+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. november 21. csütörtök, 18:45
Szerdán és csütörtökön Zágrábban tartott kongresszust az Európai Néppárt. A jobbközép pártcsaládban a Fidesz fel van függesztve az illiberális intézkedései miatt, ezért a rendezvényen sem volt jelen. Megkérdeztük a kongresszuson összegyűlt delegáltakat: hiányzik-e nekik a Fidesz, és mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket. Videó.

Az RMDSZ, a KDNP és a magyarellenességéről ismert Traian Băsescu volt román államelnök is kiállt a Fidesz mellett, mikor az Azonnali arról kérdezte őket: hiányzik-e nekik a Fidesz a Néppárt zágrábi kongresszusáról, amelyen a magyar kormánypárt azért nem vett részt, mert illiberális intézkedéseik miatt fel vannak függesztve, így sem felszólalni, sem szavazni nem tudtak volna.

 

„Speciális kapcsolatom van az önök miniszterelnökével. Nem mondhatom neki azt, hogy Viktor, menj ki a Néppártból!”

 

– mondta széles mosollyal az Azonnali kérdésére Traian Băsescu volt román államelnök, akitől némileg meglepő ez a kijelentés annak fényében, hogy szerinte nemcsak, hogy a Tiszáig tart Románia, de korábban a Fideszt Sztálinhoz is hasonlította. (Bővebb interjúnk Băsescuval a hétvégén lesz olvasható az Azonnalin.) A Fidesszel és hátországával kiváló kapcsolatot ápoló Janez Janša SDS-es szlovén exminiszterelnök is támogatólag nyilatkozott, bár főleg azért, mert a Fidesz az egyik legerősebb nemzeti párt a Néppártban, rendre a legjobban szerepel a nemzeti parlamenti választásokon.

 

Nem meglepő, hogy Orbán mellett foglaltak állást az RMDSZ-esek is. Vincze Lóránt EP-képviselő reménykedik benne, hogy Orbánék hamarosan ismét teljes jogú tagok lesznek, a párt örök medveügyi illetékese, a Hargita Megyei Tanácsot elnöklő Borboly Csaba pedig úgy érzi: a Fidesz akkor is jelen van, amikor valójában nincs. Hiányzott a Fidesz a KDNP-s Nacsa Lőrincnek is, aki EP-képviselő párttársával ellentétben érdemben szóba állt az Azonnalival.

 

A Néppárt Orbán-kritikus szárnyából litván és szlovák delegáltakkal beszélgettünk, valamint igen diplomatikusan nyilatkozott David McAllister, az EP külügyi bizottságának német CDU-s elnöke és Esther De Lange újonnan megválasztott holland néppárti alelnök is. 

 

Voltak, akik azt hozták fel, hogy a fideszesek 1989-ben még harcoltak a szabadságért, most pedig belemennek az oroszok játszmáiba,

 

de a CEU-törvényt is emlegették, mikor arról kérdeztük őket: min kéne változtatnia a Fidesznek, hogy ismét teljes jogú Néppárt-tag lehessen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás