+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 22. péntek, 14:31
Az ellenzékiek viszont szinte egységesen gondolják, hogy a kormányfő túl régóta politizál már, derül ki az IDEA Intézetnek az Azonnali megbízásából készített közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-KDNP szavazóinak 22 százaléka értett egyet azzal a felvetéssel, miszerint Orbán Viktor túl régóta van már a magyar politikában és inkább változásra lenne szükség – derül ki az IDEA Intézet által az Azonnali számára készített közvélemény-kutatásból.

 

A kutatás eredményei szerint az ellenzéki szavazók nem meglepő módon szinte teljes mértékben úgy gondolják, hogy Orbán túl régóta politizál már: ezzel 90 százalék értett egyet, 5 százalék ellenezte, míg további 5 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni. 

 

A Fidesz-KDNP szavazói között is van egy 22 százalékos réteg, akik szerint itt az ideje a változásnak, és Orbán túl régóta van már jelen a közéletben.

 

Persze a többséget a fideszesek között nem ők alkotják: a kormánypárti szavazók 56 százalékának nincs problémája a kormányfő immár három évtizedes politikai tevékenységével. További 16 százalék nem akart válaszolni a kérdésre, 6 százaléknyi kormánypárti pedig nem tudott választ adni.

 

A számokból az látszik Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint, hogy 

 

„van a Fidesznek mintegy ötödnyi kifejezetten peremszavazója,

 

akinek az, ami ma Orbán Viktor, már egy kicsit sok”.

 

A pártpreferencia nélküli, vagy bizonytalan szavazók 77 százaléka szerint is túl régóta van már Orbán a politikában, 2 százalék viszont ezzel közülük nem értett egyet.

 

 

Érdekességeket mutatnak még az egyes pártokra lebontott adatok is: itt a fentebb is említett fideszeseken felül még egy párt van, amely szavazóinak többségének nincs gondja azzal, hogy Orbán milyen régóta politizál már.

 

A Mi Hazánk-szavazók 45 százaléka szerint itt az ideje az Orbán utáni változásnak, 47 százalékuk viszont ezzel nem értett egyet.

 

A többi ellenzéki pártnál egyedül az MSZP és az LMP szavazói esetében szorult 90 százalék alá azok aránya, akik szerint a miniszterelnök politikai karrierje túl hosszúra nyúlik, de köztük is szinte kimutathatatlan azok aránya, akik ezzel nem értenek egyet.

 

 

 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. október 29. és október 31. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás