LMP: Nem állt át a Fideszhez a csepeli képviselőnk

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.08. 12:47

Csak azért szavazta meg a Fidesznek a csepeli LMP-s képviselő a bizottságok felállítását, hogy működőképes legyen az önkormányzat – reagált a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté.

LMP: Nem állt át a Fideszhez a csepeli képviselőnk

Határozottan cáfolom, hogy a csepeli képviselőnk, Tóth Sándor mindent megszavazott volna a Fidesznek, nem állt át a kormánypártokhoz – így reagált az LMP szóvivője, egyben Újpest alpolgármestere, Kanász-Nagy Máté az Azonnalinak arra, hogy a csepeli momentumos Dukán András csütörtökön gyakorlatilag arról írt, Tóth áruló lett. Dukán szerint annak ellenére, hogy 9-9 a kormánypárti és ellenzéki képviselők aránya a testületben, az előterjesztések nagy részét 11-7 arányban szavazták meg, mert a Buckai Szövetség nevű egyesület politikusa, Pákozdi József és az LMP-s Tóth Sándor konzekvensen a Fidesszel szavazott. 

„Számomra ez csak részben volt meglepő, hiszen Pákozdi József közölte többünkkel már előző nap, hogy el fogja vállalni az alpolgármesterséget és nem fog foglalkozni a 8 ellenzéki pártképviselővel, mert az LMP-t úgyis meg fogja venni a Fidesz, és nem fogunk tudni 9-en egy tömbben szavazni. Ezzel utólag sajnos nem tudok vitatkozni” – írta Dukán.

Hozzátette: az LMP visszaélt az ellenzéki együttműködés során szerzett mandátumával. „Nagy csalódás volt ez számomra, még azzal együtt is, hogy egy nyilvánvalóan megszűnő pártról beszélünk.

Igazából csak annyit vártam volna, hogy azt mondja Tóth Sándor, hogy bocsánat, de én nem akarok veletek tovább közösködni, én már megegyeztem a Fidesszel.”

Nem lett volna szerencsés a polgármestertől minden hatáskört elvonni

Kanász-Nagy Máté arra hívta fel a figyelmet, Tóth Sándor megszavazta az ellenzéki együttműködés által javasolt SZMSZ-t is , az például nem miatta, hanem Pákozdi miatt nem ment át. „Egyedül és kizárólag a bizottsági struktúra felállítását szavazta meg Tóth Sándor, amire azért van nagy szükség, hogy működőképes legyen az önkormányzat, lehessen döntéseket hozni”.

Maga Kanász-Nagy is beszélt személyesen Tóthtal, aki azt mondta neki, komoly, súlyos ügyek vannak Csepelen, ezért nem állhat le az önkormányzat működése hetekre.

Az LMP szóvivője felhívta rá a figyelmet, Tóth a zöldbizottság elnöke lett, és az, hogy Magyaroszág zöldpártjának politikusa vezet egy ilyen bizottságot, az jó dolog. Hogy akkor mégis min háborodtak fel az ellenzéki pártok, azt Kanász-Nagy nem tudta megmondani. Ugyanakkor elmondta: az ellenzéknek volt egy olyan javaslata, ami minden hatáskört elvett volna a polgármestertől, a fideszes Borbély Lénárdtól, ezt Tóth valóban nem támogatta. Hogy miért nem, arra úgy válaszolt:

„Azt gondolom, bárkiről is legyen szó, azért egy polgármestertől az összes hatáskört elvonni nem szerencsés, hiszen egy kerületvezetőnek vannak olyan jogosítványai, amit gyakorolnia kell – természetesen egy nagyon szoros képviselő-testületi kontrollal”.

Hogy a Fidesz ajánlott-e Tóthnak pénzt vagy bármi mást, arra Kanász-Nagy azt mondta: nem, semmit, neki semmilyen kapcsolata nincs a Fidesszel, ez teljesen kizárt. Hogy akkor miért pont őt javasolta Borbély Lénárd a bizottság élére, az a politikus szerint annak köszönhető, hogy az LMP zöld párt. 

További kérdésre, hogy ha az ellenzéki pártok frakciószövetséget alakítanak, és még kíváncsiak Tóthra, akkor a csepeli LMP-s csatlakozna-e ehhez, azt mondta: a csepeli önkormányzati ügyeket mélységeiben nem ismeri, de Tóth LMP-s képviselőként az ellenzéki együttműködés része, ez így volt korábban is, és így lesz a jövőben is”.

Arra pedig igennel felelt Kanász-Nagy, hogy töretlen-e az LMP bizalma Tóth Sándor felé.

„Ha bármilyen félreértés történt, remélem mielőbb tisztázódik” – mondta. Vagyis ebben az esteben szerinte szó sincs arról, hogy ahogy a kampányban két korábbi LMP-s képviselő is a Fideszhez ment át, úgy most is ez történt volna.

FOTÓ: Facebook / Tóth Sándor

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek