+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. november 21. csütörtök, 18:45
Szerdán és csütörtökön Zágrábban tartott kongresszust az Európai Néppárt. A jobbközép pártcsaládban a Fidesz fel van függesztve az illiberális intézkedései miatt, ezért a rendezvényen sem volt jelen. Megkérdeztük a kongresszuson összegyűlt delegáltakat: hiányzik-e nekik a Fidesz, és mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket. Videó.

Az RMDSZ, a KDNP és a magyarellenességéről ismert Traian Băsescu volt román államelnök is kiállt a Fidesz mellett, mikor az Azonnali arról kérdezte őket: hiányzik-e nekik a Fidesz a Néppárt zágrábi kongresszusáról, amelyen a magyar kormánypárt azért nem vett részt, mert illiberális intézkedéseik miatt fel vannak függesztve, így sem felszólalni, sem szavazni nem tudtak volna.

 

„Speciális kapcsolatom van az önök miniszterelnökével. Nem mondhatom neki azt, hogy Viktor, menj ki a Néppártból!”

 

– mondta széles mosollyal az Azonnali kérdésére Traian Băsescu volt román államelnök, akitől némileg meglepő ez a kijelentés annak fényében, hogy szerinte nemcsak, hogy a Tiszáig tart Románia, de korábban a Fideszt Sztálinhoz is hasonlította. (Bővebb interjúnk Băsescuval a hétvégén lesz olvasható az Azonnalin.) A Fidesszel és hátországával kiváló kapcsolatot ápoló Janez Janša SDS-es szlovén exminiszterelnök is támogatólag nyilatkozott, bár főleg azért, mert a Fidesz az egyik legerősebb nemzeti párt a Néppártban, rendre a legjobban szerepel a nemzeti parlamenti választásokon.

 

Nem meglepő, hogy Orbán mellett foglaltak állást az RMDSZ-esek is. Vincze Lóránt EP-képviselő reménykedik benne, hogy Orbánék hamarosan ismét teljes jogú tagok lesznek, a párt örök medveügyi illetékese, a Hargita Megyei Tanácsot elnöklő Borboly Csaba pedig úgy érzi: a Fidesz akkor is jelen van, amikor valójában nincs. Hiányzott a Fidesz a KDNP-s Nacsa Lőrincnek is, aki EP-képviselő párttársával ellentétben érdemben szóba állt az Azonnalival.

 

A Néppárt Orbán-kritikus szárnyából litván és szlovák delegáltakkal beszélgettünk, valamint igen diplomatikusan nyilatkozott David McAllister, az EP külügyi bizottságának német CDU-s elnöke és Esther De Lange újonnan megválasztott holland néppárti alelnök is. 

 

Voltak, akik azt hozták fel, hogy a fideszesek 1989-ben még harcoltak a szabadságért, most pedig belemennek az oroszok játszmáiba,

 

de a CEU-törvényt is emlegették, mikor arról kérdeztük őket: min kéne változtatnia a Fidesznek, hogy ismét teljes jogú Néppárt-tag lehessen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás