Diplomáciai botrány lett Macron kijelentése Bosznia-Hercegovináról

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.10. 08:40

Franciaország elnöke azt mondta, a balkáni ország egy időzített bomba, hiszen rengeteg dzsihadista érkezik oda vissza, közvetlenül az EU szomszédságába.

Diplomáciai botrány lett Macron kijelentése Bosznia-Hercegovináról

Óriásit megy Emmanuel Macron Economistban megjelent interjúja: az egy dolog, hogy a NATO-t tulajdonképpen leagyhalottazta benne, de egy másik, elsőre valamivel kisebb súlyú kijelentéséből utólag kerekedett ki óriási felháborodás: Franciaország elnöke azt magyarázta az interjúban, miért blokkolta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási kísérletét az Európai Unióhoz, de helyette Bosznia-Hercegovinát háborította fel – írja a Politico.

„Ha erről a régióról beszélünk, igazából nem is Észak-Macedónia és Albánia a legfontosabb kérdések, hanem Bosznia-Hercegovina. Egy időzített bomba, ami Horvátország szomszédságában ketyeg, és és ami épp a visszatérő dzsihadistákkal kell, hogy szembenézzen” 
 

– mondta Macron.

Az ország elnöke Željko Komšić már pénteken bekérette Szarajevóban a francia nagykövetet, hogy magyarázza már meg Macron kijelentését, a Radio Sarajevo egyszerűen csak felhívást intézett Macronhoz, hogy szégyellje el magát, Strasbourgban pedig fiatal boszniaiak a Demokrácia Világfóruma elé vonultak, ahol felirattal üzenték a francia elnöknek, hogy szívesen látják Szarajevóban, ugyanis ők nem egy időzített bomba.

Muhamed Jusić, Bosznia muszlim közösségének a szóvivője közleményben oktatta ki Macront arról, hogy talán nem az ő országukat kéne a dzsihadistákkal azonosítani, miközben Franciaországban sokkal komolyabb problémák vannak ebből.

Macron egyelőre nem kért elnézést, viszont érdemes hozzá tenni, hogy az EU-hoz csatlakozni vágyó Bosznia-Hercegvina ha nem is időzített bomba, tényleg komoly feszültségek vannak az országban: az ország muszlim lakosságával speciel jóval kevesebb, mint hogy továbbra is két külön országról van szó, a bosnyákok ugyanis teljesen elkülönülnek a boszniai szerbektől, gyakorlatilag két főváros is van (Szarajevó és Banja Luka), és főleg a szerb oldalon a mai napig teljesen általános azoknak a szerb háborús bűnösöknek az éltetése, akikhez többek közt az 1995-ös srebenicai mészárlás is köthető. 

FOTÓ: Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek