsky szerint az eredmény „nem is olyan rossz”, elvégre meg tudták tartani a harmadik helyüket a tartományban. Norbert Hofer pártelnök „csalódott” volt az eredmények miatt, amelyeket az „Ibiza-botrány utóhatásainak” tart.

BORÍTÓKÉP: ÖVP / Zöldek (Facebook)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek