+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. november 21. csütörtök, 18:45
Szerdán és csütörtökön Zágrábban tartott kongresszust az Európai Néppárt. A jobbközép pártcsaládban a Fidesz fel van függesztve az illiberális intézkedései miatt, ezért a rendezvényen sem volt jelen. Megkérdeztük a kongresszuson összegyűlt delegáltakat: hiányzik-e nekik a Fidesz, és mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket. Videó.

Az RMDSZ, a KDNP és a magyarellenességéről ismert Traian Băsescu volt román államelnök is kiállt a Fidesz mellett, mikor az Azonnali arról kérdezte őket: hiányzik-e nekik a Fidesz a Néppárt zágrábi kongresszusáról, amelyen a magyar kormánypárt azért nem vett részt, mert illiberális intézkedéseik miatt fel vannak függesztve, így sem felszólalni, sem szavazni nem tudtak volna.

 

„Speciális kapcsolatom van az önök miniszterelnökével. Nem mondhatom neki azt, hogy Viktor, menj ki a Néppártból!”

 

– mondta széles mosollyal az Azonnali kérdésére Traian Băsescu volt román államelnök, akitől némileg meglepő ez a kijelentés annak fényében, hogy szerinte nemcsak, hogy a Tiszáig tart Románia, de korábban a Fideszt Sztálinhoz is hasonlította. (Bővebb interjúnk Băsescuval a hétvégén lesz olvasható az Azonnalin.) A Fidesszel és hátországával kiváló kapcsolatot ápoló Janez Janša SDS-es szlovén exminiszterelnök is támogatólag nyilatkozott, bár főleg azért, mert a Fidesz az egyik legerősebb nemzeti párt a Néppártban, rendre a legjobban szerepel a nemzeti parlamenti választásokon.

 

Nem meglepő, hogy Orbán mellett foglaltak állást az RMDSZ-esek is. Vincze Lóránt EP-képviselő reménykedik benne, hogy Orbánék hamarosan ismét teljes jogú tagok lesznek, a párt örök medveügyi illetékese, a Hargita Megyei Tanácsot elnöklő Borboly Csaba pedig úgy érzi: a Fidesz akkor is jelen van, amikor valójában nincs. Hiányzott a Fidesz a KDNP-s Nacsa Lőrincnek is, aki EP-képviselő párttársával ellentétben érdemben szóba állt az Azonnalival.

 

A Néppárt Orbán-kritikus szárnyából litván és szlovák delegáltakkal beszélgettünk, valamint igen diplomatikusan nyilatkozott David McAllister, az EP külügyi bizottságának német CDU-s elnöke és Esther De Lange újonnan megválasztott holland néppárti alelnök is. 

 

Voltak, akik azt hozták fel, hogy a fideszesek 1989-ben még harcoltak a szabadságért, most pedig belemennek az oroszok játszmáiba,

 

de a CEU-törvényt is emlegették, mikor arról kérdeztük őket: min kéne változtatnia a Fidesznek, hogy ismét teljes jogú Néppárt-tag lehessen.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás