+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 19. kedd, 19:40
Ez a legmagasabb Európában: Franciaország 3, Ausztria 5 százalékos adót vezetett be korábban.

Franciaország és Ausztria után Csehország is digitális adót veti ki a nagy techóriásokra, ráadásul nem is kicsit:

 

hétszázalékos adót kell fizetnie az olyan nagy cégeknek, mint az Amazon, a Google, az Apple vagy a Facebook,

 

vagyis pontosan az olyan cégek, amelyek világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 100 millió koronát (1,3 milliárd forintot) Csehországban – írja a Prague Morning.

 

A hétszázalékos adókulcs a legmagasabb az EU-ban: Franciaországban 3, Ausztriában 5 százalékos adót vetettek ki idén a techóriásokra, miután EU-s szinten nem sikerült szabályozni az elképzelést. A cseh kormány ötmilliárd koronás (63 milliárd forintos) bevételt vár az intézkedéstől 2020-tól kezdve.

 

Alena Schillerová cseh gazdasági miniszter szerint nem fair, hogy ezek a cégek profitot termelnek Csehországban, de egyáltalán nem fizetnek ennek megfelelő mértékű adót helyben, ami hátrányos a helyi, kisebb cégeknek, amelyek fizetnek adót. Ilyen például a Csehországban népszerű kereső, a Seznam.cz, ami jelezte is: üdvözli a kormány lépését.

 

A minisztert elmondása szerint az ügyet szeretnék nemzetközi, EU-s és OECD-szinten rendezni, de ez lassan halad, ezért lépték meg egyelőre saját hatáskörben az adó bevezetését. A harminchat országot tömörítő OECD egyébként épp múlt hónapban mutatta be saját digitálisadó-tervezetét, ami nemcsak a techóriásokra vonatkozna, hanem luxustermékek gyártóira és az autógyártókra is – ráadásul jövő januárban már be is akarják vezetni. A cél az, hogy a globálissá váló cégek ne ússzák meg az adózást úgy, ahogy egy csomó cég teszi, például azzal, hogy az alacsony vállalati adókulccsal dolgozó Írországból működteti európai tevékenységét.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás