Európa legeladósodottabb népe a liechtensteini

Szerző: Techet Péter
2019.11.19. 07:16

Az átlag liechtensteini háztartás eladósodottsága meghaladja a kétszázezer eurót, amivel GDP-arányosan a kontinens leggazdagabb országa számít egyben a legeladósodottabb társadalomnak is.

Európa legeladósodottabb népe a liechtensteini

A héten hozta nyilvánosságra az alpesi hercegség a tavalyi pénzügyi jelentését, amiből kiderül: tavaly meghaladta háztartásonként a 230 ezer svájci frankot (azaz 210 ezer eurót, ami ma 70 millió forint) a magánadósság. Ezzel Liechtensteinben

a nemzeti össztermék (GDP) 136 százalékát teszi ki a háztartások adósságállománya.

Ez kiugróan magas a többi európai országhoz képest. Ausztriában vagy Németországban a háztartások adósságállománya a GDP alig felét teszi ki, az európai országok közül csak Hollandiában, Svájcban és Norvégiában magasabb a GDP-nél a háztartások eladósodottságának aránya – azaz ez azt is mutaja, hogy mindez nem jelenti sem az adott ország, sem a társadalom anyagi problémáit. Inkább azt látni, hogy minél szegényebb egy társadalom, annál kisebb az eladósodottság mértéke.

A liechtensteini pénzügyi felügyelet (FMA) is azt emelte ki: noha oda kell figyelni a növekvő eladósodottságra, „az alacsony adók és magas fizetések miatt jelentős mozgásterük“ marad azért a polgároknak, akik – a gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság és magas bérezés miatt – „biztosan tervezhetnek“.

FOTÓ: Vaduz várkastélya, Flickr.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek