+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 12. kedd, 16:21
Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Hogy ki ölte meg Laura Palmert, azt tudjuk – és mint mindjárt kiderül, ez elég nagy baj –, de ezt leszámítva

 

az 1990-ben bemutatott Twin Peaks című sorozat rengeteg kérdést hagyott megválaszolatlanul,

 

hiába volt két eredeti évada, készült hozzá előzményfilm és egy harmadik évad, amit pár éve mutattak be. Mi több, a Twin Peaks alapvető vonzereje éppen az, hogy az embernek gyakran fogalma sincs, hogy mi történik a képernyőn, hiszen mindenféle paranormális víziók és álomjelenetek, illetve egyéb furcsaságok jellemzik a történetet, ami alapvetően egy kisvárosi nyomozós kriminek indul.

 

Ha azt mondjuk, hogy a David Lynch és Mark Frost által létrehozott, a tévétörténelem szempontjából sok tekintetben meghatározó történet megfejtésének több ezren ugrottak már neki, valószínűleg keveset mondunk, hiszen a Twin Peaks számos rejtélye és abszurdnak tűnő jelenete a mai napig magyarázatra vár: mi is pontosan a vörös szoba, mit is akar pontosan Bob, ki az Judy, mi volt ez az egész dolog az utolsó részben, és a többi, tényleg ezer kérdés van.

 

Különféle részleges megfejtések és magyarázatok voltak eddig is, most azonban kiderült, hogy az összes válasz végig ott volt az orrunk előtt,

 

csak kellett egy hős, aki összerakja az egészet. Pontosan ezt csinálta a Twin Perfect nevű YouTube-csatorna gazdája, aki egy négy és félórás YouTube-videóban rendkívül meggyőzően érvel elmélete mellett.. A videó választ ad arra, hogy mi volt az eredeti sorozat szándéka, ahogy szól arról is, hogy miért nem adott valódi magyarázatokat az előzményfilm, és a 2017-ben visszatérő harmadik évad.

 

Az elmélet lényege – és ennél többet nem árulunk el – hogy a Twin Peaks egész története a keletkezéstől a gyártási folyamat háttértörténetén át az aktuális történetig egy olyan összetett metafikció, ami a televíziózás helyzetéről szól 1990-ben és 2017-ben is,

 

egészen pontosan arról, hogy ha a tévét nézed, elrohad az agyad.

 

Nem vicc, tényleg ez a lényeg, már ha helyes a Twin Perfect interpretációja. Ami biztos, hogy ebből a meglepő szemszögből vizsgálva a helyére kerülnek a sorozat szimbólumai, furcsa, abszurd párbeszédei és meglepő fordulatai is. Ahogy az is kiderült, hogy a lehető legdurvább dolog, ami Lynch eredeti víziójával történhetett, az az volt, hogy rákényszerítették, hogy felfedje, ki Laura Palmer gyilkosa.

 

Figyelmeztetés: bár az úr is elmondja a videó elején, fontos tudni, hogy ez a magyarázat valószínűleg tényleg helytálló, tehát aki tovább akar merengeni a Twin Peaks rejtélyein, az ne nézze meg ezt a négy és félórás videót, Mindenki másnak jó szórakozást:

 

 

FOTÓ: Colin's Review

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás