Most hogy Johannist újraválasztották, legyen határozottabb! – mondja az RMDSZ

Szerző: Bakó Bea
2019.11.24. 21:34

Ha az újraválasztott elnök normális országot akar, ahhoz a tisztelet is hozzátartozik az RMDSZ szerint. Hogy az autonómia hozzátartozik-e, azzal már óvatosabbak.

Most hogy Johannist újraválasztották, legyen határozottabb! – mondja az RMDSZ

„Gratulálunk Johannisnak, nagy győzelem ez neki” – mondta Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő az Azonnalinak, mikor telefonon arra kértük, értékelje a romániai elnökválasztás eredményét, amelyen a hivatalban lévő nemzeti liberális párti (PNL) Klaus Johannis nagyarányú győzelmet aratott: az exit pollok szerint 66,5-33,5 arányban verte meg Viorica Dăncilă PSD-s exminiszterelnököt a második fordulóban.

Az RMDSZ-ben nagyjából erre számítottak, bár kicsit kisebb különbségre, tette hozzá Hegedüs Csilla.

Miért szavaztak ilyen kevesen a magyarok?

Az RMDSZ szóvivőjét arról is kérdeztük, hogy miért volt ilyen alacsony a választási részvétel a magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében, és köze lehet-e ennek ahhoz, hogy Tőkés László az érvénytelen szavazásra buzdított. Hegedüs azt mondta: számítottak erre, és szerinte nem Tőkés befolyásolta a magyarokat, hanem az, hogy Johannisnak nem volt üzenete az elmúlt öt évben a magyarok számára.

Bár 2014-ben a magyarok 85 százalékban rá szavaztak, öt év alatt egy március 15-i ünnepségre se ment el az államelnök

– emlékeztetett az RMDSZ-szóvivő, hozzátéve, hogy másfelől Dăncilă viszont az úzvölgyi eseményeket nem akarta megállítani idén májusban. (Az RMDSZ egyébként a szavazóik belátására bízta, kire szavaznak, Kelemen Hunor pártelnök viszont megmondta, hogy ő Johannisra húzza majd az X-et.)

Mit várnak Johannis második elnökségétől az RMDSZ-ben?

Hegedüs azt is elmondta: javulásra számítanak, ugyanis szerintük azért volt eddig ilyen visszafogott Johannis, mert szerette volna, hogy újraválasszák. Most, hogy ez megtörtént, nem lesz rajta ez a nyomás, ezért remélik, hogy határozottabb lesz. Ha tényleg normális országot akar Johannis, ahogy a kampányszlogenje szólt, akkor ahhoz a tisztelet is hozzátartozik Hegedüs szerint. 

És hozzátartozik-e az autonómia? – tettük fel a kérdést. 

„Az autonómia szótól a románok úgy futnak, mint ördög a szenteltvíztől”

– mondta erre Hegedüs Csilla (ezt Traian Băsescu épp friss interjújában demonstrálta az Azonnalinak). A szóvivő szerint ha decentralizációnak nevezik, akkor talán lehet előrelépés, de a következő elnöki ciklusban akkor sem számít ilyesmire.

Johannis arról beszélt a győzelmi beszédében, hogy a demokratikus pártok többségét akarja összehozni. Megkérdeztük az RMDSZ-t, hogy megszólítva érzik-e magukat. Mint Hegedüs elmondta, ők már eddig is együttműködtek, hiszen segítettek megbuktatni a PSD-kormányt. Johannis mostani győzelme pedig nagy nyereség a nemzeti liberális PNL-nek, ami szerinte azért fontos, mert jövőre önkormányzati, majd év végén parlamenti választások is lesznek, aminek a végén ha sikerül egy jobbközép parlamenti többséget összehozni, akkor végre négy évig nyugi lenne.

Ki kinek a testvére?

Johannis pártjának, a PNL-nek az EP képviselője, Rareș Bogdan vasárnap egy olyan videót tett közzé, amelyben kéri a „magyar testvéreket”, hogy menjenek el szavazni. Ez azért is érdekes, mert a korábbi tévés műsorvezetőt többször elmeszelte az ottani médiatanács magyarellenes uszítás miatt.

Megkérdeztük Hegedüs Csillát, hogy mit szól Bogdan szavazásra való buzdításához. Azt mondta:

„Nem tudom, kikről beszélt, úgy tudom, Rareș Bogdannak nincsen magyar testvére.”

FOTÓ: Hegedüs Csilla / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek