+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. november 21. csütörtök, 18:45
Szerdán és csütörtökön Zágrábban tartott kongresszust az Európai Néppárt. A jobbközép pártcsaládban a Fidesz fel van függesztve az illiberális intézkedései miatt, ezért a rendezvényen sem volt jelen. Megkérdeztük a kongresszuson összegyűlt delegáltakat: hiányzik-e nekik a Fidesz, és mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket. Videó.

Az RMDSZ, a KDNP és a magyarellenességéről ismert Traian Băsescu volt román államelnök is kiállt a Fidesz mellett, mikor az Azonnali arról kérdezte őket: hiányzik-e nekik a Fidesz a Néppárt zágrábi kongresszusáról, amelyen a magyar kormánypárt azért nem vett részt, mert illiberális intézkedéseik miatt fel vannak függesztve, így sem felszólalni, sem szavazni nem tudtak volna.

 

„Speciális kapcsolatom van az önök miniszterelnökével. Nem mondhatom neki azt, hogy Viktor, menj ki a Néppártból!”

 

– mondta széles mosollyal az Azonnali kérdésére Traian Băsescu volt román államelnök, akitől némileg meglepő ez a kijelentés annak fényében, hogy szerinte nemcsak, hogy a Tiszáig tart Románia, de korábban a Fideszt Sztálinhoz is hasonlította. (Bővebb interjúnk Băsescuval a hétvégén lesz olvasható az Azonnalin.) A Fidesszel és hátországával kiváló kapcsolatot ápoló Janez Janša SDS-es szlovén exminiszterelnök is támogatólag nyilatkozott, bár főleg azért, mert a Fidesz az egyik legerősebb nemzeti párt a Néppártban, rendre a legjobban szerepel a nemzeti parlamenti választásokon.

 

Nem meglepő, hogy Orbán mellett foglaltak állást az RMDSZ-esek is. Vincze Lóránt EP-képviselő reménykedik benne, hogy Orbánék hamarosan ismét teljes jogú tagok lesznek, a párt örök medveügyi illetékese, a Hargita Megyei Tanácsot elnöklő Borboly Csaba pedig úgy érzi: a Fidesz akkor is jelen van, amikor valójában nincs. Hiányzott a Fidesz a KDNP-s Nacsa Lőrincnek is, aki EP-képviselő párttársával ellentétben érdemben szóba állt az Azonnalival.

 

A Néppárt Orbán-kritikus szárnyából litván és szlovák delegáltakkal beszélgettünk, valamint igen diplomatikusan nyilatkozott David McAllister, az EP külügyi bizottságának német CDU-s elnöke és Esther De Lange újonnan megválasztott holland néppárti alelnök is. 

 

Voltak, akik azt hozták fel, hogy a fideszesek 1989-ben még harcoltak a szabadságért, most pedig belemennek az oroszok játszmáiba,

 

de a CEU-törvényt is emlegették, mikor arról kérdeztük őket: min kéne változtatnia a Fidesznek, hogy ismét teljes jogú Néppárt-tag lehessen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás