+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 10. vasárnap, 08:40
Franciaország elnöke azt mondta, a balkáni ország egy időzített bomba, hiszen rengeteg dzsihadista érkezik oda vissza, közvetlenül az EU szomszédságába.

Óriásit megy Emmanuel Macron Economistban megjelent interjúja: az egy dolog, hogy a NATO-t tulajdonképpen leagyhalottazta benne, de egy másik, elsőre valamivel kisebb súlyú kijelentéséből utólag kerekedett ki óriási felháborodás: Franciaország elnöke azt magyarázta az interjúban, miért blokkolta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási kísérletét az Európai Unióhoz, de helyette Bosznia-Hercegovinát háborította fel – írja a Politico.

 

„Ha erről a régióról beszélünk, igazából nem is Észak-Macedónia és Albánia a legfontosabb kérdések, hanem Bosznia-Hercegovina. Egy időzített bomba, ami Horvátország szomszédságában ketyeg, és és ami épp a visszatérő dzsihadistákkal kell, hogy szembenézzen” 
 

– mondta Macron.

 

Az ország elnöke Željko Komšić már pénteken bekérette Szarajevóban a francia nagykövetet, hogy magyarázza már meg Macron kijelentését, a Radio Sarajevo egyszerűen csak felhívást intézett Macronhoz, hogy szégyellje el magát, Strasbourgban pedig fiatal boszniaiak a Demokrácia Világfóruma elé vonultak, ahol felirattal üzenték a francia elnöknek, hogy szívesen látják Szarajevóban, ugyanis ők nem egy időzített bomba.

 

Muhamed Jusić, Bosznia muszlim közösségének a szóvivője közleményben oktatta ki Macront arról, hogy talán nem az ő országukat kéne a dzsihadistákkal azonosítani, miközben Franciaországban sokkal komolyabb problémák vannak ebből.

 

Macron egyelőre nem kért elnézést, viszont érdemes hozzá tenni, hogy az EU-hoz csatlakozni vágyó Bosznia-Hercegvina ha nem is időzített bomba, tényleg komoly feszültségek vannak az országban: az ország muszlim lakosságával speciel jóval kevesebb, mint hogy továbbra is két külön országról van szó, a bosnyákok ugyanis teljesen elkülönülnek a boszniai szerbektől, gyakorlatilag két főváros is van (Szarajevó és Banja Luka), és főleg a szerb oldalon a mai napig teljesen általános azoknak a szerb háborús bűnösöknek az éltetése, akikhez többek közt az 1995-ös srebenicai mészárlás is köthető. 

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás