Még nem döntöttek a győri ellenzéki pártok arról, hogy lesz-e előválasztás

Szerző: Pintér Bence
2019.11.15. 13:10

Lesz-e egyáltalán idő egy győri előválasztásra, és van-e ehhez elég jelölt? A DK-n kívül mindenki civilekben gondolkozik.

Még nem döntöttek a győri ellenzéki pártok arról, hogy lesz-e előválasztás

Csütörtökön találkoztak a győri ellenzéki pártok képviselői, hogy a közös polgármesterjelöltről, illetve az előválasztásról tárgyaljanak,

azonban egyelőre nem jutottak semmi biztosra.

Egyelőre az a helyzet ugyanis, hogy még azt sem tudni, lesz-e idő az előválasztásra, hiszen kérdéses, hogy mikor lesz az időközi polgármesterválasztás, amit Borkai Zsolt lemondása miatt kell kiírni. Ahogy arról már írtunk, január közepétől március közepéig – a nemzeti ünnepeket leszámítva – bármelyik vasárnap lehet a választás. A Fidesznek a választás korai lezavarása is előnyös lehet, egy későbbi lebonyolítás pedig azért lehet jó, mert addigra már elfogadhatják a város éves költségvetését, tehát bárki is nyer, meg lenne kötve a keze. (A költségvetésről a fideszes többségű közgyűlés dönt, de azt a polgármesternek kell benyújtania február 15-ig.)

Nyilván a korai dátum azt jelentené, hogy az előválasztásra maradó idő nagyon-nagyon szűkös: a Republikon Intézet által javasolt menetrend szerint egy január 8-i választáshoz például december elején már meg is kéne tartani az előválasztást.

De információink szerint egy távolabbi dátum esetén sem feltétlenül tartanának előválasztást

úgy, hogy egyébként elviekben egyik párt sem zárkózik el attól – mindenesetre egyelőre megvan a szándék arra, hogy inkább a tárgyalóasztalnál találják meg a közös jelöltet. Egyelőre nem világos, hogy melyik megoldást preferálnák az egyes pártok: ez függ ugye az említett dátumproblémától, és attól, hogy lesz-e egyáltalán annyi jelölt, hogy érdemes legyen előválasztást tartani.

Hiszen az előválasztáshoz ugye kellenének jelöltek, ezekben azonban továbbra sem bővelkedik az ellenzék: Glázer Tímea korábbi polgármesterjelölt továbbra is a DK jelöltje, rajta kívül információink szerint még egy civil jelölt neve merült fel a tárgyaláson a szocialisták részéről, aki egyelőre nem adott biztos választ.

Az előválasztást belengető Momentumnak egyébként egyelőre nincs meg a jelöltje, bár több civillel tárgyalnak,

és mint kiderült, a helyi LMP is tárgyal egy lehetséges civil jelölttel. Magyarul a DK-n kívül egyelőre mindenki civil jelöltben gondolkozik.

A renitenskedő helyi alapszervezet felfüggesztése után újraszervezés alatt álló helyi Jobbik részéről Magyar Zoltán megyei elnök is részt vesz a tárgyalásokon, ők is a közös jelöltet fogják támogatni – arról egyelőre nincs információ, hogy ők keresnek-e saját jelöltet.

NYITÓKÉP: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek