Hétszázalékos adót vet ki a techóriásokra Csehország

Szerző: Pintér Bence
2019.11.19. 19:40

Ez a legmagasabb Európában: Franciaország 3, Ausztria 5 százalékos adót vezetett be korábban.

Hétszázalékos adót vet ki a techóriásokra Csehország

Franciaország és Ausztria után Csehország is digitális adót veti ki a nagy techóriásokra, ráadásul nem is kicsit:

hétszázalékos adót kell fizetnie az olyan nagy cégeknek, mint az Amazon, a Google, az Apple vagy a Facebook,

vagyis pontosan az olyan cégek, amelyek világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 100 millió koronát (1,3 milliárd forintot) Csehországban – írja a Prague Morning.

A hétszázalékos adókulcs a legmagasabb az EU-ban: Franciaországban 3, Ausztriában 5 százalékos adót vetettek ki idén a techóriásokra, miután EU-s szinten nem sikerült szabályozni az elképzelést. A cseh kormány ötmilliárd koronás (63 milliárd forintos) bevételt vár az intézkedéstől 2020-tól kezdve.

Alena Schillerová cseh gazdasági miniszter szerint nem fair, hogy ezek a cégek profitot termelnek Csehországban, de egyáltalán nem fizetnek ennek megfelelő mértékű adót helyben, ami hátrányos a helyi, kisebb cégeknek, amelyek fizetnek adót. Ilyen például a Csehországban népszerű kereső, a Seznam.cz, ami jelezte is: üdvözli a kormány lépését.

A minisztert elmondása szerint az ügyet szeretnék nemzetközi, EU-s és OECD-szinten rendezni, de ez lassan halad, ezért lépték meg egyelőre saját hatáskörben az adó bevezetését. A harminchat országot tömörítő OECD egyébként épp múlt hónapban mutatta be saját digitálisadó-tervezetét, ami nemcsak a techóriásokra vonatkozna, hanem luxustermékek gyártóira és az autógyártókra is – ráadásul jövő januárban már be is akarják vezetni. A cél az, hogy a globálissá váló cégek ne ússzák meg az adózást úgy, ahogy egy csomó cég teszi, például azzal, hogy az alacsony vállalati adókulccsal dolgozó Írországból működteti európai tevékenységét.

FOTÓ: Pxhere

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek