+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 24. vasárnap, 21:34
Ha az újraválasztott elnök normális országot akar, ahhoz a tisztelet is hozzátartozik az RMDSZ szerint. Hogy az autonómia hozzátartozik-e, azzal már óvatosabbak.

„Gratulálunk Johannisnak, nagy győzelem ez neki” – mondta Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő az Azonnalinak, mikor telefonon arra kértük, értékelje a romániai elnökválasztás eredményét, amelyen a hivatalban lévő nemzeti liberális párti (PNL) Klaus Johannis nagyarányú győzelmet aratott: az exit pollok szerint 66,5-33,5 arányban verte meg Viorica Dăncilă PSD-s exminiszterelnököt a második fordulóban.

 

Az RMDSZ-ben nagyjából erre számítottak, bár kicsit kisebb különbségre, tette hozzá Hegedüs Csilla.

 

Miért szavaztak ilyen kevesen a magyarok?

 

Az RMDSZ szóvivőjét arról is kérdeztük, hogy miért volt ilyen alacsony a választási részvétel a magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében, és köze lehet-e ennek ahhoz, hogy Tőkés László az érvénytelen szavazásra buzdított. Hegedüs azt mondta: számítottak erre, és szerinte nem Tőkés befolyásolta a magyarokat, hanem az, hogy Johannisnak nem volt üzenete az elmúlt öt évben a magyarok számára.

 

Bár 2014-ben a magyarok 85 százalékban rá szavaztak, öt év alatt egy március 15-i ünnepségre se ment el az államelnök

 

– emlékeztetett az RMDSZ-szóvivő, hozzátéve, hogy másfelől Dăncilă viszont az úzvölgyi eseményeket nem akarta megállítani idén májusban. (Az RMDSZ egyébként a szavazóik belátására bízta, kire szavaznak, Kelemen Hunor pártelnök viszont megmondta, hogy ő Johannisra húzza majd az X-et.)

 

Mit várnak Johannis második elnökségétől az RMDSZ-ben?

 

Hegedüs azt is elmondta: javulásra számítanak, ugyanis szerintük azért volt eddig ilyen visszafogott Johannis, mert szerette volna, hogy újraválasszák. Most, hogy ez megtörtént, nem lesz rajta ez a nyomás, ezért remélik, hogy határozottabb lesz. Ha tényleg normális országot akar Johannis, ahogy a kampányszlogenje szólt, akkor ahhoz a tisztelet is hozzátartozik Hegedüs szerint. 

 

És hozzátartozik-e az autonómia? – tettük fel a kérdést. 

 

„Az autonómia szótól a románok úgy futnak, mint ördög a szenteltvíztől”

 

– mondta erre Hegedüs Csilla (ezt Traian Băsescu épp friss interjújában demonstrálta az Azonnalinak). A szóvivő szerint ha decentralizációnak nevezik, akkor talán lehet előrelépés, de a következő elnöki ciklusban akkor sem számít ilyesmire.

 

Johannis arról beszélt a győzelmi beszédében, hogy a demokratikus pártok többségét akarja összehozni. Megkérdeztük az RMDSZ-t, hogy megszólítva érzik-e magukat. Mint Hegedüs elmondta, ők már eddig is együttműködtek, hiszen segítettek megbuktatni a PSD-kormányt. Johannis mostani győzelme pedig nagy nyereség a nemzeti liberális PNL-nek, ami szerinte azért fontos, mert jövőre önkormányzati, majd év végén parlamenti választások is lesznek, aminek a végén ha sikerül egy jobbközép parlamenti többséget összehozni, akkor végre négy évig nyugi lenne.

 

Ki kinek a testvére?

 

Johannis pártjának, a PNL-nek az EP képviselője, Rareș Bogdan vasárnap egy olyan videót tett közzé, amelyben kéri a „magyar testvéreket”, hogy menjenek el szavazni. Ez azért is érdekes, mert a korábbi tévés műsorvezetőt többször elmeszelte az ottani médiatanács magyarellenes uszítás miatt.

 

Megkérdeztük Hegedüs Csillát, hogy mit szól Bogdan szavazásra való buzdításához. Azt mondta:

 

„Nem tudom, kikről beszélt, úgy tudom, Rareș Bogdannak nincsen magyar testvére.”

 

FOTÓ: Hegedüs Csilla / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás