+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 18. hétfő, 11:57
Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Egyetlen képviselői helyet sem szerzett az ellenzék a belarusz parlament alsóházában a vasárnap tartott parlamenti választásokon – írja a Deutsche Welle orosz nyelvű kiadása.

 

Többpártrendszer van: amelyik támogatja a kormányt, még indulhat is

 

Belarusz lényegében Európa utolsó diktatúrájának, Aljakszandr Lukasenka, az ország elnöke pedig a kontinens „utolsó diktátorának” számít – utóbbi fogalmat Guido Westerwelle német liberális külügyminiszter mondta róla még 2012-ben. Lukasenka az akkori német külügyminiszternek adott válaszában pár szóban megfogalmazta a belarusz rendszer lényegét, mikor úgy fogalmazott,

 

„jobb diktátornak lenni, mint buzinak”.

 

Westerwelle Németország első nyíltan meleg minisztere volt 2016-os halála előtt.

 

Szóval: Belaruszban nem szabadok, nem tiszták és nem egyenlőek a választások, a 2016-ban tartott voksoláson pedig már az is komoly fegyverténynek számított, hogy két, valóban ellenzéki képviselő beülhetett az alsóházba. A két eddigi ellenzékit, Anna Kanopackaját és Jelena Anyiszimet idén már rajthoz állni sem hagyták a hatóságok, így Belaruszban újra ellenzéki képviselők nélkül maradt a 110 fős törvényhozás – nem mintha eddig a kormánytöbbséget veszélyeztette volna a két ellenzéki parlamenti munkája.

 

Persze a belarusz választásokon sem csak egy párt indul.

 

Az emberek szabadon választhatnak a rendszer részét képező politikai csoportosulások közül:

 

így szerzett képviselői helyeket a Belarusz Hazafias Párt, a Munka és Igazság Köztársasági Pártja, a Liberális Demokrata Párt, és a Belaja Rusz szövetség is. A pártokban egy a közös: egytől egyik támogatják a lukasenkai irányvonalat, így túlságosan nagy ellenállásra egyiküktől sem kell számítani.

 

A független megfigyelők szerint több, mint 700 választási visszaélés volt, a hatóságok szerint egy sem

 

A választásokon 6,8 millió szavazópolgár járulhatott az urnákhoz, ők a „győztes mindent visz” rendszer szerint szavazhattak: vagyis az ország 110 szavazókörzetéből az juthatott be a parlamentbe, aki az adott körzetben a legtöbb szavazatot kapta. Többek között így került be a parlamentbe a volt információs miniszteren és a volt törökországi belarusz nagyköveten kívül a Miss Belarus szépségverseny győztese, Marija Vasziljevics is.

 

LUKASENKA ARCKÉPÉVEL ELLÁTOTT BÉLYEG 1996-BÓL

 

A hatóságok szerint a részvételi arány rendkívül magas, 77 százalékos volt, de független megfigyelők szerint ennél jóval csekélyebb érdeklődés kísérte a voksolást. A megfigyelők továbbá eddig 731 választási jogsértést jelentettek be – miután a hivatalos szervek egyetlen jogsértést sem jelentettek, a megfigyelők a választási csalásokról és az egyéb visszaélésekről szóló információkat a PVBY.org nevű honlapjukon összegezték. Ahhoz, hogy egy szavazókörben ne kelljen második fordulót tartani, legalább ötven százalékos részvételre van szükség.

 

Egyes szavazókörökben történtek persze extrémebb esetek is: a minszki 99. számú választókörzet 286. szavazókörzetében

 

egy választási megfigyelő a szavazatok újraszámlálását követelte, ezután a rendőrség letartóztatta.

 

Egy másik megfigyelő egy olyan videófelvételt tett közzé, melyen Bresztben hamis szavazatokat tömködnek a szavazóurnába, ezt követően a hatóságok a választási bizottság egyetértésével az ő akkreditációját visszavonták.

 

Egy belarusz ellenzéki még a választás előtt arról beszélt a bécsi Die Presse minszki tudósítójának, hogy a választóurnákba rendre már szombaton belerakják az előre kitöltött szavazólapokat, így a nemzetközi megfigyelők vasárnap már csak ritkán látnak furcsa dolgokat. Az országban az egyetemisták, a katonaság tagjai, valamint a bebörtönzöttek kötelező jelleggel már hétköznap le kell, szavazzanak – a Pressének nyilatkozó ellenzéki elmondása szerint az ő köreikben végül tízszer annyi voksot számoltak össze az egyik általa megfigyelt szavazókörben, mint ahányat ő számolt. Mikor kihívta a rendőrséget, a kiérkező rendőrök megtagadták, hogy befogadják a feljelentést, majd megfenyegették őt: ha még egyszer kihívja őket, baja lesz. A visszaéléseket a független megfigyelők honlapján (belarusz nyelven) itt lehet böngészni.

 

Persze Lukasenka sem ragaszkodik a hatalomhoz

 

Így bár ellenzéki képviselő a belarusz parlamentbe nem jutott, Aljakszandr Lukasenka elnök szerint márpedig őt is le lehet váltani, ha ezt akarják a választók.

 

„Megígértem, hogy nem fogom körmömszakadáig ragaszkodni az ülésemhez. Higgyék el, nem ez a legkényelmesebb ülés”

 

– panaszolta az elnök, aki mellesleg folyamatosan táncol kelet és nyugat között az elmúlt pár hónapban: szeptemberben mi is megírtuk, hogy a belarusz miniszterelnök egy titokban kitárgyalt, minden eddiginél mélyebb, és az ország szuverenitását potenciálisan csorbító jövőbeli integrációról írt alá megállapodást Oroszországgal. Csupán egy nappal ezután Lukasenko bejelentette: újranyitják Minszkben az amerikai nagykövetséget, és ezentúl az Egyesült Államokkal is szoros partneri kapcsolatot terveznek kiépíteni.

 

Belarusz kötéltánca kelet és nyugat között a 2014-es ukrán válságot követően indult meg, mikor Minszk lépett elő közvetítői szerepbe az oroszok és az ukránok között a kelet-ukrajnai válság rendezésében. Így bár Belarusz legkomolyabb szövetségese még mindig Oroszország, az orosz térnyeréstől tartva azóta Lukasenka próbál másfelé is nyitni – habár ez, mint kiderült, nem jár együtt az ország politikai rendszerének demokratizációjával.

 

BORÍTÓKÉP: Lukasenka elnököt Ecuadorban köszöntik fiával, a most 15 éves Nyikolajjal együtt / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás