Orban a nevem, de eloszlatom a kételyeket: Ludovic Orban

Szerző: Illés Gergő
2019.11.21. 18:04

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán.

Orban a nevem, de eloszlatom a kételyeket: Ludovic Orban

Mosolyogva tudatta Ludovic Orban újdonsült jobboldali román miniszterelnök az EPP zágrábi kongresszusán a többi néppárti delegálttal, hogy véletlenül se keverjék össze a jövőben magyar kollégájával, Orbán Viktorral.

A román Nemzeti Liberális Pártot vezető Orban csütörtökön mondott beszédet Zágrábban, melyben támogatásáról biztosította az Európai Néppárt erőit, és megnyugtatta a jobbközép pártcsalád vezetését: többek között az erdélyi magyar RMDSZ-szel együtt a csoportosulás továbbra is számíthat Románia támogatására. Eközben a Néppártból felfüggesztett Fideszt bár meghívták Zágrábba, az nem ment el, igaz, felfüggesztve a kongresszuson az elnökség személyéről nem szavazhattak volna.

„Engedjék meg, hogy elmondjak valamit magamról. A nevem: Orban. De hogy eloszlassam a kételyeket: a nevem Ludovic Orban”

– mondta az új román kormányfő széles mosollyal a száján. A kis csipkelődés annyira tetszett a néppárti delegáltaknak, hogy Orban nagy tapsot is kapott érte a teremben.

„Biztosak lehetnek benne, hogy a román elnökválasztás után Románia az európai család szilárd tagja lesz” – fogalmazott Orban. Hozzátette, ennek letéteményese nemcsak Klaus Johannis elnök lesz majd – akit minden bizonnyal újraválasztanak a román elnökválasztás második fordulójában most vasárnap –, hanem a nagyjából egyéves mandátummal rendelkező kormány is. Ez egyébként nem koalíciós kormány, hanem csak a PNL-ből áll, melyet a parlamentben több párt is támogat alkalmaként. Orban

külön kiemelte a PNL mellett a „magyar kisebbségi párt” RMDSZ-t, valamint Traian Băsescu magyargyűlölő volt román államelnök Népi Mozgalom Pártját, a PMP-t:

ők a PNL mellett szintén az EPP tagjai, de ezen felül a román kormányt támogatja még hátulról a liberális kispárt ALDE, a progresszív-liberális USR-PLUS-szövetség, valamint pár képviselő a szocdem-szakadár, Victor Ponta-féle Pro Romania pártból.

Emlékeztetőül: az előző, szociáldemokrata román kormányt még november elején buktatták meg a bukaresti parlamentben, ezzel megbukott Viorica Dăncilă exkormányfő is. Az ő helyét vette át az immár jobboldali Ludovic Orban. Ennek pedig volt egy fontos nemzetközi vonatkozása is: ezzel már nem a szociáldemokraták jelölhették a következő román európai biztost, hanem Orbanék voltak erre jogosultak, a közlekedési portfólióért felelős Adina-Ioana Văleant el is fogadta az EP közlekedési szakbizottsága múlt héten.

Orbannak zágrábi beszédében ezzel kapcsolatban is volt egy megmosolyogtató kiszólása: bár elmondta, örül neki, hogy májusban is az EPP-tagpártok kapták a legtöbb szavazatot az EP-választáson, mikor megszámolták a biztosokat, „igazságtalan helyzetet” fedeztek fel. „A szocialistáknak tíz, az EPP-nek kilenc biztosuk volt” eredetileg a Bizottságban. „Ezért Romániában úgy döntöttünk, hogy nem fogadjuk el ezt az igazságtalan helyzetet...

azt akartuk, hogy az EPP-nek is többsége legyen a Bizottságban, ezért leváltottuk a szocialista kormányt egy néppártira”

– dicsekedett Orban, így már több a néppárti biztos, mint a szoci. A kormányfő hozzátette: „ez a mi szerény hozzájárulásunk ehhez a kitűnő Bizottsághoz”.

A romániai elnökválasztás vasárnapi második fordulóját az Azonnali Bukarestből tudósítja majd, tartsatok velünk!

BORÍTÓKÉP: EPP / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek