Kickstarteren gyűjtenek, hogy híresebbek legyenek a magyar borok

Szerző: Bukovics Martin
2019.11.19. 14:37

Értelmes állami bormarketing hosszú évek óta nincs Magyarországon, ezt a tevékenységet inkább a borászatok és lelkes borrajongók végzik. Most két világjáró borszakíró adna ki magyar borkalauzt angolul, ehhez kérik a közösség segítségét.

Kickstarteren gyűjtenek, hogy híresebbek legyenek a magyar borok

Miközben az Agrárminisztérium hétfőn bemutatott egy közpénzből készült, teljesen használhatatlan, online eleve el sem érhető, ritka vastag könyvet a magyar borokról, a világjáró borszakértők alkotta Exotic Wine Travel saját és közösségi finanszírozásból egy borturistáknak szánt angol nyelvű kalauzt készül kiadni Magyarországról. A két szakíró, Charine Tan és Matthew Horkey ezzel a negyedik boros tematikájú könyvük kiadására készülnek, ami mostantól elő is jegyezhető már a Kickstarteren. A borturistáknak, a kezdő és a haladó borrajongóknak egyaránt hasznos kalauz a legjobb magyar borokat és borászatokat ismerteti.

A kötet több praktikus szempontból közelíti meg a magyar bor témáját. Bemutatják Magyarország 6 borrégióját és 22 borvidékét. A történelmi áttekintésen túl az éghajlati jellemzők, a földrajzi adottságok, a főbb fajták és a meghatározó borászati stílusok is fontos szerepet kapnak, és ami talán a turisták számára a legfontosabb:

kalauzt kínálnak a magyar boros címkék értelmezéséhez, mi több, a „hogyan ejtsük a magyar neveket?” kérdést is megválaszolják.

A borajánlások, kóstolási jegyzetek és ételpárosítási javaslatok mellett pedig kitérnek arra is, hogy egyáltalán hol érdemes magyar bort vásárolni. A könyv megírásában a magyar bor olyan szakértői is szerepet vállaltak, mint Elizabeth Gabay Master of Wine és az egyik legismertebb magyar borkritikus, az angol nyelvű Wine Sofát és a Pécsi Borozót szerkesztő Ercsey Dániel.

Matthew Horkey így fogalmaz arról, miért tartja izgalmasnak a témát: „Magyarországon közel 65 ezer hektáron művelnek szőlőt, az őshonos fajták száma eléri a negyvenet, az egyedi borstílusoknak se szeri, se száma, kezdve a történelmi jelentőségű bikavértől a világ egyik legelső dűlőbesorolási rendszerét felállító (és azt egyes befolyásos termelők eltérő érdekei miatt azóta se használó – a szerk.) Tokajjal bezárólag, vagyis minden borrajongó megtalálhatja az ízlésének megfelelő, kiváló borokat.”

„Az Exotic Wine Travel kalauzok megírásakor mindig az a cél lebeg a szemünk előtt, hogy időt és pénzt takarítsunk meg a borrajongóknak és turistáknak azáltal, hogy segítünk lerövidíteni vagy egyenesen átugrani azt a szakaszt, amikor vaktában keresik az ízlésüknek megfelelő borokat. Olyan könyvet akarunk a kezükbe adni, amilyen nekünk is jól jött volna, amikor először utaztunk egy-egy bortermelő országba” – mondja Charine Tan.

A mostanában a vulkanikus borokra rákattanó John Szabo kanadai Master Sommelier, könyvszerző a következőket nyilatkozta, ami egyben óriási kritikaként fogható fel az eddigi állami bormarketingköltések iránt is: „Magyarország az egyik utolsó olyan nagy hagyományú bortermelő ország Európában, amely még nem kapta meg a méltó nemzetközi elismerést. A magyar bort dicső történelme, őshonos fajtái és a borászati stílusok gazdag tárháza feljogosítaná arra, hogy szélesebb körben ismerjék.”

A Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide már előrendelhető a Kickstarteren, és jövőre kerül forgalomba az Amazonon.

CÍMLAPFOTÓ: hungarianwines.eu

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek