+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. november 7. csütörtök, 18:32
A rövid válasz: valószínűleg nem. A Szigetre 2013-ban hívták volna az amerikai-örmény zenekart, de indoklás nélkül mondtak nemet, a nyári koncertjükkel kapcsolatban pedig fel sem merült ez a téma. Egy urban legend vége!

Nagyon régi tartozását tudja le a System of a Down júniusban, amikor Budapesten koncertezik: az amerikai zenekar 2001-es második lemeze óta hódította meg többek közt a magyarokat is azóta is teljesen egyedi megközelítésével a metál felé, a népszerűbb dalaikat zenei háttértől függetlenül szokás szeretni bárkinek, aki ezekben az időkben nőtt fel, szóval tényleg az a meglepő, hogy sem a zenekar aktív korszakában, sem pedig a 2011-es újjáalakuló turnén nem kerültek Magyarországra.

 

Ez utóbbival kapcsolatban viszont a mai napig él egy nagyon erős urban legend: a zenekart állítólag az tántorította el a Szigeten való fellépéstől, hogy Magyarország sokak megrökönyödésére kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Szafarovot, akit a világ nagyrésze csak azeri baltás gyilkosként emleget. Szafarov a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett brutálisan épp alvó örmény szobatársával, 2004-ben elkövetett tettét bevallottan az örmények iránti gyűlölet motiválta.

 

Magyarország 2012-ben adta ki a Szafarovot az őt két ország területi vitái miatt hősként önneplő Azerbajdzsánnak, ami miatt Örményország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal.

 

A System of a Down ugyebár amerikai örmények zenekara, ráadásul erőteljesen politikus társaság. Sőt, az örmény gyökereiket büszkén vállalják, és a politikai nézeteik is erősen balra húznak, ami miatt teljesen logikus is volt, hogy nem fognak eljönni parádézni az országba, ami egérutat biztosított Örményország egyik emblematikus ellenségének, ráadásul mindezt a saját oldalán kívül már akkor is mindenki mást ostorozó Orbán Viktorral az élén.

 

 

A pletyka ott kapott szárnyra, hogy a Sziget Fesztivál Facebookon tartott online fogadóórát, amikor egy felhasználó megkérdezte, van-e köze a zenekar távolmaradásának a kiadatáshoz. A Sziget csak annyit válaszolt, hogy „örmény zenekar idén sajnos nem szeretne Magyarországra látogatni”. Ebből persze könnyedén ki lehet olvasni, hogy igen, de azért konkrétan nincs leírva.

 

Mint kiderült, konkrétan soha nem is mondták ezt ki:

 

„Annyit válaszoltak, hogy nem terveznek Magyarországra jönni ezzel a turnéval. Semmi nem lett kimondva a baltás gyilkosról”

 

– mondta az Azonnalinak a Sziget PR-kommunikácós vezetője, Marinka Csaba.

 

A szűkszavú üzenet persze jelentheti ezt is, de még ezer dolgot: akár azt, hogy valamelyik koncerthelyszínnel kizárólagossági szerződést kötöttek annak érdekében, hogy a szűken vett környéken csak ott lépjenek fel (a 2013-as Sziget alatt egyébként orosz, svéd és finn koncertjeik voltak, a szigorúan vett környékre csak a fesztivál vége után érkeztek meg, a prágai aerodrome és az osztrák Frequency fesztiválon is felléptek augusztus közepén), és az is, hogy egyszerűen nem akartak tenni egy elég nagy kanyart a Sziget kedvéért.

 

 

A 2020-as turnén Magyarországtól keletebbre nem is mennek, és egész Közép-Európából csak Prága, illetve az osztrák-magyar határon lévő Nova Rock fesztivál került fel a térképre.

 

„A jövő évi koncert kapcsán nem merült fel a téma, a szervezés pedig pont annyira volt egyszerű, mint az összes, hasonlóan várt és nagyobb kaliberű előadó – mint például a Metallica, AC/DC, U2, vagy Robbie Williams – esetében” 

 

– mondta Márkus Éva, a budapesti koncertet szervező Live Nation marketingigazgatója.

 

A politikai aktivizmust persze bőven felülírhatta simán a pénz is: bár azt nem tudni, mennyibe kerül egy System of a Down-fellépés, azért egy ennyire klasszikus zenekar, ami ráadásul ilyen ritkán is ad koncertet nagyjából bármennyi pénzt elkérhet. És meg is éri, hiszen a Papp László Sportarénába egy nap alatt fogyott el az összes jegy a június 17-i bulira, ahol azért bőven benne van a pakliban, hogy előkerül a téma az énekes, Serj Tankian tolmácsolásában.

 

FOTÓ: System of a Down

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás