+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 23. szombat, 17:45
Egy kerekesszékes utas állítja: többször nem voltak hajlandók lifttel leszállítani a gépről, hiába kérte, sőt, azt is letagadták, hogy lenne a reptérnek liftje.

Ha szoktál online repülőjegyet venni, akkor biztos feltűnt, hogy rendszerint van egy rubrika, ahol bejelölheted, hogy van-e szükséged speciális segítségre. Ez a mozgássérültek gépre való fel- és lejuttatását takarja, ami normális esetben a nyitóképen is látható liftszerű szerkezettel történik, amit úgy hívnak, hogy ambulift.

 

Angliában élő olvasónk viszont arról írt nekünk: a kolozsvári repülőtéren közel sem magától értetődő, hogy ha bejelöli valaki azt a bizonyos rubrikát, akkor ki is mennek érte az ambulifttel. Mint írta, ő egy autoimmun betegség miatt kényszerült kerekesszékbe, és kezelésre jár rendszeresen Kolozsvárra a Wizz Air London Lutonból induló járatával, azonban az utazásai többnyire rémálommá váltak a leszállás után, ugyanis többször az ambulift helyett a reptér két munkatársa jelent meg, hogy egy, a fedélzeten használatos kerekesszékben vigyék le a lépcsőn a gépről.

 

Ez nemcsak megalázó, de borzasztó balesetveszélyes, ő ilyenkor mindig attól retteg, hogy leejtik a lépcsőn, és már az utazásai előtt rettentően feszült emiatt – írta olvasónk, aki, mikor először arról érdeklődött a reptér munkatársaitól, miért nem az ambuliftben szállítják le a gépről, azt válaszolták, hogy nincs ilyenje a reptérnek. Elmondása szerint

 

az utóbbi egy évben háromszor utazott oda-vissza (ami összesen hat be- és kiszállást jelent), és ebből összesen egyszer használhatta az ambuliftet.

 

Második útja alkalmával, idén októberben le is fotózta a szerkezetet a kolozsvári reptéren, amiről akkor már elmondása szerint felváltva mondták azt neki a reptér dolgozói, hogy nincs, vagy nem működik. Ez alkalommal panaszt nyújtott be a repülőtér ügyfélszolgálatán, ami után a visszaúton megkapta az ambuliftet (ez volt az a bizonyos egyetlen sikeres alkalom).

 

Olvasónknak az volt a benyomása, hogy akkor használták a berendezést először,

 

mivel minden vadiújnak tűnt benne, és a reptér munkatársa elég bizonytalanul kezelte a szerkezetet.

 

Ráadásul a reklamáció hatása sem tartott túl hosszú ideig, mert egy hónappal később, november közepén már ismét megtagadták tőle, hogy a lifttel szálljon le a gépről. Panaszára pedig a repülőtér információs pultjánál azt közölték, hogy nincs is ilyen liftjük (amivel ugye beszállt már egy hónappal korábban). Ezúttal a Wizz Airnél is panaszt tett, és úgy döntött, hogy a nyilvánossághoz fordul. 

 

Megkerestük a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőteret és a Wizz Air romániai sajtósát is, hogy megtudjuk, van-e ambuliftje a reptérnek, és ha van, miért nem használják, illetve, hogy más panaszok is érkeztek-e ezzel kapcsolatban.

 

A kolozsvári reptér sajtósa az írta nekünk, hogy van ambuliftjük, és eddig még nem volt olyan eset, hogy valaki kérte volna, és ne bocsátották volna a rendelkezésére,

 

és ők egyébként tiszteletben tartják a fogyatékkal élők jogait, és a rendelkezésükre bocsátják az ambuliftet, ha kérik. Azt is hangsúlyozták, hogy betartják a fogyatékkal élők jogaira és biztonságára vonatkozó uniós szabályokat.

 

A feloldhatatlannak látszó ellentétre egyelőre a Wizz Airtől sem kaptunk magyarázatot. Ismételt érdeklődésünkre a légitársaság romániai sajtósa későbbre ígért tájékoztatást.

 

FRISSÍTÉS (november 25. 11.20): A Wizz Air hétfő délelőtt válaszolt, bár a konkrét esetről sokat nem mondtak. Egy általános szöveget küldtek, miszerint az utasoknak a foglalásnál kell jelezniük, hogy igényelnek-e speciális segítséget (nem mintha olvasónk a konkrét esetben nem jelezte volna ezt előre), de bátorítják arra az utasokat, hogy szóljanak a Wizz Airnek, ha ez nem ment simán, valamint elnézést kértek minden kellemetlenségért.

 

A román nyelvű levelezéshez köszönöm a segítséget Antal Róbert Istvánnak. 

 

NYITÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás