+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 21. csütörtök, 08:09
A Twitter után a Google is lép: teljes betiltás helyett a politikai hirdetések targetálását limitálják.

A Google platformjain az USA-ban január hatodikától, az EU-ban és az Egyesült Királyságban pedig még idéntől szűkül a politikai hirdetések célzásának lehetősége – írja a Politico a cég alelnökének blogposztja alapján. Ez azt jelenti, hogy a Google-ön és például a YouTube-on

 

csak kor, nem, és irányítószám alapján lehet majd célozni a hirdetéseket,

 

az ennél személyesebb információk alapján – tehát mondjuk politikai elköteleződés, vagy korábbi szavazási preferenciák alapján – többé nem. Viszont a hirdetők továbbra is elhelyezhetnek hirdetéseket adott cikkek, illetve videók mellé.

 

A jövő évben esedékes amerikai elnökválasztás miatt egyre komolyabb figyelem fordul a nagy techcégeknél futó politikai hirdetésekre: Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője korábban azzal védte meg döntésüket, hogy ezeket nagyjából semmilyen szempontból nem szabályozzák, hogy ezzel védik a szólásszabadságot.

 

A Twitter minden reklámot betiltott, a Facebbok gondolkozik

 

Eközben a Twitter vezetője, Jack Dorsey október végén bejelentette, hogy felületükön ejtenek minden politikai jellegű hirdetést november 22-től világszerte. „Abban hiszünk, hogy azt, hogy a politikai üzenetek elérjenek a polgárokig, kiérdemelni, és nem megvásárolni kell” – írta Dorsey, aki a felsorolt érvekben többször is odaszúrt a Facebook vezetőjének.

 

A 2020-as amerikai választás nyomán nyilván rengeteg reklámpénzt költenének el politikusok, politikai kampányok a közösségi oldalakon. A kampányban várhatóan akár hatmilliárd dollárt is elkölthetnek hirdetésekre, ebből

 

a becslések szerint 1,6 milliárd dollár mehet digitálisan terjesztett videókra, aminek nagy részét a Google és a Facebook kapná.

 

A Twitter és a Google lépéseit két oldalról is kritizálják: Donald Trump és a republikánusok szerint a konzervatívokat akarják elhallgattatni, a demokrata oldalon viszont épp arról beszélnek, hogy a Google új rendszere annak kedvez, akinek sok pénze van, miközben az alulról szerveződő mozgalmak, kevesebb pénzzel rendelkező jelöltek rosszul járnak. Ez utóbbira a Twitter vezetője azt írta: láttunk már jó pár olyan alulról szerveződő mozgalmat, ami anélkül lett sikeres, hogy politikai hirdetésekre költöttek volna.

 

A nagy kérdés, hogy mit lép mindezek után a Facebook,

 

de a hírek szerint ők is a targetálás korlátozásán gondolkoznak.

 

FOTÓ: H. Michael Karshis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás