+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. november 7. csütörtök, 18:32
A rövid válasz: valószínűleg nem. A Szigetre 2013-ban hívták volna az amerikai-örmény zenekart, de indoklás nélkül mondtak nemet, a nyári koncertjükkel kapcsolatban pedig fel sem merült ez a téma. Egy urban legend vége!

Nagyon régi tartozását tudja le a System of a Down júniusban, amikor Budapesten koncertezik: az amerikai zenekar 2001-es második lemeze óta hódította meg többek közt a magyarokat is azóta is teljesen egyedi megközelítésével a metál felé, a népszerűbb dalaikat zenei háttértől függetlenül szokás szeretni bárkinek, aki ezekben az időkben nőtt fel, szóval tényleg az a meglepő, hogy sem a zenekar aktív korszakában, sem pedig a 2011-es újjáalakuló turnén nem kerültek Magyarországra.

 

Ez utóbbival kapcsolatban viszont a mai napig él egy nagyon erős urban legend: a zenekart állítólag az tántorította el a Szigeten való fellépéstől, hogy Magyarország sokak megrökönyödésére kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Szafarovot, akit a világ nagyrésze csak azeri baltás gyilkosként emleget. Szafarov a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett brutálisan épp alvó örmény szobatársával, 2004-ben elkövetett tettét bevallottan az örmények iránti gyűlölet motiválta.

 

Magyarország 2012-ben adta ki a Szafarovot az őt két ország területi vitái miatt hősként önneplő Azerbajdzsánnak, ami miatt Örményország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal.

 

A System of a Down ugyebár amerikai örmények zenekara, ráadásul erőteljesen politikus társaság. Sőt, az örmény gyökereiket büszkén vállalják, és a politikai nézeteik is erősen balra húznak, ami miatt teljesen logikus is volt, hogy nem fognak eljönni parádézni az országba, ami egérutat biztosított Örményország egyik emblematikus ellenségének, ráadásul mindezt a saját oldalán kívül már akkor is mindenki mást ostorozó Orbán Viktorral az élén.

 

 

A pletyka ott kapott szárnyra, hogy a Sziget Fesztivál Facebookon tartott online fogadóórát, amikor egy felhasználó megkérdezte, van-e köze a zenekar távolmaradásának a kiadatáshoz. A Sziget csak annyit válaszolt, hogy „örmény zenekar idén sajnos nem szeretne Magyarországra látogatni”. Ebből persze könnyedén ki lehet olvasni, hogy igen, de azért konkrétan nincs leírva.

 

Mint kiderült, konkrétan soha nem is mondták ezt ki:

 

„Annyit válaszoltak, hogy nem terveznek Magyarországra jönni ezzel a turnéval. Semmi nem lett kimondva a baltás gyilkosról”

 

– mondta az Azonnalinak a Sziget PR-kommunikácós vezetője, Marinka Csaba.

 

A szűkszavú üzenet persze jelentheti ezt is, de még ezer dolgot: akár azt, hogy valamelyik koncerthelyszínnel kizárólagossági szerződést kötöttek annak érdekében, hogy a szűken vett környéken csak ott lépjenek fel (a 2013-as Sziget alatt egyébként orosz, svéd és finn koncertjeik voltak, a szigorúan vett környékre csak a fesztivál vége után érkeztek meg, a prágai aerodrome és az osztrák Frequency fesztiválon is felléptek augusztus közepén), és az is, hogy egyszerűen nem akartak tenni egy elég nagy kanyart a Sziget kedvéért.

 

 

A 2020-as turnén Magyarországtól keletebbre nem is mennek, és egész Közép-Európából csak Prága, illetve az osztrák-magyar határon lévő Nova Rock fesztivál került fel a térképre.

 

„A jövő évi koncert kapcsán nem merült fel a téma, a szervezés pedig pont annyira volt egyszerű, mint az összes, hasonlóan várt és nagyobb kaliberű előadó – mint például a Metallica, AC/DC, U2, vagy Robbie Williams – esetében” 

 

– mondta Márkus Éva, a budapesti koncertet szervező Live Nation marketingigazgatója.

 

A politikai aktivizmust persze bőven felülírhatta simán a pénz is: bár azt nem tudni, mennyibe kerül egy System of a Down-fellépés, azért egy ennyire klasszikus zenekar, ami ráadásul ilyen ritkán is ad koncertet nagyjából bármennyi pénzt elkérhet. És meg is éri, hiszen a Papp László Sportarénába egy nap alatt fogyott el az összes jegy a június 17-i bulira, ahol azért bőven benne van a pakliban, hogy előkerül a téma az énekes, Serj Tankian tolmácsolásában.

 

FOTÓ: System of a Down

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

A Báró Wenckheim hazatér című regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a más nyelvről fordított könyvek kategóriájában.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás