+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Pintér Bence
2019. november 14. csütörtök, 07:55
Meghallgatták az Európai Parlament külügyi szakbizottságában a magyar kormány második biztosjelöltjét: Várhelyi Olivér magabiztosan vette az akadályokat, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként nem lenne a magyar kormány hűséges embere, ezért írásbeli kérdésekre kell válaszolnia. Az Azonnalin élőben közvetítettük a történéseket, te pedig elolvashatod, mi történt!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 47 db | 20 db/oldal

1 2 3

Illés Gergő

Lezárjuk a percről percre-közvetítésünket, aminek az lett a végeredménye, hogy Várhelyi Olivért még csuklóztatják egy kicsit, hiszen nem fogadták el a biztosi jelölését egyből. Persze ahogy eddig is, érdemes lesz az Azonnalit követni friss EU-s kontentért, mi pedig próbálunk képben lenni, és képben maradni a legfrisebb történésekkel kapcsolatban. 

Egy biztos: lesz miről beszélni hétfőig, és azon túl is. Puszi mindenkinek!

Röviden: Orbán miatt, és nem példanélküli.

Hosszabban: itt elmondom nektek!

Illés Gergő

Egyelőre nem fogadták el Várhelyit
2019. november 14. 14:50

Több brüsszeli forrás szerint is extra kérdésekre kell válaszolnia Várhelyi Olivérnek, miután a szocialista képviselőcsoport és a Renew Europe állítólag további válaszokat szeretne hallani a jelölttől. 

 

Illés Gergő

Az MSZP-s EP-képviselő sajtóközleményben reagált a jelölt meghallgatására. Szerinte Várhelyivel „a Fidesz egy rutinos brüsszeli bürokratát jelölt a posztra, aki mai meghallgatásán ennek megfelelően válaszolt a kérdésekre”, de Ujhelyi nem lenne meglepődve, ha a jelölt „további nehézségek elé nézne még”. Hozzátette: biztosként Várhelyi személyes érdeke is, hogy a szerződések őreként lépjen fel, és kizárólag az európai közösség érdekeit, ne pedig az EU-ellenes magyar kormány üzleti elvárásait tartsa szem előtt. „Mai meghallgatásán többek között azt mondta: nem fog elfogadni semmilyen utasítást egyetlen kormánytól, így a magyartól sem. Biztos lehet benne, hogy nyilvános ígéreteire – ha szükség lesz rá - minden pillanatban emlékeztetni fogom” – nyilatkozott az MSZP-s képviselő.

A jobbikos Gyöngyösi Mártont és a momentumos Cseh Katalint már az Azonnali is megkérdezte a mai meghallgatásról, az ő válaszaikat itt olvashatod.

Illés Gergő

...akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy Várhelyi átment. A Népszava brüsszeli tudósítója számolgatott egy kicsit: a mellette nyíltan kiálló EPP-nek, valamint az őt valószínűleg támogató konzervatívoknak és szélsőjobbosoknak együtt 35 szavazatuk van, a Renew Europe-nak pedig 10. Ez összesen 45 szavazat, a kétharmadhoz pedig 44 kell. 

 

Pintér Bence

Nem hiszik, hogy ennél lesz jobb jelöltje a magyar kormánynak, az Európai Bizottságnak pedig fel kell állnia – nyilatkozta egy liberális képviselő a Politiconak. De azért nagyon aggódnak a magyar jogállamiság miatt is.

 

Illés Gergő

Lássuk, mit tudunk!
2019. november 14. 13:31

Elkezdtek szivárogni az információk arról, hogy az egyes pártcsaládok hogyan is értékelték Várhelyit a meghallgatása után. Össze is gyűjtöttük, és el is mondjuk nektek!

+ Európai Néppárt: a néppárti Michael Gahler szerint Várhelyi alkalmas a feladatra, mert ambíciózus a nyugat-balkáni bővítéssel és a Keleti Partnerséggel, valamint a déli szomszédságpolitikával kapcsolatban is. „Egyértelművé tette, hogy nem fogad el utasításokat kívülről” – összegzett Gahler, akinek szavai szerint az EPP egyértelműen beállt Várhelyi mögé.

+ Szocialisták és Demokraták: ez már keményebb dió, a második legnagyobb pártcsoport feje, a német Udo Bullmann ugyanis nem is Várhelyit támadta, hanem a tényt, hogy a bővítési portfóliót kapná. Szerinte Orbán Putyinnal és Erdoğannal való cimborálása miatt más portfóliót kell Várhelyinek adni. Bayer Lili, a Politico újságírója szerint mindenesetre az S&D megosztott Várhelyivel kapcsolatban, a pártvezetés zöld utat adna neki, míg a külügyi bizottságban ülő szocialisták visszahívnák egy második meghallgatásra.

+ Renew Europe: a nagy kérdőjel, és talán a mérleg nyelve is. A liberális pártcsalád meglepően enyhe volt Várhelyivel a meghallgatáson, részben talán azért is, mert kemény meghallgatásra számíthat az összeférhetetlenségi vizsgálatot épp, hogy megúszó Renew-es francia jelölt Thierry Breton is. Háttéralkuról van szó? Vagy mégsem? Itt írtunk erről bővebben. A Renew mindenesetre még nem nyilatkozott egyértelműen.

+ Zöldek / Európai Szabad Szövetség: végre valaki egyértelműen fogalmaz. A zöldpárti delegáció Várhelyi ellen fog szavazni, miután a jelölt a meghallgatáson nem határolódott el kellőképp Orbántól.

+ Identitás és Demokrácia: ez Salviniék és Le Penék szélsőjobbos frakciója, meglepődnénk, ha pont ők tennének keresztbe Várhelyinek. Jérôme Rivière lepenista politikus mindenesetre örvendezett egy sort, mikor Várhelyi azt mondta, hogy az EU érdekei akkor teljesülnek leginkább, ha az a tagállamok érdekeivel is egybeesik.

+ Európai Konzervatívok és Reformerek: ők nem adtak ki semmilyen közleményt, de miután a frakció fő ereje immár a lengyel Jog és Igazságosság, tőlük se számítsunk heves ellenkezésre.

+ Európai Egyesült Baloldal / Északi Zöld Baloldal: a szélsőbalos frakciónál azon lennénk meglepődve, ha támogatnák Várhelyit: végig kemény kérdéseket dobáltak a magyar jelölt fejéhez, és Twitter-posztjuk sem engedett a támogatásukra következtetni.

 

Illés Gergő

A holland ECR-csoportban ülő Bert-Jan Ruissen büszkén újságolta el Twitteren, hogy megkérdezte a magyar biztosjelöltet arról, hogy hogyan viszonyul Izraelhez. Kár, hogy a tweetbe csúszott egy kínos baki, és sikerült Trócsányi Lászlónak neveznie Várhelyi Olivért. Persze egykutya, mondaná erre az egyszeri DK-s kommentelő, de hát akkor is.

Illés Gergő

Áldás vagy átok?
2019. november 14. 12:40

Kitett egy közös képet Várhelyi Olivérrel Trócsányi László, a már az összeférhetetlenségi átvilágításon elhasaló, eredeti magyar biztosjelölt a Twitterére. „Tiszta szívemből gratulálok Várhelyi Olivér nagykövet úrnak, biztosjelöltnek, barátomnak, és a Szegedi Egyetemen a volt tanítványomnak. Ő a legjobb jelölt. Olivér, sok erőt, kitartást és boldogságot kívánok a leendő munkádban!”

Kérdés, hogy a már a rajtvonal előtt elbukó Trócsányival mennyire segít egy közös fotó Várhelyi esélyeinek, de talán nem ezen fog múlni.

 

Ezt reagálta a momentumos EP-képviselő az Azonnalinak Gyöngyösi Márton sejtésére, miszerint a liberálisok és a néppártiak lepaktálhattak egymással, hogy támogatják egymás biztosjelöltjeit: részletesebben Gyöngyösi és Cseh kijelentéseit az Azonnalinak itt olvashatod!

Személyes vélemény: Cseh Katalin nem igazán adott egyenes válaszokat arra, hogy végül most a Renew mit is kezd Várhelyi Olivérrel, ha fogadnom kéne, én is a háttéralkura tenném a pénzem. Persze ez majd kiderül másfél-két óra múlva.

David McAllister, a külügyi bizottság néppárti elnöke az újságírói kérdésekre egyébként azt mondta, hogy ma délután 2 órakor találkoznak a politikai csoportok képviselői, ahol döntenek arról, hogy támogathatónak tartják-e Várhelyi jelölését. Ezt követően ajánlást fogalmaznak meg a jelölttel kapcsolatban: ez lehet akár egy döntés a jelölt elfogadásáról is, akár további írásbeli kérdéseket adhatnak Várhelyinek, de rosszabb esetben egy második meghallgatást is kitűzhetnek rá. A legrosszabb forgatókönyv Várhelyi számára, ha viszont egyből leszavazzák: ilyen csúnyán egyik biztosjelölttel sem bántak még el idén, eddig mindenki kapott minimum egy második esélyt. 

Emlékeztetőül: a politikai csoportok ajánlásai nem kötelezőek Ursula von der Leyenre nézve, de az jobban teszi, ha elfogadja azokat (hacsak nem akarja, hogy jelöltjeit élesben, a plenárison is leszavazzák). Ahhoz, hogy Várhelyi elnyerje a politikai csoportok bizalmmát, kétharmados többséget kell szereznie.

 

Azt tudtuk, hogy Várhelyi Olivér felkészült, és az európai ügyekben elég jártas – így a portfólióját illető ügyekben felkészültségről adott tanúbizonyságot – nyilatkozta Várhelyi meghallgatása után az Azonnalinak Gyöngyösi Márton, aki a külügyi bizottság tagjaként maga is kérdezhette Várhelyit. A jobbikos EP-képviselő szerint ugyanakkor Várhelyivel soha nem is a felkészültsége, hanem a függetlenségének kérdése volt a probléma, ezt pedig többen is feszegették a szakbizottságban.

Arra a kérdésre, hogy meg fogják-e szavazni Várhelyit, Gyöngyösi úgy felelt, hogy a Zöldek, a szocialisták és a baloldali GUE/NGL tehet keresztbe, de az EPP védeni fogja a jelöltet. „Ami nagyon érdekes, hogy a liberális Renew Europe hozzászólói nagyon szoftosak voltak – olyasmit érzek, hogy Macron jelöltjével kapcsolatosan valamiféle deal született a háttérben az EPP és a Renew között, ennek köszönhetően pedig a liberálisok fel se kérdezték rendesen Várhelyit, a magas labdákat sem csapták le.

 

Tudtuk, hogy Brüsszelben a háttéralkuknak nagy hagyománya van, de nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kérdésben is”

 

– vélekedett. 

Várhelyi elfogadásához a csoportkoordinátorok között kétharmados többséget kell szerezni, hamarosan eldől, hogy ez meglesz-e Várhelyinek – a jobbikos EP-képviselő szerint ez akár a sejtett háttéralkuval össze is jöhet a magyar jelöltnek. Mindenesetre itt Gyöngyösinek, mint független képviselőnek nincs beleszólása, hiszen a jelölt alkalmasságáról a pártcsaládok dönthetnek csak a meghallgatás után, a jobbikos képviselő maximum a november végi plenáris szavazáson dönthet majd Várhelyiről.

Illés Gergő

 

Meg kell erősítsük a bővítési folyamatot és hiteles bővítési perspektívát kell adnunk. Kézzelfogható eredményeket kell garantálnunk rövidtávon a szomszédságunkban élőknek, ehhez pedig megfelelő finanszírozásra is szükségünk van. Én az EP-vel és a szakbizottsággal nagyon szorosan fogok együttműködni, de a nemzeti parlamentekkel is szoros kapcsolatot ápolnék.

Végül pedig egy esemény évfordulójára emlékeztetnék: a berlini fal november 9-i, 30 évvel ezelőtti összeomlására. Az történelmi lehetőség volt, az európai vezetők pedig elég bátrak voltak ahhoz, hogy ezt megragadják. Sokan próbálták lassítani az eseményeket, de a történelem bizonyította, hogy nem volt igazuk. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik lehetővé tették az európai integrációs folyamatot.

De még nem vagyunk az út végén: folytatnunk kell a demokrácia, a jólét és a jogállamiság terjesztését a Nyugat-Balkánon: az ő és a mi érdekünk mindez. Történelmi lehetőséget kaptunk, hogy hosszútávú békét, jólétet és stabilitást hozzunk a Nyugat-Balkánra. Nyújtsunk segítő kezet szomszédainknak és értékeljük őket az elért eredményeik szerint. Én eszerint fogok dolgozni – zárja a beszédét a biztosjelölt.

Pintér Bence

Megvan az utolsó kérdés is
2019. november 14. 10:25

Német néppárti kérdezett Várhelyitől, de nem hangzott el semmi újdonság: Várhelyi egy fejlettebb Nyugat-Balkánt, egy EU-csatlakozásra kész Szerbiát szeretne látni. Ezután a záróbeszéd következik, öt percig beszél Várhelyi, aztán döntenek a pártcsaládok.

 

Pintér Bence

Irina von Wiese német származású brit liberális képviselő kérdez Törökországról. Továbbra is átfogó párbeszéd kell Törökországgal Várhelyi szerint, amiben az EU ragaszkodik az értékeihez. De nem szabad elfeledni, hogy a migrációban együtt kell működni Törökországgal, és ezt a két dolgot – a kritikát és az együttműködést – jól ki kell egyensúlyozni, egyiket sem szabad elengedni.

Tineke Strik holland zöldpárti képviselő a Magyarország elleni hetes cikk szerinti eljárással hozakodik elő. A kormány értékelése a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti eljrásával kapcsolatban megegyezik az ön álláspontjával is ezzel kapcsolatban? – kérdi. A bevezetőmben beszéltem róla, hogy össze kell fogni a nemzti érdekeket, és azt mondtam, az európai és nemzeti érdekek nem zárják ki egymást. A művészet az, hogy közös nevezőt sikerüljön találni, ami mindenki számára elfogadható – replikázott Várhelyi kissé semmitmondóan.

Mit gondol, egy állam, amely elnyomja az ellenzéket, ellenőrzi az országos médiát, az akadémiai szabadságot csorbítja, eltűri a korrupciót, a kisebbségeket diszkriminálja, teljesítené az EU-csatlakozás feltételeit? – célozgat Magyarországra Strik, de Várhelyi nem jön ki a sodrából. Úgy felel, ha bármely tagjelölt ország ilyen helyzetben lenne, akkor természetesen nem kapná meg a tagállamok támogatását ahhoz, hogy belépjen az EU-ba.

 

Pintér Bence

Piri Kati magyar származású holland balközép képviselő azt kérdezi, hogy miért akarta ennyire a magyar kormány ennyire ezt a portfóliót? Várhelyi szerint ő nem a magyar kormányt, hanem saját magát képviseli, tehát nem tud erre érdemben válaszolni. De arraigen, hogy miért jó, ha egy magyar kapja ezt a pozíciót: mert Magyarország közel van ehhez a régióhoz, jó kapcsolatban van ezekkel az országokkal, ismeri ezeket az ügyeket.

Piri azt is megkérdezte, hogy milyen példát mutat Magyarország jogállamiságból: Várhelyi szerint a jogállamisági kérdésekben a biztosként, biztosjelöltként nem kompetens.

Stelios Kouloglou görög szélsőbalos képviselő a GUE/NGL frakcióból emlékezteti Várhelyit: ha már annyiszor ismételgeti, hogy mennyire független, akkor miért nem mer állást foglalni mondjuk a Gruevszki-ügyről? Várhelyi annyit válaszol: már állást foglaltam, az álláspontom pedig ugyanaz, mint a bizottság álláspontja. A menedékjog megadása nemzetállami hatáskör, ráadásul ez még nem is az én portfólióm része, feleli.

Ha a magyar kormánnyal szemben kell fellépni, fel fog ellene lépni? – kérdez vissza a képviselő. „Nem lesz más választásom” – felel Várhelyi hozzátéve, hogy bármelyik nemzeti kormány ellen fel fog lépni, amennyiben azt a bizottság érdeke megköveteli.

Pintér Bence

Gál Kinga alákérdezett egyet
2019. november 14. 10:07

Kellemes kérdés érkezik a fideszes Gál Kingától: mit fog tudni felhasználni az elmúlt 25 év tapasztalatából az eddig EU-bürokrataként dolgozó Várhelyi biztosként? Várhelyi egyrészt a magyar EU-csatlakozást, másrészt az európai uniós szabadalom létrehozását említette. Gál Kinga másodi kérdésként azt a kemény kérdést tette fel, hogy csapatjátékos-e a biztosjelölt, mire a teremben felnevettek. Várhelyi elmondta, hogy igen, ő bizony csapatjátékos.

összesen: 47 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás