+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 10. vasárnap, 08:40
Franciaország elnöke azt mondta, a balkáni ország egy időzített bomba, hiszen rengeteg dzsihadista érkezik oda vissza, közvetlenül az EU szomszédságába.

Óriásit megy Emmanuel Macron Economistban megjelent interjúja: az egy dolog, hogy a NATO-t tulajdonképpen leagyhalottazta benne, de egy másik, elsőre valamivel kisebb súlyú kijelentéséből utólag kerekedett ki óriási felháborodás: Franciaország elnöke azt magyarázta az interjúban, miért blokkolta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási kísérletét az Európai Unióhoz, de helyette Bosznia-Hercegovinát háborította fel – írja a Politico.

 

„Ha erről a régióról beszélünk, igazából nem is Észak-Macedónia és Albánia a legfontosabb kérdések, hanem Bosznia-Hercegovina. Egy időzített bomba, ami Horvátország szomszédságában ketyeg, és és ami épp a visszatérő dzsihadistákkal kell, hogy szembenézzen” 
 

– mondta Macron.

 

Az ország elnöke Željko Komšić már pénteken bekérette Szarajevóban a francia nagykövetet, hogy magyarázza már meg Macron kijelentését, a Radio Sarajevo egyszerűen csak felhívást intézett Macronhoz, hogy szégyellje el magát, Strasbourgban pedig fiatal boszniaiak a Demokrácia Világfóruma elé vonultak, ahol felirattal üzenték a francia elnöknek, hogy szívesen látják Szarajevóban, ugyanis ők nem egy időzített bomba.

 

Muhamed Jusić, Bosznia muszlim közösségének a szóvivője közleményben oktatta ki Macront arról, hogy talán nem az ő országukat kéne a dzsihadistákkal azonosítani, miközben Franciaországban sokkal komolyabb problémák vannak ebből.

 

Macron egyelőre nem kért elnézést, viszont érdemes hozzá tenni, hogy az EU-hoz csatlakozni vágyó Bosznia-Hercegvina ha nem is időzített bomba, tényleg komoly feszültségek vannak az országban: az ország muszlim lakosságával speciel jóval kevesebb, mint hogy továbbra is két külön országról van szó, a bosnyákok ugyanis teljesen elkülönülnek a boszniai szerbektől, gyakorlatilag két főváros is van (Szarajevó és Banja Luka), és főleg a szerb oldalon a mai napig teljesen általános azoknak a szerb háborús bűnösöknek az éltetése, akikhez többek közt az 1995-ös srebenicai mészárlás is köthető. 

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás