+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 12. kedd, 16:21
Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Hogy ki ölte meg Laura Palmert, azt tudjuk – és mint mindjárt kiderül, ez elég nagy baj –, de ezt leszámítva

 

az 1990-ben bemutatott Twin Peaks című sorozat rengeteg kérdést hagyott megválaszolatlanul,

 

hiába volt két eredeti évada, készült hozzá előzményfilm és egy harmadik évad, amit pár éve mutattak be. Mi több, a Twin Peaks alapvető vonzereje éppen az, hogy az embernek gyakran fogalma sincs, hogy mi történik a képernyőn, hiszen mindenféle paranormális víziók és álomjelenetek, illetve egyéb furcsaságok jellemzik a történetet, ami alapvetően egy kisvárosi nyomozós kriminek indul.

 

Ha azt mondjuk, hogy a David Lynch és Mark Frost által létrehozott, a tévétörténelem szempontjából sok tekintetben meghatározó történet megfejtésének több ezren ugrottak már neki, valószínűleg keveset mondunk, hiszen a Twin Peaks számos rejtélye és abszurdnak tűnő jelenete a mai napig magyarázatra vár: mi is pontosan a vörös szoba, mit is akar pontosan Bob, ki az Judy, mi volt ez az egész dolog az utolsó részben, és a többi, tényleg ezer kérdés van.

 

Különféle részleges megfejtések és magyarázatok voltak eddig is, most azonban kiderült, hogy az összes válasz végig ott volt az orrunk előtt,

 

csak kellett egy hős, aki összerakja az egészet. Pontosan ezt csinálta a Twin Perfect nevű YouTube-csatorna gazdája, aki egy négy és félórás YouTube-videóban rendkívül meggyőzően érvel elmélete mellett.. A videó választ ad arra, hogy mi volt az eredeti sorozat szándéka, ahogy szól arról is, hogy miért nem adott valódi magyarázatokat az előzményfilm, és a 2017-ben visszatérő harmadik évad.

 

Az elmélet lényege – és ennél többet nem árulunk el – hogy a Twin Peaks egész története a keletkezéstől a gyártási folyamat háttértörténetén át az aktuális történetig egy olyan összetett metafikció, ami a televíziózás helyzetéről szól 1990-ben és 2017-ben is,

 

egészen pontosan arról, hogy ha a tévét nézed, elrohad az agyad.

 

Nem vicc, tényleg ez a lényeg, már ha helyes a Twin Perfect interpretációja. Ami biztos, hogy ebből a meglepő szemszögből vizsgálva a helyére kerülnek a sorozat szimbólumai, furcsa, abszurd párbeszédei és meglepő fordulatai is. Ahogy az is kiderült, hogy a lehető legdurvább dolog, ami Lynch eredeti víziójával történhetett, az az volt, hogy rákényszerítették, hogy felfedje, ki Laura Palmer gyilkosa.

 

Figyelmeztetés: bár az úr is elmondja a videó elején, fontos tudni, hogy ez a magyarázat valószínűleg tényleg helytálló, tehát aki tovább akar merengeni a Twin Peaks rejtélyein, az ne nézze meg ezt a négy és félórás videót, Mindenki másnak jó szórakozást:

 

 

FOTÓ: Colin's Review

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás