Miért kéne kizárni egy gerinctelen pártot a gerinctelen pártok európai pártcsaládjából?

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2019.11.23. 19:20

Több mint fél éve van felfüggesztve a Fidesz néppárti tagsága, de Orbán Viktorékat ez nem különösebben izgatja. Az Európai Néppárt azonban még mindig nem tud dönteni. Talán világosabb és egyértelműbb lenne, ha nem zárnák ki a Fideszt: elvégre a Néppárt a Fidesz nélkül is a jobboldali opportunizmus és gerinctelenség társasága maradna.

Miért kéne kizárni egy gerinctelen pártot a gerinctelen pártok európai pártcsaládjából?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Kilenc évnyi Fidesz-uralom kellett ahhoz, hogy egy Juncker-ellenes plakáton annyira bedühödjön az Európai Néppárt, hogy végül mégse zárja ki soraiból a Fideszt. Az egyre súlytalanabb holland vagy skandináv konzervatívok támogatnák a Fidesz kiebrudálását, de a Néppárt egy jelentős része nem sokban különbözik ideológiailag a Fidesztől: a Forza Italiától a szlovén vagy horvát konzervatívokig sokan nagyon is hasonló nézeteket vallanak.

De a döntő persze nem ez az ideológiai vita lesz, ugyanis

az Európai Néppártnak eddig se volt se szellemisége, se eszmeisége – hanem csak a németek szava.

Amennyire az Európai Unió mára német hegemón terület lett, az Európai Néppárt mindig is az volt: gyakorlatilag az történt mindig, amit a CDU/CSU akart. A CDU/CSU pedig általában azt akarta, ami a német gazdaságnak kedvez. Csak emlékeztetőül: ezért rúgták fel a szolidaritást egykoron a görögökkel, majd ezért szorgalmaztak kelet-európai szolidaritást a vendégmunkásnak szánt menekültekkel, és ezért nem szólnak semmit se Orbán ellen – ugyanis a német tőke érdekein kívül a német kereszténydemokráciát nem vezérli semmi sem. Az Európai Néppárt pedig az összes európai pártcsalád közül a legnémetebb (szoros versenyben rögtön a Zöldek jönnek, ahol a német ökopárt a CDU/CSU néppárti szerepénél is nagyobb befolyással bír).

Azaz amikor az a kérdés merül fel, hogy bent marad-e a Fidesz a Néppártban, nagyon kedves és naiv próbálkozás a kereszténydemokrácia és a konzervativizmus mibenlétéről okoskodni – de hát úgysem ez lesz a döntő. A döntő az lesz, hogy a bölcsek – azaz három bukott politikus – leülnek, felettük ott áll a CDU/CSU, és

szépen kockáspapíron kiszámolják, hogy a Fidesz nélkül a közeli és távoli jövőben Magyyarországról nem kevesebb, hanem egyszerűen nulla mandátumra számíthatnak majd

(elvégre a magyar konzervativizmus és a fideszárvák mai napig nem tudtak egy ötszázalékos jobboldali pártot sem talpra állítani, talán éppen azért, mert ez a fideszárva-narratíva a Simicska-média egykori néhány dolgozóján kívül egy nem létező társadalmi csoportot jelent).

Márpedig az Európai Néppárt tagjai közül kevés tud ennyi mandátumot kipréselni még egy alapvetően kicsi országból is, mint a Fidesz. Azaz nem lesz nagy vita, ha majd azt kell megvizsgálni, a Fidesz kizárásával vagy pár súlytalan benelux és skandináv konzervatív lelépésével veszítenek-e többet.

A másik nagyon fontos elvi és eszmei kérdés, amit minden európai értelemben vett kereszténydemokratának a Fidesz kapcsán fel kell tennie, az a német tőke,

különösen a német autógyárak – úgy is, mint Európa szellemi és erkölcsi talapzatainak – kérdése lesz. Mi éri meg a német tőkének?

Ha a magyar kormánypártot, amely minden eddigi magyar kormánynál nagyobb mértékben támogatja őt, és amellyel teljes mértékben meg van elégedve a német vállalkozói szféra, kizárják, és ezzel a Fidesz esetleg még németellenessé válhat, mint a PiS? (Ne feledjük: a PiS nem azért nincs az Európai Néppártban, mert radikálisabb, mint a Fidesz, hanem mert kevésbé korruptabb, kevésbé németpártibb és sokkal szociálisabb, azaz az európai konzervativizmusba nem illik bele.) Itt se lesz nehéz osztani, szorozni.

Mondhat Donald Tusk nagyon szép beszédet az Európai Néppárt elnökeként, ő egy súlytalan figura, aki éppen azért maradt a súlytalan európai színtéren, mert otthon már semmi esélye nem lenne: pártját, a neoliberális-szegényellenes Polgári Platformot a választásokon el is verte a szociálkonzervatív PiS.

Azonban tényleg nem is nagyon értem: miért kéne kizárni egy opportunista és gerinctelen pártot az opportunista és gerinctelen pártok európai pártcsaládjából? Persze, tudom, a magyarországi provinciális balliberális közeg kedvenc mantrája szól az európai értelemben vett konzervativizmusról, meg hogy majd Merkel biztos megment minket, csak hát szólok:

európai értelemben vett konzervativizmus Európában sincs. A Fidesz pontosan ott van, ahova tartozik.

Változást meg – amint a történelemben mindig is – eleve ne jobboldalról várjunk.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek