+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 22. péntek, 14:31
Az ellenzékiek viszont szinte egységesen gondolják, hogy a kormányfő túl régóta politizál már, derül ki az IDEA Intézetnek az Azonnali megbízásából készített közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-KDNP szavazóinak 22 százaléka értett egyet azzal a felvetéssel, miszerint Orbán Viktor túl régóta van már a magyar politikában és inkább változásra lenne szükség – derül ki az IDEA Intézet által az Azonnali számára készített közvélemény-kutatásból.

 

A kutatás eredményei szerint az ellenzéki szavazók nem meglepő módon szinte teljes mértékben úgy gondolják, hogy Orbán túl régóta politizál már: ezzel 90 százalék értett egyet, 5 százalék ellenezte, míg további 5 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni. 

 

A Fidesz-KDNP szavazói között is van egy 22 százalékos réteg, akik szerint itt az ideje a változásnak, és Orbán túl régóta van már jelen a közéletben.

 

Persze a többséget a fideszesek között nem ők alkotják: a kormánypárti szavazók 56 százalékának nincs problémája a kormányfő immár három évtizedes politikai tevékenységével. További 16 százalék nem akart válaszolni a kérdésre, 6 százaléknyi kormánypárti pedig nem tudott választ adni.

 

A számokból az látszik Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint, hogy 

 

„van a Fidesznek mintegy ötödnyi kifejezetten peremszavazója,

 

akinek az, ami ma Orbán Viktor, már egy kicsit sok”.

 

A pártpreferencia nélküli, vagy bizonytalan szavazók 77 százaléka szerint is túl régóta van már Orbán a politikában, 2 százalék viszont ezzel közülük nem értett egyet.

 

 

Érdekességeket mutatnak még az egyes pártokra lebontott adatok is: itt a fentebb is említett fideszeseken felül még egy párt van, amely szavazóinak többségének nincs gondja azzal, hogy Orbán milyen régóta politizál már.

 

A Mi Hazánk-szavazók 45 százaléka szerint itt az ideje az Orbán utáni változásnak, 47 százalékuk viszont ezzel nem értett egyet.

 

A többi ellenzéki pártnál egyedül az MSZP és az LMP szavazói esetében szorult 90 százalék alá azok aránya, akik szerint a miniszterelnök politikai karrierje túl hosszúra nyúlik, de köztük is szinte kimutathatatlan azok aránya, akik ezzel nem értenek egyet.

 

 

 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. október 29. és október 31. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás