Hol lesz újra választás vasárnap, és miért? Elmondjuk!

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.08. 19:51

Nem minden település szabadult még meg az önkormányzati választási kampánytól: most vasárnap tíz helyszínen is meg kell ismételni a szavazásokat. Íme a legérdekesebb indokok a választás megismétlésére!

Hol lesz újra választás vasárnap, és miért? Elmondjuk!

Ugyan hivatalosan október 13-án voltak az önkormányzati választások, nem mindenhol született jogerős eredmény,

ezért részben vagy egészben meg kell ismételni a szavazást tíz településen is most vasárnap.

Következzen néhány érdekesebb helyszín!

Gyanúsan hirtelen nőtt meg a lakosok száma

Nemcsak új polgármesterről, de új képviselő-testületről is kell dönteni a Baranya megyei Pettenden, ahol a település vezetői címért az addigi polgármester, Lakatos Sándor, illetve a független Simon Sándor indulnak. Ennek oka, hogy a községben a választás kiírásakor még mindössze 103 választásra jogosult lakos volt, ám szeptembertől drasztikusan megnövekedett az állandó lakóhelyet létesítők száma. Mikor az elérte a 160-at, a település jegyzője feljelentést tett, ami miatt nyomozás is indult, ám végül a választási névjegyzéken annak zárásakor már 211 választópolgár szerepelt.

Tehát több mint a duplájára nőtt a választásra jogosultak száma Pettenden egy hónapon belül. 

Emiatt Pettend addigi polgármestere, Lakatos Sándor, illetve két képviselőjelölt beadvánnyal fordultak a Baranya Megyei Területi Választási Bizottsághoz. Ebben azt is állították, van olyan hangfelvétel, amin szigetvári hajléktalanoknak ötezer forintos összeget ajánlanak, ha átjelentkeznek Pettendre, illetve további ötezret, ha szavaznak is. Ennek a vége az lett, hogy állításuk szerint egy-egy helyi ingatlanba 20-30 fiktív lakó is bejelentkezett. 

Pettend esete nem egyedülálló:

hasonló történt a Somogy megyei Kisberényben is, ott 128 választásra jogosult polgárból lett hirtelen 228 fő, a borsodi Nyéstán 27-ről 98-ra nőtt a szavazók száma, míg a Zala megyei Várföldén 157-ről 239-re.

Hol a polgármester, hol a testületi többség a tét

Szoros küzdelem volt a Baranya megyei Komlón is: itt 118 szavazattal nyert a kormánypárti Polics József az összellenzéki jelölttel, Ferenczy Tamással szemben. Ugyanakkor a Pécsi Ítélőtábla döntése szerint a 13. szavazókörben meg kell ismételni a választást a polgármester, illetve az egyik képviselőjelölt személyével kapcsolatban.

Ennek oka, hogy az októberi voksoláson egy 10-12 fős társaság összesen mintegy száz főt kísért szavazni „segítőként”.

Ráadásul olyan embereket kísértek, akik ránézésre sem mozgásukban, sem egyéb képességeikben korlátozva nem voltak, írástudatlanságra nem hivatkoztak, a választói névjegyzéket pedig minden nehézség nélkül aláírták. Mindezt tetézi, hogy ezek a „segítők” még a választófülkébe is bementek arra hivatkozva, hogy erre őket megkérték a választópolgárok. 

Ugyan a fideszes Ács Rezső legyőzte ellenzéki kihívóját Szekszárdon, Bomba Gábort, ám a képviselő-testületben 8-7 arányban ellenzéki többség született. A választásokat itt arra hivatkozva ismétlik meg két szavazókörben is, hogy illetéktelen személy jelent meg a szavazóhelyiségekben október 13-án. Mint a 168 óra írja, ez ellen az érintett panaszt nyújtott be, mondván pártjelvény ugyan volt a pólóján, de eltakarta egy pulóver, és nem befolyásolt senkit, csak ételt vitt a munkatársainak.

Több mint harmincezren járulhatnak az urnák elé

Mint az Azonnali már írt róla, Jászberényben igen izgalmasra sikerült a polgármesterválasztás: az összellenzéki jelölt, az egyébként jobbikos Budai Lóránt mindössze tizennégy szavazattal előzte a fideszes Szabó Tamást, aki már kilenc éve polgármester a településen. Ennek oka, hogy a Fidesz megtámadta az eredményt, és az illetékes területi választási bizottság szerint is olyan események történtek a szavazás napján, amelyek ezt indokolják: például szavazatvásárlási kísérlet történhetett, illetve idegenek mentek a szavazókörökbe. A jászberényi helyzetről hamarosan láthatjátok az Azonnali videóját is!

A felsoroltakon kívül egyébként még lesz választás Lengyeltótiban, Litéren és Taranyban is. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 

összesen több mint harmincezer választópolgárt érint az önkormányzati, míg több mint háromszázat a nemzetiségi választásokkal kapcsolatos szavazások megismétlése.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek