+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 23. szombat, 19:20
Több mint fél éve van felfüggesztve a Fidesz néppárti tagsága, de Orbán Viktorékat ez nem különösebben izgatja. Az Európai Néppárt azonban még mindig nem tud dönteni. Talán világosabb és egyértelműbb lenne, ha nem zárnák ki a Fideszt: elvégre a Néppárt a Fidesz nélkül is a jobboldali opportunizmus és gerinctelenség társasága maradna.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kilenc évnyi Fidesz-uralom kellett ahhoz, hogy egy Juncker-ellenes plakáton annyira bedühödjön az Európai Néppárt, hogy végül mégse zárja ki soraiból a Fideszt. Az egyre súlytalanabb holland vagy skandináv konzervatívok támogatnák a Fidesz kiebrudálását, de a Néppárt egy jelentős része nem sokban különbözik ideológiailag a Fidesztől: a Forza Italiától a szlovén vagy horvát konzervatívokig sokan nagyon is hasonló nézeteket vallanak.

 

De a döntő persze nem ez az ideológiai vita lesz, ugyanis

 

az Európai Néppártnak eddig se volt se szellemisége, se eszmeisége – hanem csak a németek szava.

 

Amennyire az Európai Unió mára német hegemón terület lett, az Európai Néppárt mindig is az volt: gyakorlatilag az történt mindig, amit a CDU/CSU akart. A CDU/CSU pedig általában azt akarta, ami a német gazdaságnak kedvez. Csak emlékeztetőül: ezért rúgták fel a szolidaritást egykoron a görögökkel, majd ezért szorgalmaztak kelet-európai szolidaritást a vendégmunkásnak szánt menekültekkel, és ezért nem szólnak semmit se Orbán ellen – ugyanis a német tőke érdekein kívül a német kereszténydemokráciát nem vezérli semmi sem. Az Európai Néppárt pedig az összes európai pártcsalád közül a legnémetebb (szoros versenyben rögtön a Zöldek jönnek, ahol a német ökopárt a CDU/CSU néppárti szerepénél is nagyobb befolyással bír).

 

Azaz amikor az a kérdés merül fel, hogy bent marad-e a Fidesz a Néppártban, nagyon kedves és naiv próbálkozás a kereszténydemokrácia és a konzervativizmus mibenlétéről okoskodni – de hát úgysem ez lesz a döntő. A döntő az lesz, hogy a bölcsek – azaz három bukott politikus – leülnek, felettük ott áll a CDU/CSU, és

 

szépen kockáspapíron kiszámolják, hogy a Fidesz nélkül a közeli és távoli jövőben Magyyarországról nem kevesebb, hanem egyszerűen nulla mandátumra számíthatnak majd

 

(elvégre a magyar konzervativizmus és a fideszárvák mai napig nem tudtak egy ötszázalékos jobboldali pártot sem talpra állítani, talán éppen azért, mert ez a fideszárva-narratíva a Simicska-média egykori néhány dolgozóján kívül egy nem létező társadalmi csoportot jelent).

 

Márpedig az Európai Néppárt tagjai közül kevés tud ennyi mandátumot kipréselni még egy alapvetően kicsi országból is, mint a Fidesz. Azaz nem lesz nagy vita, ha majd azt kell megvizsgálni, a Fidesz kizárásával vagy pár súlytalan benelux és skandináv konzervatív lelépésével veszítenek-e többet.

 

A másik nagyon fontos elvi és eszmei kérdés, amit minden európai értelemben vett kereszténydemokratának a Fidesz kapcsán fel kell tennie, az a német tőke,

 

különösen a német autógyárak – úgy is, mint Európa szellemi és erkölcsi talapzatainak – kérdése lesz. Mi éri meg a német tőkének?

 

Ha a magyar kormánypártot, amely minden eddigi magyar kormánynál nagyobb mértékben támogatja őt, és amellyel teljes mértékben meg van elégedve a német vállalkozói szféra, kizárják, és ezzel a Fidesz esetleg még németellenessé válhat, mint a PiS? (Ne feledjük: a PiS nem azért nincs az Európai Néppártban, mert radikálisabb, mint a Fidesz, hanem mert kevésbé korruptabb, kevésbé németpártibb és sokkal szociálisabb, azaz az európai konzervativizmusba nem illik bele.) Itt se lesz nehéz osztani, szorozni.

 

Mondhat Donald Tusk nagyon szép beszédet az Európai Néppárt elnökeként, ő egy súlytalan figura, aki éppen azért maradt a súlytalan európai színtéren, mert otthon már semmi esélye nem lenne: pártját, a neoliberális-szegényellenes Polgári Platformot a választásokon el is verte a szociálkonzervatív PiS.

 

Azonban tényleg nem is nagyon értem: miért kéne kizárni egy opportunista és gerinctelen pártot az opportunista és gerinctelen pártok európai pártcsaládjából? Persze, tudom, a magyarországi provinciális balliberális közeg kedvenc mantrája szól az európai értelemben vett konzervativizmusról, meg hogy majd Merkel biztos megment minket, csak hát szólok:

 

európai értelemben vett konzervativizmus Európában sincs. A Fidesz pontosan ott van, ahova tartozik.

 

Változást meg – amint a történelemben mindig is – eleve ne jobboldalról várjunk.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás